Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Πληγές του ανθρώπου
H μεγαλύτερη αναπηρία για έναν άνθρωπο είναι να περιφρονεί ο ίδιος την υπόστασή του.

Να αποδέχεται την καταδίκη του.
Σε αμάθεια και εξαχρείωση, μέσω της παρεχόμενης άθλιας ποιότητας εκπαίδευσης, της υιοθέτησης αντιανθρώπινων προτύπων και αυθαίρετων δογμάτων που επιβάλλονται ως αναντίρρητες αλήθειες.
Σε ανέχεια, μέσω του "δικαιώματός" του στη δουλική "εργασία" που του παρέχει με "ευσπλαχνία" ο δυνάστης του, λες και του κάνει χάρη, λες και δεν θησαυρίζει απ΄το παραγόμενο έργο και μάλιστα με την αρπαγή της υπεραξίας και πλέον με το πολύ παραπάνω.
Σε χλευασμό και υποτίμηση της προσωπικότητάς του, που του πετάει καθημερινά στα μούτρα ο πολιτικός του "μεσάζοντας" στη διαχείριση όλων των κρίσιμων και ζωτικών υποθέσεων που άμεσα τον αφορούν ή θα'πρεπε έντονα να συνειδητοποιεί πως τον αφορούν. Κι ο μύλος των ΜΜΕ που αλέθει την ουσία και την ερμηνεία της πραγματικότητας και τη διανομή της σε "νοθευμένα πακέτα".


Η χειρότερη μορφή αυτοχειρίας για έναν άνθρωπο είναι η προσποίηση. Ή η βλακεία που χαρακτηρίζει πάντοτε την εθελοτυφλία.

Να παριστάνει -εκτός κι αν είναι ηλίθιος- πως δεν καταλαβαίνει τους μηχανισμούς, τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Που μετατρέπουν από παλιά τον κόσμο αυτό σε πηγή ατέρμονης φρίκης, οδύνης και δυστυχίας για τους συνανθρώπους του και τις μελλοντικές γενεές.
 Πως δεν διαισθάνεται ότι σε αυτή την αλυσίδα αλληλεπιδράσεων η παρατεινόμενη διατάραξη των ισορροπιών και η παγίωση αναταράξεων αρνητικών, σε διάφορα μέρη του συνόλου απ'το οποίο κι ο ίδιος δεν είναι αποκομμένος, σύντομα θα χτυπήσουν την πόρτα και του δικού του μικρόκοσμου. Απειλώντας μέχρι και να τον ισοπεδώσουν.


Η μόνη ελπίδα που απομένει στον άνθρωπο είναι η αποτίναξη απ'το μυαλό του και το "ξεχορτάριασμα" απ'τα εδάφη της ψυχής του.
Όλων σχεδόν όσων θεωρούσε μέχρι τώρα ως φυσιολογικά, ως αναπόφευκτα, ως αναλλοίωτα. Κι ας φώναζε συχνά μια μισοφιμωμένη κραυγή στα ανεξερεύνητα βάθη της υπόστασής του -κάτι που δεν ισχύει βέβαια για όλους- ότι όλα αυτά που "τρέχουν γύρω του" είναι αφύσικα, κενά νοημάτων και πλήρη παράνοιας, ασχήμιας και χυδαιότητας.

Ο Ένοικος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου