Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ζώντας με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (α΄μέρος)"Τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά εντοπίζονται παντού στην τροφική αλυσίδα. Υπολογίζεται ότι 70% των μεταποιημένων τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν παραχθεί συμπεριλαμβάνοντας γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Εάν στα προϊόντα αυτά συνυπολογιστούν τα ζωικά παράγωγα από ζώα που έχουν ταϊστεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, τότε τα ποσοστά αυτά θα είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλλιέργειες Roundup Ready περιέχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φωσφονομεθυλικής γλυκίνης – καθώς κι ενός παραγώγου της τοξικής της αποδόμησης, του αμινομεθυλφωσφονικού οξέως (AMPA) – απ’ ότι οι συνήθεις καλλιέργειες. 
Ίχνη της φωσφονομεθυλικής γλυκίνης έχουν εντοπιστεί στο μητρικό γάλα και τα ούρα των αμερικανίδων γυναικών, όπως επίσης και στο πόσιμο νερό. 31 Τα επίπεδα της ανιχνεύσιμης στο μητρικό γάλα ουσίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά – υπερβαίνουν κατά 1600 φορές τα ανάλογα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση της ουσίας αυτής στο πόσιμο νερό.
Τα μωρά τη λαμβάνουν μέσω του θηλασμού ή της προσθήκης νερού στα υποκατάστατα μητρικού γάλατος, γεγονός που συνιστά ένα απαράδεκτα υψηλό επίπεδο κινδύνου για τη βρεφική υγεία, εφόσον η φωσφονομεθυλική γλυκίνη κατηγορείται για την αποδιοργάνωση του ορμονικού συστήματος. 32 Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό παρουσιάζει τοξικότητα ως προς το σπέρμα. 
Παρομοίως, ίχνη της τοξίνης Bt έχουν εντοπιστεί στο αίμα των μητέρων και των μωρών τους. Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα ουδέποτε δοκιμάστηκαν σε ανθρώπους προτού απελευθερωθούν στην τροφική αλυσίδα, ενώ η επίδραση αυτών των συστατικών στην ανθρώπινη υγεία, καθώς κυκλοφορούν και συσσωρεύονται στα σώματά μας, ουδέποτε μελετήθηκε από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία, αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν.
Ωστόσο, μελέτες σε ζώα που έχουν ταϊστεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές ή με φωσφονομεθυλική γλυκίνη, παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά, τον εντερικό ιστό και την εντερική χλωρίδα, προσβολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμη και ογκογένεση."Ζώντας με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς: Μία ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες, τους πολιτικούς και το ρυθμιστικό νομοθετικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τους κινδύνους που εγκυμονούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Ως αμερικανοί πολίτες σας γράφουμε αυτή την επιστολή επειδή είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι κι επιθυμούμε να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες μας σχετικά με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (Γ.Τ.K.) και τις βλάβες που αυτές προκαλούν στα αγροτικά συστήματα, αλλά και τις μεταβολές που επιφέρουν στον εφοδιασμό τροφίμων.

Στη χώρα μας, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες καλύπτουν περίπου το ήμισυ της καλλιεργήσιμης γης. Γύρω στο 94% της καλλιεργήσιμης σόγιας, 93% του καλλιεργήσιμου καλαμποκιού και 96% του καλλιεργήσιμου βαμβακιού είναι γενετικώς τροποποιημένα. 1

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν εγκρίνει τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες όπως συνέβη σ’ εμάς, αλλά δέχονται επί του παρόντος τεράστια πίεση από τις κυβερνήσεις, τους παρασκηνιακούς μεσάζοντες της βιοτεχνολογίας και τις μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να υιοθετήσουν μία – όπως τη θεωρούμε εμείς – αγροτική τεχνολογία που βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σε σταθερή βάση ότι 72% των Αμερικανών δεν θέλουν να τρώνε τροφές που εμπεριέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενώ άνω του 90% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι τροφές αυτές θα έπρεπε να φέρουν την ανάλογη σήμανση. 2

Παρά τη συμπαγή αυτή λαϊκή εντολή, κάθε προσπάθεια προκειμένου οι ομοσπονδιακές 3 και κρατικές αρχές 4 να ρυθμίζουν με καλύτερο τρόπο [την καλλιέργεια και αγορά τροφίμων] ή απλά να παρέχουν [την απαραίτητη] σήμανση στα τρόφιμα, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί επιβάλλονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και βιοτεχνολογίας, οι οποίες διαθέτουν απεριόριστα κονδύλια 5 και αδικαιολόγητη επιρροή.

Καθώς εξετάζετε τις διαθέσιμες επιλογές σας, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία κοντά δύο δεκαετιών σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύουμε ότι η δική μας εμπειρία θα έπρεπε να λειτουργήσει ως μία προειδοποίηση για όσα ενδέχεται να συμβούν στις χώρες σας, αν ακολουθήσετε την ίδια κατεύθυνση με εμάς.


Υποσχέσεις που Αθετήθηκαν

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες κυκλοφόρησαν στην αγορά με την υπόσχεση μίας διαρκώς αυξανόμενης απόδοσης και μειούμενης χρήσης φυτοφαρμάκων. Δεν κατάφεραν τίποτε από τα δύο. 6 Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μία πρόσφατη αναφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η απόδοση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών ενδέχεται να είναι χαμηλότερη των αντιστοίχων καλλιεργειών που δεν εμπεριέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. 7

Στους αγρότες ειπώθηκε επίσης ότι οι γενετικά τροποποιημένες σοδειές θα απέφεραν μεγαλύτερα κέρδη. Η πραγματικότητα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαφέρει. 8 Η αποδοτικότητα είναι εξαιρετικά μεταβλητή, ενώ τα κόστη καλλιέργειας έχουν φτάσει στα ύψη. 9

Σε νομικό επίπεδο, οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δεν επιτρέπεται να κρατηθούν για επαναφύτευση, που σημαίνει ότι οι αγρότες αναγκάζονται να αγοράζουν νέους σπόρους κάθε χρόνο. Οι επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας ελέγχουν τις τιμές των σπόρων, οι οποίοι αυξάνουν τα κόστη των αγροτών κατά 3-6 φορές περισσότερο απ’ ότι οι συμβατικοί σπόροι. 10

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις τεράστιες χημικές εισροές που προϋποθέτουν, σημαίνει ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν αποδειχθεί πιο δαπανηρές από τις συμβατικές. Λόγω της δυσανάλογης έμφασης στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, οι συμβατικές ποικιλίες σπόρων έχουν πάψει να είναι πλέον ευρέως διαθέσιμες, μην αφήνοντας πολλές επιλογές στους αγρότες ή δίχως να τους επιτρέπουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τι ακριβώς θα φυτέψουν. 11

Αγρότες που επέλεξαν να μην καλλιεργήσουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενδέχεται να ανακαλύψουν ότι τα χωράφιά τους έχουν επιμολυνθεί γενετικά, ως αποτέλεσμα της σταυρογονιμοποίησης ανάμεσα σε συγγενικά είδη φυτών 12, όπως και ότι γενετικά τροποποιημένοι και μη σπόροι έχουν αναμιχθεί ήδη κατά την αποθήκευσή τους.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι αγρότες μας χάνουν την πρόσβασή τους στις αγορές του εξωτερικού. Πολλές χώρες έχουν θέσει περιορισμούς ή άμεσες απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια ή την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών 13 και ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που αποκαλύπτεται ότι ένα φορτίο σιτηρών έχει επιμολυνθεί με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), οι καλλιέργειες αυτές μετατρέπονται σε αιτία εμπορικών αντιδικιών. 14

Η αναπτυσσόμενη αγορά βιολογικών προϊόντων εδώ στις ΗΠΑ έχει επηρεαστεί εξίσου. Πολλοί βιοκαλλιεργητές έχουν απολέσει συμβόλαια για βιολογικούς σπόρους λόγω των υψηλών επιπέδων επιμόλυνσης. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται διαρκώς και αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Φυτοφάρμακα και Υπερ-ζιζάνια 

Οι πιο ευρέως διαδεδομένες καλλιέργειες γενετικών τροποποιημένων είναι γνωστές ως σοδειές «Roundup Ready». Οι καλλιέργειες αυτές, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν καλαμπόκι και σόγια, έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε όταν ψεκάζονται με το ζιζανιοκτόνο* Roundup® – ενεργό συστατικό του οποίου αποτελεί η φωσφονομεθυλική γλυκίνη (glyphosate) – τα αγριόχορτα να πεθαίνουν ενώ τα καλλιεργημένα φυτά να συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Η κατάσταση αυτή μας έχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο. Τα αγριόχορτα έχουν γίνει πιο ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα, αναγκάζοντας τους αγρότες να ψεκάζουν ακόμα περισσότερο. Η αυξημένη χρήση ζιζανιοκτόνων δημιουργεί ακόμα πιο «υπερμεγέθη» ζιζάνια και ακόμα μεγαλύτερη χρήση ζιζανιοκτόνων.

Μία πρόσφατη επιθεώρηση αποκαλύπτει ότι μεταξύ του 1996 και του 2011, οι αγρότες που καλλιέργησαν Roundup Ready χρησιμοποίησαν μεγαλύτερο ποσοστό ζιζανιοκτόνων κατά 24% απ’ ότι οι αγρότες που επέλεξαν παρόμοιες καλλιέργειες με μη τροποποιημένους γενετικά οργανισμούς. 15

Αν εξακολουθήσουμε να καλλιεργούμε Roundup Ready, προβλέπεται ότι στο μέλλον θα πρέπει να προσδοκούμε μία ετήσια αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων κατά 25%. Αυτός ο μονόδρομος σημαίνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ, προέκυψαν τουλάχιστον 14 είδη αγριόχορτων ανθεκτικών στη φωσφονομεθυλική γλυκίνη 16, ενώ πάνω από τα μισά αγροκτήματα της χώρας μαστίζονται από ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα φυτά. 17

Οι επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, οι οποίες πουλούν τόσο τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, όσο και τα ζιζανιοκτόνα 18, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχουν προτείνει τη δημιουργία νέων καλλιεργητικών ποικιλιών, οι οποίες θα είναι σε θέση να αντέξουν την εφαρμογή ακόμα πιο ισχυρών και τοξικών ζιζανιοκτόνων, όπως το 2,4-D (2,4-διχλωρο-φενοξυ-ασετικό οξύ) και το dicamba (3,6-διχλωρο-2-μεθοξυβενζοϊκό οξύ). Ωστόσο, υπολογίζεται ότι εάν εγκριθούν αυτές

* Σ.τ.Μ: Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι αυτά που ονομάζουμε ζιζάνια, αποτελούν μεταξύ άλλων είδη φυτών με ισχυρή θεραπευτική δράση (πρόκειται για βότανα), τα οποία σε καλλιεργητικό επίπεδο εμπλουτίζουν τα αγροτικά και άλλα οικοσυστήματα, λειτουργώντας αλληλοϋποστηρικτικά με τα υπόλοιπα φυτά – καλλιεργημένα και μη. οι νέες ποικιλίες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία επιπλέον αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50%.19

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις


Σύμφωνα με έρευνες αποδεικνύεται ότι η αυξημένη εφαρμογή ζιζανιοκτόνων κατά την καλλιέργεια σπόρων Roundup Ready επιδρά με ιδιαίτερα καταστροφικό τρόπο στο φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, το Roundup καταστρέφει τον ασκληπιό (asclepias syriaca), ένα βότανο* το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή τροφής της εμβληματικής πεταλούδας μονάρχη (danaus plexippus) 20 ενώ συνιστά απειλή και για άλλα σημαντικά είδη εντόμων, όπως οι μέλισσες. 21

Επίσης, είναι καταστρεπτικό για το χώμα, σκοτώνοντας τους ωφέλιμους οργανισμούς που κρατούν τη γη υγιή και παραγωγική 22, μην επιτρέποντας στα φυτά πρόσβαση σε πολύ σημαντικά μικροθρεπτικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία). 23

Δίχως υγιές χώμα, η καλλιέργεια υγιών φυτών καθίσταται ανέφικτη. Άλλοι τύποι γενετικά τροποποιημένων φυτών, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να παράγουν το δικό τους εντομοκτόνο (π.χ. το βαμβάκι τύπου “Bt”), έχουν επίσης αποδειχθεί επιβλαβείς για τα ωφέλιμα έντομα, συμπεριλαμβανομένων ειδών της οικογένειας των νευροπτέρων (chrysopidae) 24, ψύλλων του νερού της οικογένειας daphnia25, λοιπών υδροβίων εντόμων 26, αλλά και της πασχαλίτσας. 27

Παράλληλα αυξάνεται η ανθεκτικότητα των φυτών στα εντομοκτόνα 28, δημιουργώντας νέες ποικιλίες ανθεκτικών υπερ-ζωυφίων (superbugs), απαιτώντας ευρύτερη εφαρμογή εντομοκτόνων κατά τη διάρκεια των διαφορετικών φάσεων του κύκλου ανάπτυξης [του φυτού], για παράδειγμα επί του σπόρου πριν καν αυτός φυτευθεί. 29 Παρόλα αυτά, εδώ έχουν ήδη εγκριθεί νέες ποικιλίες καλαμποκιού και σόγιας Bt, οι οποίες σύντομα θα καλλιεργηθούν.

* Σ.τ.Μ: πρόκειται για βότανο με πολλαπλές χρήσεις. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντικατέστησε το λάτεξ στα μαξιλάρια. Ενώ πρόκειται για βότανο που παρουσιάζει τοξικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, του αποδόθηκε το όνομα ασκληπιάς προς τιμήν του μεγάλου θεραπευτή της αρχαιότητας (δηλαδή του Ασκληπιού) κι επειδή οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού είναι πολλαπλές – είναι διουρητικό, τονωτικό, εμετικό, αντιβηχικό και καθαρτικό, χρησιμοποιείται για τις πέτρες στη χολή, εμπεριέχει καρδιοενεργά στοιχεία, ενώ παραδοσιακά αξιοποιούνταν για την αδρανοποίηση δηλητηρίων στο σώμα, την καταπολέμηση των μυρμηγκιών και την αντιμετώπιση της δυσεντερίας, του τύφου και του άσθματος.

Σε καλλιεργητικό επίπεδο, το φυτό αυτό αποθαρρύνει την εμφάνιση νηματοειδών στις σοδειές, ενώ άλλες εμπορικές εφαρμογές του συμπεριλαμβάνουν τη χρήση του για την παραγωγή χαρτιού, λιπαντικών και υφασμάτων και την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων και του καουτσούκ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.almanac.com/content/not-so-common-milkweed

Μία Απειλή κατά της Ανθρώπινης Υγείας

Τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά εντοπίζονται παντού στην τροφική αλυσίδα. Υπολογίζεται ότι 70% των μεταποιημένων τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν παραχθεί συμπεριλαμβάνοντας γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Εάν στα προϊόντα αυτά συνυπολογιστούν τα ζωικά παράγωγα από ζώα που έχουν ταϊστεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, τότε τα ποσοστά αυτά θα είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλλιέργειες Roundup Ready περιέχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φωσφονομεθυλικής γλυκίνης – καθώς κι ενός παραγώγου της τοξικής της αποδόμησης, του αμινομεθυλφωσφονικού οξέως (AMPA) – απ’ ότι οι συνήθεις καλλιέργειες. 30

Ίχνη της φωσφονομεθυλικής γλυκίνης έχουν εντοπιστεί στο μητρικό γάλα και τα ούρα των αμερικανίδων γυναικών, όπως επίσης και στο πόσιμο νερό. 31 Τα επίπεδα της ανιχνεύσιμης στο μητρικό γάλα ουσίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά – υπερβαίνουν κατά 1600 φορές τα ανάλογα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση της ουσίας αυτής στο πόσιμο νερό.

Τα μωρά τη λαμβάνουν μέσω του θηλασμού ή της προσθήκης νερού στα υποκατάστατα μητρικού γάλατος, γεγονός που συνιστά ένα απαράδεκτα υψηλό επίπεδο κινδύνου για τη βρεφική υγεία, εφόσον η φωσφονομεθυλική γλυκίνη κατηγορείται για την αποδιοργάνωση του ορμονικού συστήματος. 32 Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό παρουσιάζει τοξικότητα ως προς το σπέρμα. 33

Παρομοίως, ίχνη της τοξίνης Bt έχουν εντοπιστεί στο αίμα των μητέρων και των μωρών τους. 34 Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα ουδέποτε δοκιμάστηκαν σε ανθρώπους προτού απελευθερωθούν στην τροφική αλυσίδα, ενώ η επίδραση αυτών των συστατικών στην ανθρώπινη υγεία, καθώς κυκλοφορούν και συσσωρεύονται στα σώματά μας, ουδέποτε μελετήθηκε από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία, αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν.

Ωστόσο, μελέτες σε ζώα που έχουν ταϊστεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές ή με φωσφονομεθυλική γλυκίνη, παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά, τον εντερικό ιστό και την εντερική χλωρίδα, προσβολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμη και ογκογένεση. 35

Αυτές οι επιστημονικές μελέτες σε ένα δυνητικό επίπεδο υποδηλώνουν την ύπαρξη σοβαρών ζητημάτων ως προς την ανθρώπινη υγεία, τα οποία δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλεφτεί όταν η χώρα μας πρωτοαποφάσισε να στραφεί στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ενώ παρόλα αυτά εκείνοι που θα όφειλαν να μας προστατέψουν, συνεχίζουν να αδιαφορούν για τους κινδύνους.

Αντιθέτως μάλιστα, τα ρυθμιστικά σώματα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να στρέφονται σε ξεπερασμένες μελέτες και άλλες πληροφορίες που παράγουν και παρέχουν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι οποίες απορρίπτουν κάθε λόγο ανησυχίας για την υγεία – γεγονός βέβαια που δεν αποτελεί έκπληξη.

Άρνηση των Επιστημονικών Ευρημάτων

Αυτή η μεταστροφή στοιχείων εκ μέρους μιας επιστημονικότητας που εξυπηρετεί εταιρικά συμφέροντα έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα ευρήματα ανεξάρτητων επιστημόνων. Για την ακρίβεια, το 2013, περίπου 300 ανεξάρτητοι επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο εξέδωσαν μία δημόσια προειδοποίηση για την ανυπαρξία επιστημονικής συναίνεσης ως προς την ασφάλεια κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και τους κινδύνους που ενέχονται σε αυτά, ενώ όπως αποδεικνυόταν από ανεξάρτητες έρευνες, συνιστούσαν «σοβαρό λόγο ανησυχίας». 36

Ανεξάρτητοι επιστήμονες όπως αυτοί, δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά. Όσοι το πράττουν, αντιμετωπίζουν εμπόδια στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων [της έρευνάς τους], έχουν δυσφημιστεί συστηματικά από επιστήμονες που υποστηρίζουν τα γενετικά τροποποιημένα, έχει παρεμποδιστεί η πρόσβασή τους σε ερευνητικά κονδύλια και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλήθηκαν οι θέσεις εργασίας τους και η σταδιοδρομία τους γενικότερα. 37


Έλεγχος της Διατροφική Επάρκειας

Μέσω της εμπειρίας μας αυτής, μας έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι τα τρόφιμα της γενετικής μηχανικής ουδέποτε είχαν σχέση με το δημόσιο όφελος, την αντιμετώπιση της πείνας ή την υποστήριξη των αγροτών. Δεν συνιστούν, επίσης, μία διαθέσιμη επιλογή για τους καταναλωτές. Αντιθέτως, έχουν να κάνουν με την άσκηση ελέγχου επί του τροφικού συστήματος εκ μέρους κάποιων ιδιωτών κι εταιρειών.

Ο έλεγχος αυτός επεκτείνεται σε τομείς της ζωής, οι οποίοι επηρεάζουν έντονα την καθημερινή μας ευζωία, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας τροφίμων, της επιστήμης και της δημοκρατίας. Υπονομεύεται η ανάπτυξη μιας γνήσια βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας και παρεμποδίζεται η δημιουργία ενός συστήματος προμήθειας υγιών τροφίμων που θα απευθύνεται σε όλους και θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια.

Στις ΗΠΑ σήμερα, αν ξεκινήσουμε από τον ίδιο το σπόρο και καταλήξουμε στα φαγητά που τρώμε, η παραγωγή, η διανομή, η προώθηση και οι δοκιμές για την ασφάλεια τροφίμων προς κατανάλωση ελέγχονται από μία χούφτα εταιρειών, μεγάλο ποσοστό των οποίων έχουν επενδύσει στην τεχνολογία της γενετικής μηχανικής. Δημιουργούν λοιπόν πρώτα προβλήματα και στη συνέχεια μας πουλούν τη λεγόμενη λύση. Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα παραγωγής κερδών, το οποίο δεν μπορεί να συναγωνιστεί κανένας άλλος τύπος εμπορικής δραστηριότητας. Όλοι χρειαζόμαστε τροφή και για το λόγο αυτό κάθε πολίτης θα έπρεπε να προσπαθήσει να κατανοήσει τα ζητήματα αυτά.

Καιρός να Μιλήσουμε Ανοιχτά

Οι αμερικανοί/ αμερικανίδες δρέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις μίας επικίνδυνης κι ατεκμηρίωτης αγροτικής τεχνολογίας. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα όφειλαν να παραδειγματιστούν: τα οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών δεν επαρκούν ώστε αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις τους. Όσοι επίσημοι εξακολουθούν να αδιαφορούν για το γεγονός αυτό, θα έπρεπε να διωχθούν για κραυγαλέες παραβάσεις καθήκοντος.

Εμείς οι υπογράφοντες/ υπογράφουσες, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία μας και όσα αυτή μας δίδαξε, ώστε να μην διαπράξετε κι εσείς τα ίδια λάθη με εμάς. Σας συνιστούμε θερμά να αντισταθείτε στην έγκριση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, να αρνηθείτε να καλλιεργήσετε όσους γενετικά τροποποιημένους σπόρους έχουν ήδη εγκριθεί, να απορρίψετε την εισαγωγή ή/και την πώληση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών και τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και να μιλήσετε ανοιχτά ενάντια στην επιρροή που ασκούν οι εταιρείες στην πολιτική, τη ρυθμιστική νομοθεσία και την επιστήμη.

Αν οι πολίτες/ πολίτισσες του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελέσουν ένα νέο εταιρικό πεδίο προώθησης γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και τροφίμων, τότε οι δικές μας προσπάθειες για τη σήμανση και τον έλεγχο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών θα καταστούν δυσκολότερες, αν όχι ανέφικτες.

Αν οι δικές μας προσπάθειες αποτύχουν, οι δικοί σας αγώνες για αποκλεισμό των γενετικά τροποποιημένων από τις αγορές της Ευρώπης θα αποτύχουν επίσης. Εάν ωστόσο συνεργαστούμε, θα καταφέρουμε να αναζωογονήσουμε το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, εξασφαλίζοντας ένα υγιές χώμα, υγιή χωράφια, υγιή τρόφιμα και υγιείς ανθρώπους.

12 Νοεμβρίου 2014

www.theletterfromamerica.org

Την επιστολή αυτή υπογράφουν μέχρι στιγμής σχεδόν 59.760.000 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ειδικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, μέλη οργανώσεων, αγρότες και απευθύνονται στους πολίτες της ΕΕ, λέγοντας:

«Σας συνιστούμε θερμά να αντισταθείτε στην έγκριση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, να αρνηθείτε να καλλιεργήσετε όσους γενετικά τροποποιημένους σπόρους έχουν ήδη εγκριθεί, να απορρίψετε την εισαγωγή ή/και την πώληση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών και τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και να μιλήσετε ανοιχτά ενάντια στην επιρροή που ασκούν οι εταιρείες στην πολιτική, τη ρυθμιστική νομοθεσία και την επιστήμη»

κατεβάστε το pdf για να μελετήσετε και να ερευνήσετε τις πηγές living with GMOs pdf


Το διαβάσαμε στο terra papers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου