Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Χριστούγεννα στα χαρακώματα κάποιου παγκόσμιου πολέμου

μια μικρή ιστορία του ανιχνευτή


" Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Χριστός! Χρόνια πολλά σε όλους τους στρατιώτες μας και ας ευχηθούμε να είμαστε όλοι σύντομα και με τη βοήθεια του θεού, στα σπίτια μας νικητές!" Τα τυπικά λόγια από το ευχετήριο σημείωμα των "από πάνω" στο επιτελείο, που πριν λίγο τους είχε διαβάσει ο λοχαγός, ξαναέρχονταν και πάλι στο μυαλό του καθώς ξεκινούσε η βάρδια του. Το χαρμόσυνο μήνυμα! Όμως αυτός δεν ένιωθε καμιά χαρά, ούτε και φόβο πια-τι περίεργο αλήθεια! Με όλα αυτά που είχε δει τόσο καιρό στο απέραντο αυτό σφαγείο και που δεν τα χωρούσε ανθρώπου νους, κάτι είχε σπάσει μέσα του σε χίλια κομμάτια! Κι ένιωθε άδειος όλο και πιο συχνά. Κι αυτό τον τρόμαζε πού και πού, καθώς σκεφτόταν μερικές φορές πως απ'τη μια έπρεπε να νιώθει τυχερός που ζει ακόμα κι απ'την άλλη τρόμαζε να πιάνει τον εαυτό του έτσι "άδειο", σαν μια αχυρένια κούκλα βουντού με την καρφίτσα μόνιμα μπηγμένη πάνω της...

Σήμερα όμως, με τα μάτια του να κλείνουν από τη νύστα (πόσο πολύτιμος θησαυρός ήταν ο ύπνος το έμαθε καλά στο πεδίο των μαχών!) και βουτηγμένος ως τα γόνατα μέσα στις λάσπες των χαρακωμάτων, δεν ήθελε να σκέφτεται τίποτα. Ούτε το κρύο που τον τρυπούσε σα χιλιάδες βελόνες μαζί, ούτε αυτό το αδιάκοπο ψιλοβρόχι, ούτε για τη γέννηση του ήρωα των ευαγγελίων, για τον οποίο του μιλούσε η μάνα του όταν ήταν μικρός και τον πήγαιναν συχνά στην εκκλησία...
Μονάχα σημάδευε με το τουφέκι του προς τα απέναντι, όχι και τόσο πολύ μακρινά, χαρακώματα. Περιμένοντας...Τι; Μήπως ξεμυτίσει για λίγο ο "άλλος". "Άραγε", σκέφτηκε για μια φευγαλέα στιγμή, "...κάτι ανάλογο θα είχαν ευχηθεί και στους απέναντι σήμερα; Μήπως τους είπαν και τίποτε περισσότερο, για τον ερχομό εκείνου που θα έφερνε την αγάπη στον κόσμο; Και...άραγε...ποιον θα βοηθήσει περισσότερο ο θεός στην αυριανή επίθεση; Εκείνους ή εμάς;"

Την ίδια στιγμή κι ο "απέναντι", ξέπνοος απ'το κρύο και σφηνωμένος μέσα στο χαράκωμα το δικό του, κράταγε με τρεμάμενο χέρι το τουφέκι μπας και ξεμυτίσει λιγάκι ο "άλλος". Τι να σκεφτόταν άραγε ο αντίκρυ;

Και οι δυο πλευρές τρέμανε στην προοπτική μήπως λόγω του "χαρμόσυνου μηνύματος" της νύχτας ετούτης, υπάρξει καμιά επικίνδυνη χαλάρωση και το εκμεταλλευτεί ο εχθρός! Γι'αυτό οι διαταγές των "αστεράτων" ήταν ξεκάθαρες: " Το νου σας! Μπορεί η μέρα να είναι ιερή αλλά ο εχθρός δεν αστειεύεται!"
 Κάποιοι όμως αστειεύονταν την ίδια στιγμή μεταξύ τους. Συνταγματάρχες, στρατηγοί, σύμβουλοι και ιερείς που καθοδηγούσαν πνευματικά τους φαντάρους ώστε να μην ξεχνούν το...ιερό καθήκον προς την πατρίδα. Μιλούσαν ζωηρά, έπιναν κρασί και τσούγκριζαν ποτήρια μέσα στη ζέστα των μεγάλων σκηνών τους, μακριά από τις γραμμές της μάχης... Και παρά το ετοιμοπόλεμο της μέρας, φαίνονταν αρκετά χαλαροί. Και αντάλλαξαν κι ευχές, βεβαιώνοντας με θεόπνευστη σιγουριά ο ένας τον άλλο πως ο θεός ήταν σύμμαχος στο δικό τους πλευρό και η νίκη επί του εχθρού το θέλημά του!

Και τσούγκρισαν για άλλη μια φορά τα ποτήρια τους σε μία πρόποση, διάτρητη από παλιά:
" Καλά χριστούγεννα και σε όλα τα ηρωικά του έθνους παλικάρια "...


(Aξίζει ν'αναζητήσετε και να δείτε την ταινία "Merry Christmas" (trailer) για ένα αληθινό περιστατικό που είχε συμβεί στα χαρακώματα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου τα χριστούγεννα του 1914)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου