Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Tο σπίτι εντός και το χτίσιμο της ουτοπίαςΌταν στήνω  στην πιο ομιχλώδη γωνιά του μυαλού ό,τι με εκπαίδευσαν να θεωρώ απειλή, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα το δικό μου και των ομοίων μου "χωροφυλάκων". Και με άγρια ικανοποίηση πατάω τη σκανδάλη, μα έντρομος αντικρίζω και το  είδωλο του αυτομολήσαντος εαυτού μου να σωριάζεται αιμόφυρτο στο χώμα...

Όταν βλέπω να με ζυγώνει κυκλωτικά η αποπνιχτική καταχνιά της μιζέριας, που καταπίνει σαν σκοτεινή χοάνη ανθρώπινα ολόγυρα υπολείμματα...Και στα αυτιά μου σα συναγερμός ηχούν τα "καμπανάκια" που κρέμονται από του κλόουν τη στολή και ξέρω πως γυρεύουν να προσκολληθούν και στη δικιά μου "φορεσιά"...Που τόσο διασκεδάζει τους ιδιοκτήτες του μεγάλου τσίρκου των ανθρώπων...

Όταν η Παρατηρητικότητά μου μαραζώνει και η Προσοχή μου σπάει σε χίλια κομμάτια από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στημένων εικόνων και ξέχειλων πακέτων πληροφοριών...

Συλλέγω σαν ρακοσυλλέκτης τα σκορπισμένα μέρη μου ένα προς ένα...

για να καταφύγω στο ένα και μοναδικό σπίτι που αναγνωρίζω ως το Σπίτι μου, το πιο στρατηγικό έδαφός μου και την πιο αληθινή πατρίδα μου. Το πολύτιμο ησυχαστήριο μακριά από το φονικό σαματά. Να κουρνιάξω εκεί για να στοχαστώ, χωρίς οι σκέψεις μου να κατακρημνίζονται σε αβυσσαλέες χαράδρες πομπωδών, δηλητηριωδών, αδιέξοδων χίμαιρων. Για να αδειάσω όσο χρειάζεται, ώστε να επανενωθώ με όσα πιο σημαντικά μέσα μου φυλορροούν, σαν παρασυρμένα φύλλα από ρυπαρούς ανέμους μιας αρρωστημένα εκφυλιστικής πνοής.

Γιατί μέσα σ'ένα τέτοιο σπίτι χωράει και ξαναγεννιέται απ'τις στάχτες της όλη η πλάση.
Και τα "Σπίτια" ετούτα συνεισφέρουν τους χρειαζούμενους δομικούς λίθους στο χτίσιμο μιας μεγαλόπρεπης ουτοπίας, απαλλαγμένης από τη σκόνη και τα μπάζα μιας σχεδιασμένης "αρχιτεκτονικά" νοητικής κατεδάφισης.

Ου-τοπία: η περιθωριοποιημένη, χλευασμένη, υποτιμημένη λέξη-φόβητρο των άκαμπτων ρεαλιστών. Και των κατασκευαστών τους...

Ο Ένοικος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου