Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Όταν το "πολιτικό ζώο" κολλάει στη ζωώδη υπόσταση...Aν διακυβέρνηση σημαίνει πέπλο μυστηρίου γύρω από τους μηχανισμούς της, μηχανορραφία, κρυφές ατζέντες, αλύπητο μαστίγιο με κάνα καχεκτικό καρότο πού και πού, διαπόμπευση και δίωξη της διαφωνίας και της αντίθεσης, απο-ανθρωπισμός...

Αν κοινωνικότητα σημαίνει αυτό που είχε πει ο Σοπενχάουερ: "ο καθένας είναι κοινωνικός στο βαθμό που είναι ασήμαντος". Δηλαδή μαζάνθρωπος, αγελαία οντότητα, ισοπεδωμένη προσωπικότητα, fashion victim, οπαδός σε βαθμό μέχρι και θανάσιμου μίσους ενάντια στη διαφορετική άποψη και τη διαφορετικότητα, ένα στοιχείο αποδόμησης (ή σκουπίδι) μέσα σε ένα ανάλογο σωρό που παρασύρει το ρεύμα κάθε...ποταμιού...

Τότε η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε ένα "πολιτικό ζώο" της παραπάνω "κλάσης" κι ενός έλλογου ατόμου που στοχάζεται και δρα με πολιτική και κοινωνική συνείδηση, είναι η...διαφύλαξη της ακεραιότητας. Της ατομικότητας. Εκείνης της ατομικότητας που αποτελεί το δομικό στοιχείο κάθε ενσυνείδητης κι ελπιδοφόρας συλλογικότητας.
 Ελπιδοφόρας κυρίως γιατί προασπίζει την προσωπικότητα και την ανεξαρτησία κάθε μέλους της, επιτρέποντάς του να αμφισβητεί όποτε κρίνει αναγκαίο κι αυτή την ίδια.
Και γιατί μέσα στους κόλπους της η εξάρτηση, από τα κατώτερα ένστικτα και την συναισθηματική παραζάλη(εκεί δηλαδή όπου  στοχεύει με πλείστες τεχνικές και μεθόδους η προπαγάνδα), παραχωρεί τη θέση της σε διεργασίες και προσπάθειες απόκτησης γνώσης κι αυτο-επίγνωσης. Κι άρα υπευθυνότητας. Η ιεραρχία μέσα στους κόλπους μιας τέτοιας συνθήκης ΔΕΝ αποτελεί πρωτεύον θέμα και μπορεί να είναι  χαλαρή κι ευέλικτη ή να είναι καταργημένη κι ο καθένας να έχει, όπου χρειάζεται κι ανάλογα με τις δεξιότητες και ικανότητές του, τους τομείς της ευθύνης του. Αρκεί να παρέχονται όλες οι ευκαιρίες για την καλλιέργεια και επέκταση αυτών των ικανοτήτων. Και η ύπαρξη ηγεσίας είναι λάθος (καθόλου τυχαία διαδεδομένο) να συνδέεται απαραίτητα με την άσκηση εξουσίας και κάτω από εξουσιαστικούς όρους ενδυόμενους συχνά ένα βελούδινο μανδύα.
Και για να επιχειρηθεί η πραγμάτωση (και υπεράσπιση) των παραπάνω απαιτείται μόνο μια προϋπόθεση: η αγνότητα και συνάμα γενναιότητα της ελευθερίας του πνεύματος! Που οδηγεί στην απόκτηση της Αλήθειας και της Γνώσης.

Κι αν κάποιος ακούγοντας όλα αυτά κουνάει ειρωνικά το κεφάλι για τους αθεράπευτα "ρομαντικούς" ή "ου-τοπιστές", αυτό σημαίνει ότι η πολυπλόκαμη προπαγάνδα έχει κάνει τη δουλειά της μια χαρά κι έχει ριζώσει ύπουλα ακόμα και μέσα σε "προοδευτικά" κρανία. Κι όσον αφορά το "ρομαντισμό", σαν έννοια επηρεασμένη απ΄το καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη, το κυρίαρχο στοιχείο είναι το συναίσθημα αντί της λογικής. Κάτι τελείως αντίθετο με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Όπως τελείως αντίθετα είναι τα κελεύσματα των εποχών που ζούμε (πνευματικά, κοινωνικο-πολιτικά, αισθητικά) προς κάθε απόπειρα και λαχτάρα έλλογης ύπαρξης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου