Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπινων όντων αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες"(ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;). Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία!

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Νεφελώματα - Η "Κοσμική τέχνη" ... σε τρισδιάστατη απεικόνισηhttp://www.kefalonitikanea.gr/

Ο Φινλανδός αστροφωτογράφος J-P Metsävainio δημιούργησε μία εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση του Melotte 15, ενός κοσμικού νέφους που βρίσκεται μέσα στο Νεφέλωμα της Καρδιάς, IC 1805.
Οι εικόνες του αποτελούν έναν συνδυασμό επιστήμης και καλλιτεχνικής απεικόνισης. Ο Metsävainio χρησιμοποιεί τη γνωστή από τους εικαστικούς «μέθοδο του αντίχειρα» για τα αστέρια, αφού πρώτα έχει συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις αποστάσεις, τη φωτεινότητα κ.λπ. «Συνήθως το φωτεινότερο είναι πιο κοντά, όμως αν μία πραγματική απόσταση είναι γνωστή τότε χρησιμοποιείται αυτή», λέει.
Πολλές από τις τρισιάστατες απεικονίσεις του μπορεί κάποιος να τις καταλάβει απλά κοιτώντας προσεκτικά τις δομές στο νεφέλωμα. Τα σκοτεινά νεφελώματα πρέπει να είναι μπροστά από τα νεφελώματα εκπομπής, ώστε να είναι ορατά.


«Η γενική δομή σε πολλές περιοχές σχηματισμού άστρων είναι ίδια» εξηγεί ο Metsävainio. «Σε αυτή την εικόνα, υπάρχει μια ομάδα νεαρών άστρων, ως μια ανοικτή συστάδα στο εσωτερικό του νεφελώματος. Ο αστρικός άνεμος από τα αστέρια στη συνέχεια «φυσάει» το αέριο μακριά γύρω από το σύμπλεγμα και σχηματίζει ένα είδος σπηλαίωσης γύρω από αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους σχηματισμούς που μοιάζουν με στύλους, πρέπει να δείχνουν προς μια πηγή αστρικού ανέμου, για τον ίδιο λόγο.»
Το πόσο ακριβές είναι το μοντέλο που σχεδιάζω, εξαρτάται από το πόσα έχω μάθει αλλά και από το πόσα έχω μαντέψει σωστά», λέει ο Metsävainio
«Το κίνητρο για να δημιουργήσω αυτές τις τρισδιάστατες μελέτες είναι ακριβώς για να δείξω ότι τα αντικείμενα στις εικόνες δεν είναι δισδιάστατες απεικονίσεις όπως οι πίνακες ζωγραφικής αλλά τρισδιάστατα αντικείμενα που κινούνται μέσα στον τρισδιάστατο χώρο. Επίσης το κάνω γιατί είναι διασκεδαστικό αλλά και γιατί... μπορώ, καταλήγει χαριτολογώντας.

Στην προσωπική ιστοσελίδα του Metsävainio http://astroanarchy.zenfolio.com/ θα ανακαλύψετε φανταστικές αστροφωτογραφίεςΤο είδαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου