Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Αν ο κόσμος τελείωνε και το διαστημόπλοιο θα την έκανε χωρίς εμένα......Αν η ζωή μας καταλήγει πάρα πολλές φορές να είναι μια απομίμηση πραγματικής ζωής και πραγματικών δυνατοτήτων, αν οι αλήθειες μας είναι φτιασιδωμένα ψέματα με φανταχτερά και ματαιόδοξα και αντιαισθητικά περιτυλίγματα, αν οι προτεραιότητές μας μοιάζουνε με τραπουλόχαρτα που πασχίζουμε να ισορροπήσουν βλακωδώς το ένα πάνω στο άλλο, αν οι ίδιες οι μωρο-φιλοδοξίες μας αποτελούν βαρίδια για την ελευθερία μας...
Αν κι εγώ ο ίδιος που τα γράφω τώρα αυτά είμαι μια ξενύχτισσα ιδεατή ολογραφική προβολή του διαταραγμένου εαυτού μου ή το καλύτερο αυθεντικό κομμάτι του. Που δραπέτευσε για λιγάκι, ίσα ίσα να επικοινωνήσει μαζί σας, την ώρα που ο άσπλαχνος και δογματοπαρμένος και ξερόλας τύραννός μου κοιμάται...
Αν όλος ο κόσμος και όλοι οι εαυτοί και το ίδιο το σύμπαν (υπάρχουν άπειρα και αυτό έχει αποδειχτεί κι επιστημονικά!) αποτελούν ολογραφικές προβολές από κάποια άγνωστη "οθόνη προβολής"... Αν τελικά βλέπουμε τον κόσμο μέσα από ένα μόνο μικρό σπασμένο κομματάκι του μεγάλου καθρέφτη...κάτι σαν τα κακόμοιρα (και συχνά πολύ ταλαντούχα σε κάποιους τομείς και δεξιότητες) αυτιστικά παιδιά...

...Αν κοιτώντας σαν χάνοι ή σαν αυτοκαταστροφικά ρομποτάκια την άβυσσο και μάς κοιτάει και αυτή και μεταφέρεται μέσα μας, μετατρέποντάς μας σε άβουλα αποκτηνωμένα υποχείριά της...

 Κι αν κάποιος μου έλεγε πως έχω/ουμε μόνο λίγους μήνες ή ένα ή δύο χρόνια ζωής...λόγω επερχόμενης καταστροφής του "πολιτισμού"...Και δυστυχώς εγώ/εμείς δεν έχω/ουμε εισιτήριο για το διαστημόπλοιο ή την Κιβωτό των εκλεκτών. Δεν συμπεριλαμβανόμαστε στη λίστα...

Θα το σκεφτόμουν για λίγο και ίσως μετά αποκρινόμουν: "αν υπάρχει επιστροφή εύχομαι να μην επιστρέψω στην ίδιας κοπής ταινία"!
Και θα τέλειωνα το βιβλίο που είχα αρχίσει μέχρι να ανοίξω το επόμενο (ακόμα και πριν αφήσεις την τελευταία σου πνοή προλαβαίνεις να μάθεις κάτι χρήσιμο!), θα άκουγα μουσικές, πολλές και παλιές και καινούργιες, θα πήγαινα όπως με γαληνεύει πάντα βόλτα στο πάρκο, θα έπινα μπυρίτσα παρέα με τους φίλους μου που δεν θα έψαχναν απεγνωσμένα σανίδες σωτηρίας (πχ ολονύχτιες μετάνοιες και εκκλήσεις για θεϊκή παρέμβαση) ή μέσα φυγής και συνέχισης του "πολιτισμού" κάπου αλλού, θα έβλεπα μια όμορφη ταινία που έχω κατεβάσει από το ιντερνέτ στην οθόνη της TV(μόνο γι'αυτό μου χρειάζεται αυτή, δεν με βολεύει η οθόνη του PC για παρακολούθηση ταινιών), θα έκανα όμορφο έρωτα. Και θα καθόμουν στην αγαπημένη μου γωνιά για κάμποση πολύτιμη για εμένα ώρα(όπως και μου αρέσει να κάνω), ρεμβάζοντας κι εξερευνώντας τις εικόνες και τα σχήματα του εσώτερού μου διαστήματος, ανακαλύπτοντας ίσως κάποια πράγματα και αλιεύοντας γνώσεις και ιδέες, που αξίζει να τα μοιραστώ με τους άλλους και ειδικά αυτούς που με καταλαβαίνουν, εφόσον δεν προτιμώ (όπως ο καθένας μας δικαιούται) "να τα κρατήσω κλειδωμένα στο συρτάρι μου" .
Και θα συνέχιζα αυτά που ξεκίνησα και θα άρχιζα αυτά που θέλω να ξεκινήσω και ποτέ δεν είναι αργά γι'αυτό.
Κι όταν η καταστροφή ερχόταν καταπάνω μας να μας θερίσει, θα αγκάλιαζα (όπως και μου αρέσει πάντα να κάνω) για μια ξεχωριστή τελευταία φορά τη σύντροφό μου και θα της έλεγα με ένα απαλό χαμόγελο: " η μόνη υπόσχεση που μπορώ να σου δώσω είναι ότι θα σου χαμογελώ κρατώντας σε μέχρι το τέλος! Είτε όμορφο είτε άσχημο το ταξίδι, σημασία έχει που βρεθήκαμε κι από κάποιο σημείο και μετά ταξιδέψαμε και μαζί. Μη λυπάσαι για τίποτα."

ανιχνευτής 

Προσθήκη του Ένοικου: Eγώ δεν θα έπινα μόνο μπύρες με τους καλούς μου φίλους, αλλά θα σκαρώναμε και θα λέγαμε κι αυτοσχέδια ανέκδοτα για το επερχόμενο τέλος του κόσμου. Όπως λέει και το τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα, από την πολύ καλή ταινία του Νικολαΐδη "Ο χαμένος τα παίρνει όλα": το ξέρεις πως είναι κερδισμένος τελικά όποιος χαμογελάει μπροστά στην καρμανιόλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου