All is One - μια πανάρχαια γνώση που ανακαλύπτει η σύγχρονη επιστήμη
"Η ανθρώπινη φύση είναι η εκστατική διαίσθηση, ο εκστατικός θαυμασμός, η εκστατική ακριβής κίνηση. Μη συμβιβάζεστε με τίποτε λιγότερο". - Δρ. Τίμοθυ Λήρυ
Το Αόρατο Φαινόμενο της Συνδεσιμότητας
Eίναι πια ολοφάνερο πως κάτι δεν πάει καλά...Τα περισσότερα πράγματα πια δεν μας ικανοποιούν ή δεν συνδεόμαστε μαζί τους. Όπως σημειώνει η ανθρωπολόγος Dori Tunstall "τα τελετουργικά της κατανάλωσης δεν μας ικανοποιούν πλέον επειδή στερούνται ανθρωπίνων σχέσεων".Η σημασία της συνδεσιμότητας ήρθε στο προσκήνιο κι επιβεβαιώθηκε πριν δεκαετίες από την κβαντική φυσική. Ο φυσικός Νiels Bohr ανακάλυψε πως μόλις τα υποατομικά σωματίδια έρθουν σε επαφή, ακόμα κι αν χωριστούν, διατηρούν επίγνωση το ένα από το άλλο στο επέκεινα. (!)
Τα σωματίδια αυτά μάλιστα παραμένουν διαρκώς διασυνδεδεμένα, ανεξάρτητα της απόστασης μεταξύ τους και το πού βρίσκονται κάθε φορά, πράγμα που οφείλεται στο κβαντικό πεδίο. Στο πεδίο αυτό όπως και στο διαδίκτυο, τα πράγματα δεν συνδέονται γραμμικά αλλά χάρη σε ένα δυναμικό πεδίο σχεδιασμένο σαν δίκτυο. Το φαινόμενο αυτό μας επιτρέπει να κατανοούμε την άμεση συνδεσιμότητα, όπως είναι η τηλεπαθητική επικοινωνία. Φαίνεται δε πως η συνδεσιμότητα είναι το αόρατο φαινόμενο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η ύπαρξή μας, δίνοντας σκοπό και νόημα στη ζωή μας.
Αν όμως τα πάντα συνδέονται όπως ισχυρίζεται η κβαντική φυσική, η οικολογία και η πνευματικότητα της Ανατολής, τότε γιατί εμείς νιώθουμε τόσο απομονωμένοι;
Αν και η επιστήμη υποστηρίζει πως η διαχωριστικότητα είναι ψευδαίσθηση, εντούτοις η δυτική κουλτούρα επιμένει να βλέπει το πράγμα μηχανιστικά: από νωρίς οι δυτικοί φιλόσοφοι έδωσαν έμφαση στη λογική αντί για τη διαίσθηση, σπάζοντας τη σύνδεση μεταξύ σώματος-νου, θεωρώντας πως η πραγματικότητα αποτελείται από χωριστά μέρη. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως είμαστε ολόκληρα συστήματα σε ένα σύμπαν αλληλοδιεισδυόμενων συστημάτων, αλλά οι περισσότεροι δεν το νιώθουμε έτσι.
Ας πάρουμε το παράδειγμα των ανθρώπινων σχέσεων. Αν και η επικοινωνία μέσω email και sms
είναι πλέον συνεχής, η αλήθεια είναι πως το είδος αυτό της επικοινωνίας δεν είναι πλέον το ίδιο ικανοποιητικό και πλούσιο όπως η άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με έναν άλλο άνθρωπο.Είναι εύκολο να αποφεύγεις να είσαι ευάλωτος πίσω από μια οθόνη. Αλλά γιατί αυτό να είναι πρόβλημα;
Ως απάντηση, παραθέτω τα λόγια της κοινωνιολόγου Brene Brown, που λέει ότι πρέπει να είμαστε ευάλωτοι για να είμαστε ορατοί ώστε να συνδεόμαστε με τους άλλους. "Το να είμαστε ευάλωτοι", λέει η ίδια, "είναι η μήτρα της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της αλλαγής".
Για τον κλασικό τρόπο σκέψης, το να είσαι ευάλωτος αποτελεί αδυναμία. Κι όμως, σύμφωνα με πολλούς κοινωνικούς επιστήμονες, είναι το κλειδί τόσο για να σχετίζεσθαι όσο και για τη δημιουργικότητας, ενώ είναι η επιτομή του θάρρους.
Η ικανότητα να μπορείς να είσαι ευάλωτος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητα να αντέχεις την αβεβαιότητα, δυο ποιότητες-κλειδιά για την εξέλιξή μας ως είδος.
Σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και που, όπως αποδεικνύει η επιστήμη, τα πάντα είναι πολύ πιο ευμετάβλητα απ' όσο φαίνονται, προκειμένου να κάνουμε το επόμενο βήμα πρέπει να απεκδυθούμε το φόβο και να αποδεχθούμε τον κόσμο μας ως έχει: ευάλωτο, εκτεθειμένο και ανοιχτό σε εμπειρίες που δεν είχαμε μέχρι τώρα φανταστεί.
Χαρά Αστεριάδου Άρθρο στο τεύχος 138, Απριλίου-Μάη του 2015, στο περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ ("σε αναζήτηση νοήματος στο σύγχρονο κόσμο"), το οποίο κατά την προσωπική μας άποψη αξίζει να ανακαλυφθεί από κάθε αναγνώστη με το σαράκι μέσα του του "ανήσυχου ταξιδευτή"...
Σύνδεση:
Το ξεκίνημα της πραγματικής επιστήμης: "Το Πεδίο: Η Μυστική Δύναμη του Σύμπαντος - Η Εποχή του Μηδενικού Σημείου"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου