Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Στο βωμό μιας καριέρας

 

Toυς στίχους που ακολουθούν τους είχα γράψει πριν πολλά χρόνια. Όταν είχα αρχίσει να διαχωρίζω μέσα μου, άρα διαμορφώνοντας και τις επιλογές μου "προς τα έξω", τα πράγματα που μου μιλάνε στην καρδιά και με εμπνέουν από εκείνα που με αφήνουν αδιάφορο έως και με χαλάνε.

Δεν τους αφιερώνω στους γιάπηδες που προσωπική ανέλιξη γι'αυτούς σημαίνει τούρλωμα των οπισθίων. Στα φρικιά της εξουσίας του χρήματος. Στους υπέρμαχους της φριχτής αντι-αρχής "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Στους "πολιτικούς καριέρας" (ή πολιτικατζήδες), που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως ψηφοφόρους και στατιστικά δεδομένα σε ατζέντες συμβουλατόρων. Σε όσους θεωρούν ότι οι (οικονομικές και ανθρωπιστικές) κρίσεις αποτελούν "χρυσές ευκαιρίες" για ακόμη μεγαλύτερο πλουτισμό ή νεοπλουτισμό. Πατώντας πάνω σε εκατόμβες θυμάτων, στην ένδεια, τη δυστυχία, τα προσωπικά δράματα των συνανθρώπων τους.
 Αυτοί είναι τελειωμένη υπόθεση. Αυτοί όλοι είναι ο ταξικός (και με διόλου ευκαταφρόνητο απόθεμα φανερής ή κρυφής ψυχοπάθειας) εχθρός!

Τους αφιερώνω σε όσους αμφιταλαντεύονται αλλά και στην άκρη του μυαλού τους ακόμη φλασάρει συχνά κι ανομολόγητα μια ιδέα, εμφυτευμένη από τις "Σειρήνες της ανοησίας και συμφοράς", που λυμαίνονται και "σαγηνεύουν" το σύγχρονο άνθρωπο. Η ιδέα ότι η ουσία και πεμπτουσία της ζωής μπορεί και να είναι τελικά ένα αξίωμα, μια θεσούλα, κι ας είναι κι ένα ή και δύο κλικ πιο πάνω απ'αυτό του κλητήρα σε κάποια υπηρεσία. Μια καρέκλα σ'ένα γραφείο λίγο μεγαλύτερο απ'αυτό που ήδη βρίσκονται. Ένας παχυλός τραπεζικός λογαριασμός, ένα "γαμάτο αμάξι", ένα "άνετο διαμέρισμα" κι ας προέρχεται από μια δανειακή θηλειά. Ή ό,τι άλλο "λουστραρισμένο" προσφέρει (ακόμα και σε τούτες τις εποχές των ισχνών αγελάδων κι αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα) ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός και η "κουλτούρα" που τον προσδιορίζει. Ένας καταναλωτικός δηλαδή, ένας κανιβαλιστικός πολιτισμός που κατατρώει τις σάρκες της φύσης, των πιστών και των παιδιών του (όπως ο...Κρόνος), τις ίδιες τις δικές του σάρκες, την ψυχή του κόσμου.
Κι όπως είχε επισημάνει και ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς: "Δεν πρέπει να δεχόμαστε παθητικά ό,τι μας προσφέρει η φύση και η κοινωνία, αλλά να μπορούμε να επιλέγουμε. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια ζωή που τη ζεις πραγματικά και σε κάποια φευγαλέα σκιά στον τοίχο ενός γραφείου".

Καριέρα

Δεν είσαι εσύ.
Σε τέτοιους δρόμους δεν μπορείς να είσαι εσύ.
Αλλεπάλληλες οι μάσκες που με σαδισμό προβάρεις
σε σαρκοβόρους βωμούς καριέρας.
Αλλεπάλληλες μικρές ατομικές κηδείες.

Δεν αισθάνεσαι και πολύ καλά;
Μη τυχόν και τους το δείξεις!
Να κυμαίνεται η απόδοση σ'επίπεδα υψηλά!

Δεν σε πείθει πια η συνταγή.
Η όρεξή σου παραπαίει.
Μα δεν παύεις να καταβροχθίζεις
και την τελευταία απ'το πιάτο τους μπουκιά!

Ίσον επαγγελματίας.
Συν λαμπρός καριερίστας!

........................

ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου