Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η νεοελληνική τραγωδία που παίζεται πια στη "Ζώνη του Λυκόφωτος"

  • "Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους" Δάντης "Κόλαση"
  • " Οι χειρότεροι βάρβαροι που πάτησαν στον τόπο είναι οι Νεοέλληνες" Γιάννης Τσαρούχης
  • " Η δημοκρατία σέβεται την προσωπικότητα, δεν την τσαλαπατάει...Η δημοκρατία προϋποθέτει ήθος και από τη μεριά των αρχόντων και από τη μεριά των αρχόμενων" Βασίλης Ραφαηλίδης   


> O αρχαιοελληνικός πολιτισμός στήριξε το μεγαλείο του στο Λόγο (τη λογική). Και δημιούργησε την επιστήμη, τη φιλοσοφία και την τέχνη που δημιούργησε. Πρωταρχικό και κύριο μέλημα των τριών παραπάνω ήταν ο ζων άνθρωπος και ο χαρακτήρας εκείνου του πολιτισμού χαρακτηρίζεται ως ριζικά ανθρωποκεντρικός.

> Ο νεοελληνικός τσαρλατανισμός και σαλτιμπαγκισμός στηρίζει την κατάντια του στο ά-λογο και το παρά-λογο. Πρωταρχικό του μέλημα είναι η "διασκέδαση", από το αρχαιοελληνικό ρήμα διασκεδάννυμι, που ως παθητικό = διασκορπίζομαι, διαλύομαι (δηλ. η "διασκέδαση" δεν έχει καμία σχέση με την ψυχαγωγία, την αγωγή της ψυχής). Επίσης, προχειρότητα και αδιαφάνεια σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, ιδιωτικές και δημόσιες. Και η υψηλή αρχή ζωής "ό,τι αρπάξει ο κ...ς μας". Κύριο χαρακτηριστικό του, πλέον με περίσσιο ζήλο, είναι η δημιουργία όχι Παρθενώνων αλλά συντριμιών. Και το απαθές και νοσηρά στωικό χάζεμά τους, ειδικά όταν πρόκειται για τα συντρίμια των ανθρώπων...

  Κι ένα δείγμα ρεαλιστικής και φιλολαϊκής πολιτικής, σε δύσκολους καιρούς για το πάλαι ποτέ ένδοξο γένος:
" Φάε πεινασμένε σύγχρονη τεχνολογία να χορτάσεις την πείνα σου!"

Οι παρακάτω στίχοι από τον "Ηλεκτρικό Θησέα" (ένα εξαιρετικό τραγούδι από Δημήτρη Βάρο, Γιάννη Μαρκόπουλο κι εκτελεσμένο από τους Παύλο Σιδηρόπουλο και Μαρία Φωτίου) περιγράφει με ρεαλιστικά χρώματα την κατάσταση του Νεοέλληνα, τόσο μετά τον Εμφύλιο όσο και στις εξωφρενικές σημερινές ημέρες όπου, κυριολεκτικά, μας "πλακώνει η φοβέρα και μας σκιάζει η σκλαβιά!". Κι εδώ γίνεται πολύ εύστοχο και...προφητικό, καθώς γράφτηκε το 1988!

Ποιος είναι ισοβίτης στο σκοτάδι ποιος αλαφιάζει δίχως πληρωμή;
Ποιος σκύβει στους αφέντες το κεφάλι και ποιος τα βράδια κλαίει σαν παιδί;
Ποιος ονειρεύεται πως κάποιοι άλλοι βγαίνουν και κάνουν πρώτοι την αρχή;
Ηλεκτρικός Θησέας σε πηγάδι κι η Αριάδνη έχει μουγκαθεί.


Ψηφοθηρία, λόγοι κι εμβατήρια ποτέ δεν έφεραν την αλλαγή
για αυτό και χάθηκες στα σφαιριστήρια και μες στα γήπεδα την Κυριακή.
Τώρα καθώς κοιτάς τα διυλιστήρια ρωτάς ποιοι σ’ έχουν βάλει στο κλουβί.
Ηλεκτρικός Θησέας σε πηγάδι κι η Αριάδνη έχει τρελαθεί.

Να κλείσεις θες πληγή θανατηφόρα και μες στα νέα ψάχνεις για δουλειά.
Τα δάκρυα σου γίνονται μαστίγια και τον λαιμό σου σφίγγουν σα θηλιά.
Όσα τα κέρδισες με τα μαρτύρια τα παζαρεύουν πάλι στα χαρτιά,
τρέχεις να ψάξεις μες στα καταφύγια και βρίσκεις μιαν αιχμάλωτη γενιά.

Και πώς θα ξημερώσει άλλη μέρα όταν το ψέμα σέρνει τον χορό;

Ζωγράφισε έναν ήλιο στο ταβάνι, μίλησε με τ’ αγέρι της νυχτιάς
και χόρεψε μαζί με τη σκιά σου στους ήχους μιας αδύναμης καρδιάς.
Πάρε τηλέφωνο την μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς
πάρε τηλέφωνο την μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς. 




 Ακόμα και ο Σοφοκλής θα ζοριζόταν να συνθέσει μια τραγωδία για να περιγράψει σε όλες τις διαστάσεις της τραγικότητάς του το νεοελληνικό δράμα. Όπου το πλεόνασμα της ύβρεως ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής. Θεών και ανθρώπων...

Μια απίστευτη δυστοπία, που θυμίζει εφιαλτικό επεισόδιο της παλιάς καλής σειράς επιστημονικής φαντασίας "Η Ζώνη Του Λυκόφωτος" ("Twilight Zone"). Όπου η πραγματικότητα "σπάει σε χίλια κομμάτια" ή εισέρχεται σε άλλες ανείπωτες διαστάσεις, που και το πιο απίθανο, το πιο εξωφρενικό γίνεται πραγματικό! Κι αυτό το απίστευτο κι όμως αληθινά φοβερό σενάριο "μνημονιακής και δωσιλογικής φαντασίας" το ζούμε πια σε καθημερινή βάση, με ανελέητη κλιμάκωση και κατεύθυνση προς τις πιο σκοτεινές περιοχές της Ιστορίας και της ανθρώπινης αναλγησίας. Η οποία τρέφεται κι από την  ψυχολογική σύγχυση και το Φόβο που παγώνει τα ανθρώπινα πλάσματα και τα παραδίδει βορά στις διαθέσεις αδίστακτων αρπαχτικών...

 


Aν μετά απ'όλα αυτά γυρεύεις κάποιες συμβουλές διεξόδου από αυτό "το όραμα των ψυχοπαθών", τότε ας αφήσουμε την ανώνυμη σοφία των δρόμων να μιλήσει, με την αμεσότητα που ανέκαθεν τη διέκρινε:


ανιχνευτής

(Οι εικόνες "απαλλοτριώθηκαν" από το διαδίκτυο κι ευχαριστούμε εκείνους που τις πρωτοανάρτησαν) 

To άρθρο αυτό ρωτοδημοσιεύτηκε στο antidras.blogspot.gr στις 7/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου