Να είσαι επιφυλαχτικός με αυτούς που διαθέτουν έτοιμες απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουν καν τεθεί ή συλληφθεί ακόμα. Αυτό παραπέμπει και σε λίστες και οπλοστάσια, άρα ίσως και σε στράτευση κι απόπειρες επιβολής.
Όλοι θέλουμε -ή θα'πρεπε να θέλουμε- να ανοίξουμε το σφραγισμένο φάκελο πάνω στο τραπέζι, να παραμερίσουμε τις κουρτίνες για να δούμε ποιος ή τι κρύβεται από πίσω, να ανοίξουμε τις κλειστές πόρτες, ειδικά αυτές με τις "απαγορευτικές ταμπελίτσες" που δεν εξηγούν καν το λόγο. Να πατήσουμε στην κορυφή του βουνού για να κατακτήσουμε την πανάρχαια χαρά της συνολικής θέας των τοπίων από ψηλά.
Ναι. Οι ερωτήσεις είναι το καύσιμο που ωθεί τον κόσμο σε κίνηση, στο να προχωράει μπροστά. Και τον άνθρωπο στο να εξελίσσεται, να υπερνικά εμπόδια και δυσκολίες, να αποφεύγει τις παγίδες στην πορεία, να διευρύνει τους ορίζοντές του, να κατακτάει κορυφές, να επεκτείνει τα όριά του, να πλουτίζει τα νοήματα που του δίνουν λόγο ύπαρξης και συνέχειας.
Η απουσία ή η ισχνή παρουσία ερωτήσεων αποτελεί τροχοπέδη στη ζωή και αποφασιστικό παράγοντα τελμάτωσης και αποσύνθεσης.
Να θέτουμε ερωτήματα. Ακόμη κι αν δεν λάβουμε τις απαντήσεις που γυρεύαμε αρχικά ή που περιμέναμε να ακούσουμε, όπως πολύ συχνά συμβαίνει. Η ανακάλυψη καινούργιων μονοπατιών και η χάραξη απρόβλεπτων ατραπών είναι πολύ σημαντική και ζωτική υπόθεση.
Όλα αυτά συνθέτουν τη συναρπαστική ουσία της ιστορίας. Ακόμη κι αν δεν λάβουμε καθόλου απαντήσεις!
"Της φύσης αρέσει να κρύβεται", είχε υποστηρίξει ο τεράστιας αξίας "σκοτεινός φιλόσοφος".
Οι κατάλληλες όμως ερωτήσεις και η προσπάθεια που κάνουμε για να αδράξουμε τις απαντήσεις, με αφοσίωση στο σκοπό και υπομονή, έχουν τη δύναμη "να ξεκλειδώσουν την κάμαρα με τα μυστικά". Και να φωτίσουν τα σκοτάδια, να αποκωδικοποιήσουν τους κώδικες λειτουργίας και σύνδεσης των φαινομένων, να διεισδύσουν στα κρυφά -αν και μπρος στα μάτια μας συχνά- βασίλεια της Αλήθειας. Της Α-λήθης, δηλαδή της μη λησμονιάς όσων ήδη ξέραμε, αλλά είχαμε ξεχάσει παρασυρμένοι από τα ρεύματα της ζωής που συνήθως μεταφέρουν πολλά σκουπίδια.
Μέρος της Φύσης είναι και ο εαυτός του καθενός. Κι όταν ρωτούσαν τον Ηράκλειτο πώς γνώριζε όλα αυτά τα πράγματα, λέγεται ότι εκείνος απαντούσε ως εξής: "ρώτησα τον εαυτό μου"
Ο Ένοικος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου