Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

"...μα...εγώ δεν είμαι Έλληνας!"


 Συζητώντας με ένα δάσκαλο τις προάλλες, άκουσα το παρακάτω περιστατικό που μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, γιατί είναι ενδεικτικό μιας συγκεκριμένης νοσηρής νοοτροπίας που διαβρώνει τους ανθρώπους από την ευαίσθητη  παιδική κιόλας ηλικία:

 Το σχολείο που εργάζεται ο δάσκαλος αυτός βρίσκεται σε μια περιοχή όπου συνυπάρχουν πολλές εθνότητες και πλήττεται από μεγάλη ανεργία: ο Αγ.Ιωάννης Ρέντης. Το σχολείο είναι, θα'λεγε κανείς, πολυπολιτισμικό και τα 2/3 των παιδιών είναι αλλοδαπά, με ένα πολύ μεγάλο μέρος απ'αυτά να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Τα παιδιά, απ'ότι μου είπε, τα βρίσκουν, επί το πλείστον, μια χαρά μεταξύ τους, έτσι όπως και ο ίδιος τα βλέπει κάθε μέρα να λειτουργούν εντός και εκτός τάξεων. Αν και αυτό που του κάνει εντύπωση, είναι, σε κάποιες μεμονωμένες γενικά περιπτώσεις, η κοροϊδία κάποιων παιδιών προς κάποια άλλα για το θέμα της καταγωγής τους, αλλά όχι (όπως θα περίμενε κανείς ίσως) Ελληνόπουλων προς τα άλλα παιδιά. Αντίθετα: Αλβανών προς Ρουμάνους, Ρωσοπόντιων προς Αλβανούς ή μουσουλμάνους (κάτι που αποδεικνύει ότι ο ρατσισμός μπορεί να λάβει "κολλητικές" διαστάσεις και ν'απλωθεί ανάμεσα και σε άλλες εθνικές ομάδες που κατοικούν σε μια χώρα, όπου ψάχνονται να βρεθούν "οι ανώτεροι ανάμεσα στους κατώτερους" μιας ασφυχτικής κοινωνικής πραγματικότητας).

 Τελοσπάντων, μια μέρα ήρθε ο 8χρονος Ντιμίτρι από Ουκρανία ή Ρωσία, δεν θυμάμαι ακριβώς (ή "Δημήτρης" ελληνιστί, μήπως και γίνει πιο αποδεκτός ίσως μέσα στην εγχώρια πραγματικότητα), που γεννήθηκε εδώ και μιλάει άψογα τα ελληνικά κι ελάχιστες φορές έχει πάει στην Ουκρανία ή στη Ρωσία, άρα η χώρα που γνωρίζει περισσότερο είναι η Ελλάδα και είναι και εξαιρετικός μαθητής και είπε στο δάσκαλο, με ένα χαριτωμένο παράπονο ζωγραφισμένο στο παιδικό του προσωπάκι: "κύριε, η Μαίρη (ελληνόπουλο) με κοιτάζει συνέχεια μέσα στην τάξη και όλο μου χαμογελάει".
"Α!" απάντησε γελώντας ο δάσκαλος, "αυτό συμβαίνει γιατί είσαι ομορφόπαιδο!" για να λάβει από το Δημητράκη την-με πολύ σοβαρό ύφος-απάντηση, που του έκοψε μαχαίρι το γέλιο: "μα... εγώ κύριε δεν είμαι Έλληνας!"

Mάλιστα! Δεν είναι, φαίνεται, πρέπον ή "πολιτικά ορθό" να αρέσει σε μια ελληνοπούλα ένας Ουκρανός ή Ρώσος ή Αλβανός ή Αφρικανός κτλ., ακόμη κι αν πρόκειται για μικρά παιδιά! Κι αυτό, φαίνεται πάλι, το έχει ενστερνιστεί και η "άλλη πλευρά", γιατί φαντάζομαι και πάρα πολλοί από το "εγχώριο στρατόπεδο" δεν θα έχουν και πολύ διαφορετική άποψη-καθρέφτισμα μιας ολόκληρης αρτηριοσκληρωτικής, διχαστικής νοοτροπίας...

 Και ναι! Δεν είναι ή δεν νιώθει Έλληνας, αν και θα μπορούσε κάλλιστα να νιώσει Έλληνας υπό άλλες συνθήκες, αν η χώρα στην οποία γεννήθηκε και "μυείται" στην παιδεία της του έδινε όλα τα εφόδια και του εξασφάλιζε όλες τις συνθήκες για να νιώσει αυτός (και προφανώς και η οικογένειά του από την οποία αυτός επηρεάζεται και η οποία τα φέρνει πολύ δύσκολα βόλτα, όπως η ντροπιαστικά συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα) εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Και κίνητρα! Κι εδώ έγκειται ο κρίσιμος και νευραλγικός ρόλος των δασκάλων να βοηθήσουν όχι μόνο τα ελληνόπουλα (που δεν τραβάνε λίγα κι αυτά και οι οικογένειές τους απ'το βάρβαρο & τελείως παράλογο κομμάτιασμα του κοινωνικού ιστού) αλλά και όλα αυτά τα άλλα παιδάκια (που έχουν γεμίσει τα ελληνικά σχολεία βοηθώντας τα τελευταία-προ μνημονίων-χρόνια την απορρόφηση και διορισμό πάρα πολλών δασκάλων) να νιώσουν αποδεκτά και ισότιμα με τα άλλα.

 Γιατί, μα το παγωμένο χαμόγελο της Μέρκελ και το πότε μελοδραματικό πότε "σωτήριο" ύφος του πρωθυπουργού και το γεμάτο μίσος πρόσωπο του chief της χρυσής αυγής, τα παιδάκια, όποιο χρώμα ή καταγωγή κι αν έχουν, δεν παύουν να θέλουν να παίζουν όπως όλα τα παιδιά, κι αν δεν έχουνε πολλά παιχνίδια στο σπίτι τους δεν πειράζει, έχουν φαντασία και μπορούν να ανακαλύψουν ένα σωρό "μαγικά", όπως το παιχνίδι με μια πλαστική σακούλα ή "η εκτόξευση διαπλανητικών σκαφών" με μορφή σαΐτας. Και δεν παύουν να αγνοούν, ως αγνά πλάσματα που είναι (ακόμα), όλες τις ιδεολογικές α-νοησίες, όλες τις αγκυλώσεις, όλη τη χολή και τα δηλητήρια των ενηλίκων και να μας αποδεικνύουν με το παράδειγμά τους, κάθε στιγμή, πως οι άνθρωποι μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, να συνυπάρξουν αρμονικά, να αγαπήσουν ο ένας τον άλλο, να δεθούν μεταξύ τους, να πορευθούν μαζί χωρίς να  φοβούνται να  χαμογελάσουν ή να ανταποδώσουν ένα χαμόγελο...Κι όταν μεγαλώσουν και να ερωτεύονται χωρίς να ζητούν πρώτα επίδειξη διαβατηρίου ή πράσινης κάρτας!

 Εμείς έχουμε τα μάτια να τα δούμε όλα αυτά;


ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου