Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Εμείς οι άνθρωποι...Ένα "μικρό μπουκέτο" από γνώμες κάποιων ξεχωριστών ανθρώπων για τα της ανθρώπινης φύσης και των...πεποιθήσεών της...


"Αν πιστεύουμε στο Θεό συνήθως τον φανταζόμαστε Παντογνώστη και Παντοδύναμο. Παράλληλα όμως είναι βασική πίστη της Χριστιανικής θρησκείας πως ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση. Οι δύο αυτές απόψεις είναι φανερά αντιφατικές. Γιατί, αφού αποδίδουμε στο Θεό Παντογνωσία, παραδεχόμαστε αυτόματα πως είναι ενήμερος για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον. Αφού είναι ενήμερος για το μέλλον, αυτό σημαίνει πως το μέλλον είναι προσχεδιασμένο πριν το φτάσει η συνείδησή μας. Αφού λοιπόν το μέλλον είναι προσχεδιασμένο, τότε εμείς δε μπορούμε καθόλου να επέμβουμε στη μοίρα μας. Κατά συνέπεια πρέπει να εγκαταλείψουμε είτε την αντίληψη πως ο Θεός είναι Παντογνώστης είτε πως εμείς έχουμε ελεύθερη βούληση"
Dr. Hawton Crow

 " Το θέμα της ψυχανάλυσης ήταν σπουδαίο και συναρπαστικό. Στη σκέψη του μέσου ανθρώπου έφτασε σα χαστούκι. Φαντάζεστε μήπως ότι μπορείτε να προσδιορίσετε τις πράξεις σας με τη δική σας ελεύθερη θέληση; Όχι πραγματικά!
Οι συνειδητές πράξεις σας είναι μόνο μία σταγόνα στην επιφάνεια ενός ωκεανού από ασυνείδητες διαδικασίες, από τις οποίες δε μπορείτε να ξέρετε τίποτε και, επιπλέον, θα τρομάζατε αν τις μαθαίνατε. Καμαρώνετε για την ατομικότητα της προσωπικότητάς σας και την ευρύτητα του πνεύματός σας; Αφέλειες. Στην πραγματικότητα δεν είστε παρά το παίγνιο των ενστίκτων σας που σας κάνουν ό,τι αυτά θέλουν. Βέβαια αυτό προσβάλλει τη ματαιοδοξία σας αλλά το ίδιο προσβληθήκατε και όταν μάθατε πως είστε η εξέλιξη των πιθήκων και πως η γη την οποία κατοικείτε, δεν είναι το κέντρο του κόσμου όπως πιστεύατε. Και συνεχίζετε να πιστεύετε πως ο κόσμος είναι το μοναδικό αστέρι ανάμεσα σε δισεκατομμύρια που είναι κατοικημένο"
Dr. Bίλχεμ Ράιχ

" Εμείς οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα που τους αρέσουν τα παιχνίδια και η διασκέδαση. Είμαστε τα πιο παιχνιδιάρικα όντα του σύμπαντος. Δε μπορούμε να πεθάνουμε, ούτε να πληγωθούμε, όπως ακριβώς είναι αδύνατο να πληγωθούν οι ψευδαισθήσεις πάνω στην οθόνη.
Μπορούμε όμως να πιστέψουμε ότι πληγωνόμαστε, με όποιες αγωνιώδεις λεπτομέρειες θέλουμε. Μπορούμε να πιστέψουμε ότι είμαστε θύματα, σκοτωμένα και φονιάδες, έρμαια της καλοτυχίας και της κακοτυχίας.
Μπορείς να πιστέψεις ότι πολλοί άνθρωποι, για λόγους που είναι απόλυτα βάσιμοι για τους ίδιους, πιστεύουν πως είναι ολότελα ανίσχυροι μέσα στις ίδιες τις ταινίες τους, και μάλιστα ότι τους αρέσει να το πιστεύουν αυτό; Ε, λοιπόν μέχρι να το καταλάβεις αυτό θ' αναρωτιέσαι γιατί μερικοί άνθρωποι είναι δυστυχιμένοι. Είναι δυστυχισμένοι γιατί διάλεξαν οι ίδιοι να είναι δυστυχισμένοι, κι αυτό είναι δικαίωμά τους!
Δεν υπάρχει τίποτα που θα έπρεπε να μας ενοχλεί. Βλέπουμε μόνο ένα απειροελάχιστο μέρος του συνόλου που αποτελεί τη ζωή, κι αυτό το μέρος που βλέπουμε είναι ψεύτικο. Όλα βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία. Κανείς δεν υποφέρει και κανείς δεν πεθαίνει χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Κανένας δεν κάνει κάτι που δεν θέλει. Δεν υπάρχει ούτε καλό ούτε κακό, πέρα από εκείνα που μας κάνουν ευτυχισμένους κι εκείνα που μας κάνουν δυστυχισμένους" 
 
Richard Bach (ο συγγραφέας του "γλάρου Ιωνάθαν") από το εξαιρετικό ("ένα αναπάντεχα "μικρό διαμάντι") βιβλίο του "Ψευδαισθήσεις, οι περιπέτειες ενός διστακτικού Μεσσία"

" Μύθος είναι ένα γεγονός που συνέβη στην αρχέγονη εποχή, τη θρυλική εποχή της απαρχής του κόσμου με την επίδραση υπερφυσικών όντων, που οι πράξεις τους έγιναν πρότυπα για όλες τις σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες. Το να γνωρίζει κανείς το μύθο, σημαίνει ότι μαθαίνει το μυστικό των πραγμάτων. Με την επέμβαση των υπερφυσικών όντων ο άνθρωπος έγινε αυτό που είναι σήμερα: ένα θνητό, πολιτισμένο ον. Ο μύθος είναι επομένως ουσιαστικό στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Απέχει πολύ από το να είναι ένα κενό αποκύημα της φαντασίας, αντίθετα, είναι μια ζωντανή πραγματικότητα.
Κάθε μύθος για την προέλευση είναι μια αφήγηση και συνάμα απόδειξη ενός νέου πολιτισμού." 
Mircea Eliade, ένας από τους κορυφαίους μελετητές της παγκόσμιας μυθολογίας, φιλόσοφος και ιστορικός της θρησκείας


Τα παραπάνω επιλέχθηκαν από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου