Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η κινητήριος και μεταμορφωτική δύναμη της δημιουργικότηταςΟι Δημιουργικοί άνθρωποι....

1. βαριούνται εύκολα
2. παίρνουν ρίσκα
3. χρωματίζουν "έξω από τις γραμμές"
4. σκέφτονται με την καρδιά τους
5. κάνουν πολλά λάθη
6. μισούν τους κανόνες
7. εργάζονται αυτόνομα
8. αλλάζουν γνώμη (το μυαλό τους) συχνά
9. φημίζονται για την εκκεντρικότητα τους
10. κάνουν μεγάλα όνειρα

Tα παραπάνω διαβάσαμε ΕΔΩ 

Αν λοιπόν αυτός είναι ο δεκάλογος του δημιουργικού ανθρώπου, που αφήνεται στη ροή των πραγμάτων χωρίς να παρασύρεται  από τη συχνά ανεξέλεγκτη ορμή τους (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές μιας και "κάνει λάθη" κι αν είναι ευφυής τα αξιολογεί κι αξιοποιεί προς όφελός του), δίνοντάς τους μορφή και κάνοντάς τα να δουλέψουν γι'αυτόν, τότε...

...μιλάμε για τον τύπο εκείνο του ανθρώπου που ασφυχτιά (γιατί του αρέσει να μπογιατίζει με ζωντανά και ζωηρά χρώματα τα ξεθωριασμένα και μουντά "τοπία") και δεν μπορεί να λειτουργήσει και να υπάρξει εύκολα μέσα σε κοινωνίες σαν τη νεοελληνική της "ανάπτυξης" και νεκρικής οσμής. Εκεί όπου οι "κανόνες" τίθενται από εκείνους που απεχθάνονται την ελευθερία, αυτονομία και δημιουργικότητα της ανθρώπινης φύσης και πασχίζουν με κάθε τρόπο ("νόμιμο" και παράνομο) να τη μετατρέψουν σε μια άβουλη, απόλυτα εξαρτημένη και χειραγωγούμενη οντότητα.

Αν όμως ο δημιουργικός μας αυτός τύπος είναι και πεισματάρης, τότε δεν το βάζει κάτω κι απεργάζεται τρόπους και σχέδια όχι μόνο διαφυγής από μια τέτοια κοινωνική συνθήκη-κελί, αλλά και ροκανίσματος των θεμελίων της (μερικές φορές κινούμενος "εντός" των δομών τους) και κατάρρευσής του οικοδομήματος ανελευθερίας και στασιμότητας (ορκισμένος εχθρός της Κίνησης που χαρακτηρίζει τη δημιουργικότητα). Γιατί η δημιουργικότητα δεν είναι καλό να κοιτάζει αλαζονικά μόνο προς "τα μέσα", μετατρεπόμενη σε εγωλατρία και τελικά σε συστημικό εργαλείο, αλλά αναδεικνύεται ως απελευθερωτικό μέσο, τόσο για το φορέα της όσο και για τους άλλους ανθρώπους (που έτσι δύνανται να μάθουν από αυτή, να την επεκτείνουν και να την εξελίξουν), όταν διαχέεται και απλώνεται απλόχερα προς τα έξω. Κι αναπόφευκτα πολλές φορές με συγκρουσιακές διαθέσεις και στοχεύσεις. Αλλάζοντας την αντίληψη και τη μορφή των κοινωνιών.


Έτσι το βλέπω. Κι έτσι με ενθουσιάζει όταν το εισπράττω. Παρακινώντας και μένα να την γυρέψω μέσα μου και να λαδώσω με δημιουργικότητα τα γρανάζια της ύπαρξής μου και της καθημερινότητάς μου. Από την οποία ξεκινούν ΟΛΑ...

ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου