Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Περί ναρκωτικών κι εξαρτήσεων...


"Πανέξυπνο βίντεο για τα ναρκωτικά"Το Κίουι, εκτός από χυμό που μπορεί να το ξέρετε από τα κοκτέιλ που πίνετε, είναι και πουλί. Δεν μπορεί να πετάξει και ζει αποκλειστικά στη Νέα Ζηλανδία. Απειλείται με εξαφάνιση. Αυτά για το Κίουι. Δείτε τώρα το βίντεο που ετοίμασε ο Andreas Hykade για τον εθισμό στα ναρκωτικά, με κινούμενα σχέδια.

Ένα Κίουι αρχικά δεν δίνει σημασία σε αυτά που βρίσκει μπροστά του. Στη συνέχεια δοκιμάζει και εθίζεται μέχρι που όλη αυτή η διαδικασία του γίνεται συνήθεια. Συνήθεια γίνεται και η απότομη πτώση, αλλά και η μικρότερη σε διάρκεια... διαδρομή στα ταξίδια.

Δείτε το. Πανέξυπνο κι απολαυστικό. Μπορείτε να το δείξετε και στα παιδιά σας για να καταλάβουν μέσα από τα κινούμενα σχέδια το τι ακριβώς συμβαίνει με τα faux ταξίδια του μυαλού.


 


Τα παραπάνω τα είδαμε στην Υπόγεια Τάξη

Παραθέτω, στη συνέχεια, μια παλιότερη ανάρτησή μου στο antidras.blogspot σχετικά με τη γάγγραινα των τοξικών εξαρτησιογόνων ουσιών. Που αν πραγματικά το ήθελαν οι "προστάτες τηςνομιμότητας" και ιθύνοντες νόες που διαφεντεύουν ετούτο τον κόσμο (που αναπτύσσεται με ανώμαλους τρόπους κι αντιεξελίσσεται ταχύτατα) τότε το πρόβλημα-παγκόσμια μάστιγα θα είχε λυθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα!

Ηρωίνη (δυο λόγια κι ένα ποίημα)

  Κάποιος μου είπε ότι στο πρόσφατο άρθρο μου "Ιστορίες των Εξαρχείων-μια αισθητική περιήγηση" ίσως φάνηκα προκατελειμμένος απέναντι στους ναρκομανείς. Γράφοντας στις υποσημειώσεις ότι πολύ συχνά οι αρχές τους χρησιμοποιούν ως "μετακινούμενους πληθυσμούς" για να διαβρώνουν ολόκληρες περιοχές με τη δημιουργία εύλογων προβλημάτων και έτσι να βρίσκουν την αφορμή να τις θέτουν υπό έλεγχο ή να διαλύουν προσπάθειες συσπείρωσης, συλλογικής συμπεριφοράς, καινοτομίας...
 Η αλήθεια είναι όμως μαλώστρα! Η παραπάνω τακτική είναι από τις πιο προσφιλείς των εξουσιαστικών γραναζιών κι εφαρμόστηκε, π.χ., όχι σε αμελητέο βαθμό και στο Σύνταγμα, τις τελευταίες ειδικά μέρες του Ιούνη του'11, πριν από τις "αποφράδες" 28 & 29 του ίδιου μήνα.
 Βέβαια, οι άνθρωποι αυτοί είναι πλήρως εξαρτημένοι από την ανάγκη τους και σαφέστατα οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε ως ασθενείς.
Τα προγράμματα υποστήριξης, απεξάρτησης κι αποκατάστασης από κρατικούς φορείς, παρά τις ηρωικές προσπάθειες κάποιων ανθρώπων, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στις υποδομές, (αλλά και στις αντιδράσεις των κατοίκων μιας περιοχής π.χ. που πρόκειται να λειτουργήσει εκεί ΟΚΑΝΑ), επίσης είναι δυσανάλογα σε αριθμό σε σχέση με το μέγεθος αυτής της τρομαχτικής μάστιγας ή βαδίζουν με ρυθμούς χελώνας, όσον αφορά π.χ. τις λίστες για τη χορήγηση μεθαδόνης στους τόσο πολλούς αιτούντες. Κι ας μη σχολιάσουμε την κοινωνική  δυσπιστία & δυσκολία επανένταξης για κάποιον πρώην τοξικομανή που κέρδισε το προσωπικό του στοίχημα ζωής...
 Η αλήθεια επίσης είναι ότι άρρωστοι άνθρωποι όπως οι τοξικομανείς, που λόγω φυσικής ροής των πραγμάτων θα καταφύγουν και στις κλοπές και πιθανώς και στο φόνο για να αποκτήσουν τη δόση, θα'πρεπε ν'αποτελούν μια σημαντικότατη προτεραιότητα στο πρόγραμμα κάθε κυβέρνησης! Έτσι τουλάχιστον διακηρύττουν, κυρίως προεκλογικά!
 Όμως όχι!
Η ύπαρξη των εξαρτημένων τοξικομανών, ή καλύτερα η ανυπαρξία τους, μεταφράζεται σε ανθρώπινο -και δυστυχώς όλο και πιο νεανικό- δυναμικό που ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ μια πιο δίκαιη κοινωνική πραγματικότητα, ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ καθιερωμένες δομές και διάτρητους θεσμούς, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΝΕΙΡΑ για ένα διαφορετικό μέλλον. Αντίθετα δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στις ήδη δοκιμαζόμενες από την κυβερνητική αναλγησία κοινωνίες. ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ δηλαδή για το κάθε καταπιεστικό Σύστημα και τους στόχους του!
 Γιατί αν ήθελαν πραγματικά οι κυβερνώντες, το πρόβλημα των σκληρών εξαρτησιογόνων ουσιών θα είχε λυθεί σε ελάχιστο χρόνο!  Ουσίες! Που καταπίνουν ανθρώπους σαν χοάνη, διαλύουν οικογένειες, στερούν από την κοινωνία τα μέλη της που βρίσκονται στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής τους και δημιουργούν περιφερόμενα φαντάσματα και κοινωνικά φόβητρα.
 Αλλά τα καθάρματα κάνουν ολόκληρους πολέμους για τον παγκόσμιο έλεγχο διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών και διαπλέκονται στενότατα με το οργανωμένο έγκλημα. Σε σημείο που η μαφία να μοιάζει με νηπιαγωγείο μπροστά στα δαιδαλώδη πλοκάμια των Μυστικών Υπηρεσιών και των κρατικών εντολοδόχων μεγάλων αφεντικών. Και των υπερεθνικών "παγκόμιων νονών!"

 ( Η αγγλική αποικιοκρατική αυτοκρατορία π.χ. έκανε το 19ο αιώνα τον περίφημο "πόλεμο του οπίου", για να εξασφαλίσει το μονοπώλιο διακίνησης. Και οι Η.Π.Α. πάμπολλες στρατιωτικές επεμβάσεις, μικρές ή μεγάλες, για παρεμφερείς λόγους. Μετά π.χ. την εισβολή στο Αφγανιστάν, αυξήθηκε κατακόρυφα η τοπική ναρκοπαραγωγή, που καλύπτει την παγκόσμια ζήτηση ηρωίνης σε ποσοστά που μπορεί ν'αγγίζουν και το 90%)
 Δε θα προβώ σε άλλες αναλύσεις, καθώς έχουν ειπωθεί αυτά  άλλωστε από άλλους, πιο ειδικούς, καλύτερα...

 Θα ολοκληρώσω, λοιπόν, με ένα ποίημά μου που είχα γράψει στα μέσα περίπου του'90, όντας κάτω από έντονες ποιητικές ανησυχίες ή  απλώς εξέφραζα μ' αυτόν τον τρόπο όσα με ενέπνεαν, με προβλημάτιζαν ή με συγκλόνιζαν...
 Ένα ποίημα αφιερωμένο σε κάποιον που ήξερα ελάχιστα. Αποσπασματικά θα έλεγα. Φίλος φίλου, μεγαλύτερος από μένα.

 Που είχε ξεκινήσει την προσωπική του ιστορία με την "παραμύθα" στο στρατό, όπου πήγε  αμέσως μετά το λύκειο. (Η ηρωίνη αποτελεί το σκληρό παραμύθι που ζει ο υποτακτικός της και που έχει καλό τέλος πάρα πολύ λίγες φορές). Που η οικογένειά του, αν και όχι εύπορη, πάλεψε με κάθε μέσο να τον βοηθήσει. Που η αποτυχία σ'αυτή την προσπάθεια οδήγησε στην οικογενειακή διάλυση. Που αυτός κατέληξε να κοιμάται με άλλους εξαρτημένους όπου έβρισκαν (εγκαταλελειμμένα σπίτια, πάρκα κτλ.) Έλεγε ότι μόνο αυτοί τον καταλάβαιναν. Που όταν πέθανε, στα 31 περίπου, έχοντας αλλοιωθεί πάρα πολύ τα χαρακτηριστικά του, στην κηδεία του παραβρέθηκαν μόνο η υπερήλικας γιαγιά του υποβασταζόμενη από δυο φίλους του, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει, μάταια κι αυτοί,  να τον βοηθήσουν να κόψει...
 Που τις λίγες φορές που τον είχα δει, δεν θα ξεχάσω μία συγκεκριμένη: αν και ήταν στα χάλια του (είχαν αρχίσει να του πέφτουν και δόντια), μια από τις τελευταίες φορές που τον είδα τυχαία σε κάποιο δρόμο της Αθήνας, βιαστικός και στενοχωρημένος για κάποιο δικό μου θέμα, εκείνος επέμενε σοβαρός να του πω τι με "έτρωγε". Κι όταν το έκανα, μου χάρισε το πιο συμπαθητικό χαμόγελο του κόσμου (κι ας έλειπαν δόντια) και χτυπώντας με φιλικά στην πλάτη, είπε: " Όλα καλά θα πάνε ρε! Μη σκας. Η ζωή είναι ωραία!"
 
 Εύχομαι να ήσουν καλοτάξιδος φίλε μου και λυπάμαι πολύ που δεν ήρθα, αν και μπορούσα, στην κηδεία σου...

     

Μόνος με συντροφιά...

Δύσμοιρα πλάσματα χθες βράδυ
χώθηκαν στην κάμαρά του.
Δραπέτες από ιστορίες χιλιοειπωμένες.
Και είχαν όψη θλιβερή
τον οίκτο τού ξυπνούσαν!
Έτσι βουβά κι έρημα όπως στέκονταν
μαζεμένα γύρω του σα να τον πολιορκούσαν.

Τι διάβολο γύρευαν;
Συμπόνοια; Παρηγοριά;
Κάποια λυτρωτική απάντηση;
Τι;

Η κοκκινοσκουφίτσα απ'το λύκο βιασμένη.
Ο δον Κιχώτης ράκος από του ονείρου το ναυάγιο.
Ο Ορφέας τρέμοντας δίχως την Ευριδίκη.
Κι ο Κύκλωπας με το μοναδικό του μάτι βάναυσα βγαλμένο.
Μα πιο τραγική η φιγούρα του Χριστού
με το σταυρό αβάσταγο στις πλάτες
αλλά υποχρεωτικό υπό την πίεση ανώτερων επιταγών βάρος.

Ναι!
ήτανε όλοι μαζεμένοι εκεί!
Γεμίζανε ασφυχτικά τη μικρή ανήλιαγη κάμαρά του.
Ώσπου ένιωσε πως πνίγεται
κάτω απ'την καταλυτική δύναμη της παρουσίας τους.
Μα ήξερε πως δεν μπορούσε να ξεφύγει

καθώς τη φλέβα η βελόνα τρυπούσε αδηφάγα...


ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου