Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Το "κόκκινο χάπι" είναι πάντα στη διάθεσή σου
Αν το νόημα που εισπράττεις να μεταφέρεται στον τροχό που επιτρέπει στον κόσμο να γυρνάει ακόμα, είναι η έλλειψη κάθε νοήματος.

Αν η ζωή κατάντησε ένα τροχοφόρο χωρίς φρένα, που παραδίδεται σε μια τρελή κούρσα με σαστισμένα πλήθη επιβατών και στο τιμόνι να εναλάσσονται παρανοϊκοί οδηγοί.

Αν η επίγεια ύπαρξη θυμίζει συχνότατα αρένα με λυσσασμένα θηρία να επιδεικνύουν στα πλήθη των άοπλων θυμάτων τούς κυνόδοντες και τα γαμψά τους νύχια, σε μια τρομαχτική μάχη επιβίωσης.

Αν η ροή του γίγνεσθαι παρασύρεται από σαρωτικές δίνες δοκιμασίας προσωπικής για κάθε έλλογο πλάσμα να μη χάσει τα λογικά του.

Αν όλα γύρω σου σού δίνουν όλο και περισσότερο τη σιγουριά μιας κακόγουστης καλοστημένης φάρσας σε βάρος σου. Εις βάρος όλων μα όλων αυτών που είχαν την ευπιστία να αφεθούν στα ύπουλα τραγούδια της εξαπάτησης των Σειρήνων. Και να κατευθυνθούν ίσια στις περιοχές που ανέκαθεν ενέδρευαν οι Σκύλες και οι Χάρυβδες, πεινασμένες για τρόμο και καταστροφή.

Αν σε δονεί η υποψία ότι δεν είσαι μόνος στην απόφασή σου να βρεις και να πάρεις το κόκκινο χάπι που θα σε απελευθερώσει από τη Μήτρα (ΜΑΤΡΙΧ) της παραίσθησης της "κανονικότητας". Για να σε σε ξυπνήσει στον κόσμο όπου οι Ιδέες, χωρίς να φοβούνται οι φορείς τους οποιοδήποτε ρίσκο, υλοποιούνται σε χειροπιαστές προοπτικές. Και η πραγματικότητα μετατρέπεται σε καμβά με σένα καλλιτέχνη, με τις μπογιές και τα πινέλα στο χέρι. "Ζωφράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα!"(λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη)

Τότε ψάξε με ανοιχτές τις θύρες του νου και με οδηγό την αγνότητα του έρωτα της Αλήθειας (που, όπως έλεγε και ο Όσσο, είναι πολυπρόσωπη και υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι να την κοιτάξεις) και την ευγενική πειθαρχία του Πολεμιστή. Δώσε την προσοχή στα Σημάδια ολόγυρα και ακολούθησε άφοβα τα ίχνη τους. Και βρες τους συντρόφους σου. Μοιράστε ο ένας στον άλλο το κόκκινο χάπι που πάντα ανέμενε εντός για να ενεργοποιηθεί και να δράσει στην κατάλληλη στιγμή του καθενός.

Οι "παρενέργειές" του μεταμορφώνουν τη σκλαβιά της συνήθειας στην ελευθερία της αναζήτησης, τη μοναξιά σε διάχυση σοφίας από μέσα προς τα έξω, τη μιζέρια σε σθένος, το σούρσιμο στο χώμα σε αιώρηση πάνω απ'όλη τη βρώμα και τη σκόνη του αφύσικου ετούτου κόσμου...


O Ένοικος...

"Όχι! Όχι! Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν΄ αρνιέσαι ό,τι θωρούν τα μάτια σου! Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει!"
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου