Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Της ζωής δεν της αξίζει να είναι ταινία και μάλιστα αρρωστημένη!





του ανιχνευτή

Διαστροφές που υμνούν τα σωματικά βασανιστήρια, το μαρτύριο ως λαγνεία(!), την οσμή του πλέον φριχτού θανάτου! Χυμένα άντερα και μυαλά, με πατώματα που το αίμα κολλάει στα παπούτσια! Aίμα να ρέει άφθονο, πιτσιλώντας ακόμα και την αποχαυνωμένη μούρη του θεατή. Πληγές και κομμένες σάρκες από δαγκώματα ζόμπι και βρυκολάκων. Σατανικά πλάσματα γεμάτα μοχθηρία και δίψα για φόνο. Μεταλλαγμένα, υποχθόνια και εξωγήινα τέρατα, εκδικητικά φονικά φαντάσματα, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες πληρωμένοι δολοφόνοι στα όρια του θρύλου και του πρότυπου! Ποιος άλλωστε ξεχνάει την ξανθιά ηρωίδα από το Kill Bill του "καλλιτέχνη της βίας" Κουέντιν Ταραντίνο, να κραδαίνει τη σπάθα της που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει; Serial killers που ξεπαστρεύουν και κατακρεουργούν την πληθώρα των θυμάτων τους με ανατριχιαστικούς, ευρηματικούς, τελετουργικούς τρόπους. Και που σχεδόν πάντα είναι ευφυέστατοι και τετραπέρατοι όσον αφορά την κάλυψή τους, παίζουν το παιχνίδι γάτας-ποντικιού με τα θύματά τους και τις διωκτικές αρχές, μέχρι που κάποιος το ίδιο ευφυής και μεθοδικός μπάτσος θα τους ξετρυπώσει από τις σκιές που τους περιβάλλουν και θα τους τιμωρήσει*. Γιατί το κράτος πάντα επικρατεί και προστατεύει τους φοβισμένους υπηκόους του από τα τέρατα που το ίδιο και η βιομηχανία "διασκέδασής του" δημιουργεί...

 Διαρρηγνύοντας και καταλαμβάνοντας με όλη αυτή την αρνητίλα το ίδιο το υποσυνείδητο των πραγματικών θυμάτων: των θεατών,
που, παράλληλα με την οπτική "τέρψη", φροντίζουν συγχρόνως με την απόλαυση του "θεάματος" και τη σωματική τους ευεξία, καταναλώνοντας κοκα κόλες, πίτσες, ποπ κορν, πατατάκια και άλλα σκουπιδοσαβούρια...

Ακόμα και στις ζώνες υψηλής τηλεθέασης παρελαύνουν τέτοιες φριχτές, αρρωστημένες και αποκρουστικές εικόνες. Τα ράφια των βίντεο κλαμπ είναι γεμάτα από αιματοβαμμένες τέτοιες κόπιες (φθηνού ή υψηλού προϋπολογισμού) με σφαγές και τρόμους για όλα τα γούστα. Και στον κινηματογράφο, αυτά τα τόσο διαδεδομένα-κι ανάμεσα δυστυχώς και στο πολύ νεανικό κοινό-γούστα αναδεικνύουν τα blockbuster.



Απορίες: Ποιους εξυπηρετεί ο αισθητικός και κατ'επέκταση πνευματικός εκφυλισμός των ανθρώπων; Ποιοι έχουν δημιουργήσει ολόκληρη βιομηχανία θεαματικού ξεράσματος και τα κονομάνε κι από πάνω; Από πότε η ωμή, σαδιστική βία θεωρήθηκε δείγμα τέχνης που δημιούργησε και σχολή; Ποιους συμφέρει όλη αυτή η αρνητική ενέργεια να απλωθεί σαν μολυσματικός ιός στο συλλογικό ασυνείδητο, πλάθοντας τους υπνωτισμένους "διασκεδάζοντες" στα κύματα της ευτέλειας, της φρίκης, της παράκρουσης; Τους φοβισμένους κι από την ίδια τους τη σκιά, αλλά και τους ψυχοπαθείς, σαδιστές και διεστραμμένους υπάνθρωπους του σήμερα και του αύριο;  Και την αποδοχή τέτοιων καταστάσεων και στην πραγματική ροή της ζωής ως σχεδόν αναμενόμενων, συνηθισμένων πια στο άκουσμα και με την απίστευτη ατάκα: "σα να βγήκαν από ταινία"...


Η ζωή δεν είναι ταινία και μάλιστα αρρωστημένη! Η ζωή είναι ένα θαύμα και-παρά τις δυσκολίες και τα βάσανα-μια περιπέτεια που αξίζει να τη ζήσεις! Και να τη στρέψεις προς τα πιο φωτεινά μονοπάτια, παρά τους βρυχηθμούς των μπαμπούλων!

*υπάρχουν και serial killers που ωστόσο είναι τόσο σούπερ ντούπερ, ώστε παρά τα φοβερά και τρομερά που διαπράττουν, δεν πέφτουν ποτέ στις δαγκάνες του νόμου και μονίμως διαφεύγουν. Όπως ο περίφημος κινηματογραφικός κανίβαλος Hannibal Lecter, που δημιούργησε κι ολόκληρο φαν κλαμπ στις τάξεις του "φιλοθεάμονος κοινού". Άραγε πόσες ομοιότητες υπάρχουν στο χαρακτήρα του και στους άλλους ασύλληπτους κανίβαλους: γεράκια πολέμου, πολιτικούς λαοκτόνους, μεγαλοτραπεζίτες, μεγαλοκαταχραστές, κερδοσκόπους, ιθύνοντες νόες πολυεθνικών εταιρικών εκτρωμάτων που κατασπαράσσουν ολόκληρες χώρες και πληθυσμούς...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου