Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Μπορούμε να ξανακουρδίσουμε τις χορδές μας..


Διαβάζοντας για την καθημερινή εφιαλτική πραγματικότητα στην Ελλάδα: Eurostat: Το 34,6% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρIσκεται ή απειλείται από τη φτώχεια, Σκέψεις πάνω σ'ένα άρθρο: "Σιγά μην πέσουμε για τα κωλόσπιτα των φτωχών " και ανάλογες ειδήσεις μιας καταιγιστικής πραγματικότητας σε άλλα -όχι και τόσο μακρινά- μέρη της πλανητικής γειτονιάς μας:  Μήνυμα αλληλεγγύης από την Ισπανία των 500.000 εξώσεων, σκέφτομαι ότι αν τελικά αυτή η ζωή είναι κάτι σαν όνειρο, τότε δεν μας πρέπει να είμαστε παραπαίουσες σκιές στα όνειρα κάποιων άλλων. Που μπορούν να μας διαγράφουν από αυτά με την ίδια ευκολία που παίζουν μαζί μας μέσα σε αυτά. Αλλά να είμαστε οι πρωταγωνιστές, δημιουργοί και προπάντων εμπνευστές των δικών μας, ολόδικών μας ονείρων. Μέση λύση δεν υπάρχει και η πρώτη είναι κόλαφος για την ανθρώπινη φύση.
 Και κανείς δεν μας εγγυάται ότι τα όνειρα δεν αποτελούν το ίδιο πραγματικές πραγματικότητες με τους εφιάλτες μιας σημαδεμένης και ψευδαισθητικής "εγρήγορσης".

Κι αν πολλοί άνθρωποι νιώθουν ξεκουρδισμένοι από τους αφύσικους και δυσβάσταχτους ρυθμούς της "πραγματικότητας" που κάποιοι άλλοι ενορχηστρώνουν για λογαριασμό τους..Δεν έχουν παρά να ξανακουρδίσουν οι ίδιοι τις "χορδές" τους. Με το να εξετάζουν κάθε στιγμή με ειλικρίνεια τα κίνητρά τους, αν θέλουν να είναι αληθινά υπεύθυνοι για τις επιλογές τους. Και να κάνουν κάτι τόσο απλό όσο και σχεδόν ηρωικό, μέσα σε αυτές τις εποχές που η ψυχή είναι στο στόχαστρο σαν τη μυθική μάγισσα του μεσαίωνα. Να σιμώσουν τον Άλλον, να τον ακούσουν και να του μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί του. Την αγάπη για τη ζωή και τα θαύματά της, αλλά και το σθένος για την αντιμετώπιση των προκλήσεών της.
Η μεγαλύτερη χαρά είναι η γνήσια κι άδολη ανθρώπινη επαφή. Η αφύπνιση της τρυφερότητας μεταξύ των ανθρώπινων πλασμάτων.  Που συγχρόνως είναι και η μεγαλύτερη φοβία του μισάνθρωπου τυράννου. Και η αρχή των συχνά απρόβλεπτα αλυσιδωτών εξελίξεων που δρομολογούν την πτώση του!

Ο Ένοικος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου