Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Δεν ανήκουμε ούτε στη δύση ούτε στην ανατολή, παρά μόνο στον εαυτό μας και τις συνθέσεις του...

Δεν ανήκουμε ούτε στη δύση ούτε στην ανατολή, παρά μόνο στον εαυτό μας και τις συνθέσεις του...

" Η πραγματική προστασία είναι η επιθυμία και η τέχνη να απελευθερώνεις από κάθε προστασία"
Ραούλ Βανεγκέμ


" Ανήκομεν εις την Δύσιν", είχε δηλώσει  πριν πολλά χρόνια ο "εθνάρχης" Κων/νος Καραμανλής, δίνοντας το στίγμα της εξαρτησης για τη χώρα που έβγαινε από τη στενωπό της στρατιωτικής δικτατορίας για να οδηγηθεί τελικά στις αγκάλες της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Φάρσας-Όταν η "ολοκλήρωση" γίνεται καταστρεπτική φαντασίωση και θηλειά και οι "μεταρρυθμίσεις" σπρώξιμο στο κενό
Τέσσερις δεκαετίες περίπου μετά έρχεται ο νέος επίδοξος "καπετάνιος" κι επικεφαλής της "ριζοσπαστικής αριστεράς" για να δώσει κι αυτός τα διαπιστευτήριά του: "Ανήκουμε στη Δύση"..Αλλά με προϋποθέσεις "αυτοτέλειας" κι "όχι ακολουθώντας άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της Δύσης". Μέσα, δηλαδή, σε μια τέτοιας "ποιότητας" κι αμετανόητης πολιτικής Ε.Ε.: Η Ενωμένη Ευρώπη απορεί, προβληματίζεται, καταγγέλει, αφαιμάζει και συνεχίζει...Σε συνεργασία και ταύτιση με ένα τέτοιας "κριτικής σκέψης" ΝΑΤΟ, σταθερά προσανατολισμένης στα ληστρικά συμφέροντα της οικονομικής μαφίας και γενικότερου fair play των ισχυρών νεοαποικιοκρατών της Δύσης και των οργανισμών της: Όταν τα νεοναζιστικά πραξικοπήματα και οι προβοκάτσιες χαιρετίζονται και νομιμοποιούνται από τους "προστάτες της Δημοκρατίας"...Κι ακόμη:  ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ Σ'ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ: "Σε κατοχή μέχρι το 2052"

Διαπιστευτήρια, λοιπόν, απέναντι σε ποιους; μέσα κι έξω από την επικράτεια. Στα εγχώρια διαπλεκόμενα καρτέλ, τζάκια και κουμπαριές; Στις "ελεύθερες αγορές", όπου οι απαραίτητοι ρυθμιστικοί κανόνες κι αναγκαίες λειτουργικές παρεμβάσεις αποτελούν μονοπωλιακά προνόμια; Στους νατοϊκούς συμμάχους, που εισβάλλουν και βομβαρδίζουν όπου τα συμφέροντα των τραπεζιτών και μονοπολικών παγκοσμοιοποιητών επιβάλλουν; Στην αμερικανική ηγεμονία; Στην γερμανική οικονομική επικυριαρχία; Στα hedge funds και τους κατόχους ομολόγων που θησαυρίζουν όταν η εργασιακή δουλεία γιγαντώνεται; Στα νεοταξικά think tanks που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και χαρακτήρα των κρατών, ώστε να γίνουν αυτά πιο "ανταγωνιστικά";
Στους κατευθυντήριους συγκεντρωτικούς θεσμούς των Βρυξελλών εις βάρος της αυτοδιάθεσης των λαών; Στη σταθερότητα του ευρώ σε βάρος της συνοχής των κοινωνιών; Στους επενδυτές που υφαρπάζουν τον πλούτο των λαών έναντι πινακίου φακής και ευνοϊκών φορολογικών "διευκολύνσεων";


Αν όμως θέλουμε να αντικρίσουμε τη γυμνή αλήθεια πίσω από το ρήμα α'πληθυντικού προσώπου  "ανήκομεν ή ανήκουμε" αλλά χωρίς ουσιαστικά και με πολιτικές διαδικασίες να ρωτηθούν οι "ανήκοντες", τότε μπορούμε να μεταφράσουμε τη σημασία του ως εξής:

  • Δήλωση εθελοντικής υποταγής σε όλους όσους αναφέρθηκαν παραπάνω
  • Παραδοχή ατολμίας ή και αδυναμίας άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής
  • Αναζήτηση όχι τόσο συμφερουσών συμμαχιών όσο "ινστορύχτορων"-μια λέξη που πάντα άρεσε στην "αριστερά" και κηδεμόνων έως και νταβατζήδων. Αν ανομολόγητα αλλά ουσιαστικά διακατέχεσαι από την ψυχολογία του "εκδιδόμενου ατόμου " και της ανάγκης του για "προστασία" 

Κι αν θέλουμε να λέμε ότι διαθέτουμε ένα καλό απόθεμα ανεξαρτησίας και προσδοκώμενης αυτονομίας, τότε η σωστή φράση αλλάζει πλήρως "ενδυμασία". Όχι σαν τον κουτοπόνηρο, που όμως όλοι τον έχουν πάρει χαμπάρι και καρπαζοεισπράχτορα Μανωλιό. Που αλλάζει φορώντας τα ίδια ρούχα αλλιώς. Και να μεταμορφωθεί ριζικά: "Ανήκουμε στον εαυτό μας!"

Και ποιος είναι αυτός ο εαυτός; Μα οι σκέψεις, οι πόθοι και τα όνειρά μας, οι ιδέες μας, οι αντιλήψεις μας, το πλέγμα των αλληλεπιδράσεών μας που μας διαμορφώνει σε σημαντικό έως και καθοριστικό βαθμό.
Κι όταν συνειδητοποιήσουμε ότι όλα τα προηγούμενα μας οδηγούν σε τέλματα, αδιέξοδα και "νεκρά σημεία", δεν έχουμε παρά να τα επαναξιολογήσουμε και να τα αλλάξουμε. Μια κι έτσι κι αλλιώς υπόκεινται σε αλλαγές μέσα στην κοχλάζουσα ρευστότητα των πραγμάτων, του κόσμου, της ζωής.
 Και να αλλάξουμε το είδος της σχέσης με τον εαυτό μας και των αλληλεπιδράσεων και των νοοτροπιών -αξιοποιώντας θαρραλέα και κάθε "άσο" που μπορεί να διαθέτουμε στο μοίρασμα της "τράπουλας"- και των φιλοσοφικών και κοινωνικο-πολιτικών ατενίσεων και συμπεριφορών που τον προσδιορίζουν. Από εμάς και πάνω απ'όλα για εμάς και για χατήρι κανενός άλλου..

 Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο ούτε ευκόλως προβλέψιμο

Ο Ένοικος...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου