Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Θεραπεία με ελαιοκάθαρση


Η μέθοδος της ελαιοκάθαρσης του δρ. Karach συνίσταται στη μετακίνηση –σε αντίθεση με τις συνήθεις γαργάρες– φυτικών ελαίων στο στόμα. Το έλαιο «δουλεύεται» μέσα στο στόμα, καθώς ο ασθενής το σπρώχνει και το τραβά ανάμεσα στα δόντια του για ένα διάστημα 15 ως 20 λεπτών. Πραγματοποιείται μία έως τρεις φορές την ημέρα, με άδειο στομάχι. Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί πριν το πρωινό, αλλά μπορεί να γίνει πριν από οποιοδήποτε γεύμα. Το χρησιμοποιημένο έλαιο αποβάλλεται και το στόμα ξεπλένεται με νερό. Δεν καταπίνουμε ποτέ το έλαιο, καθώς αυτό έχει απορροφήσει βακτήρια, τοξίνες, πύον και βλέννες.

Στην ελαιοκάθαρση χρησιμοποιούνται συνήθως ηλιέλαιο και σησαμέλαιο, αλλά το ίδιο εξυπηρετεί και κάθε φυτικό έλαιο. Πολλοί είδαν επιτυχία με ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, αμυγδαλέλαιο, και άλλα έλαια. Κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν λάδι καρύδας, λόγω των πολλών ωφελημάτων του στην υγεία.

Το λάδι δρα ως καθαριστικό – «τραβάει» τα βακτήρια και άλλα κατάλοιπα. Η λειτουργία του μοιάζει με εκείνη του λαδιού που βάζουμε στη μηχανή του αυτοκινήτου. Το λάδι μαζεύει τις σκόνες και τις ακαθαρσίες. Όταν αδειάζουμε το λάδι, αυτό συμπαρασύρει τις σκόνες και τις ακαθαρσίες, αφήνοντας σχετικά καθαρή τη μηχανή. Έτσι λειτουργεί πιο ομαλά και συντηρείται για μεγαλύτερο διάστημα. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν αποβάλλονται επιβλαβείς ουσίες από το σώμα, η υγεία του ατόμου βελτιώνεται, η «μηχανή» λειτουργεί πιο ομαλά και διαρκεί περισσότερο.

Παρά την απλότητά της, η ελαιοκάθαρση έχει μία πολύ ισχυρή αποτοξινωτική επίδραση. Το στόμα φιλοξενεί δισεκατομμύρια βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλα παράσιτα, μαζί με τις τοξίνες τους. Η Candida και ο Streptococcus είναι μεταξύ των συνηθέστερων «ενοίκων» της στοματικής κοιλότητας. Οργανισμοί αυτού του είδους και τα τοξικά τους απόβλητα προκαλούν ουλίτιδα και τερηδόνα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην εμφάνιση πολλών ακόμη προβλημάτων υγείας, όπως η αρθρίτιδα και η καρδιοπάθεια.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μάχεται διαρκώς ενάντια σε αυτούς τους «ταραξίες». Αν όμως υπερφορτωθεί ή επιβαρυνθεί με υπερβολικό στρες, φτωχό διαιτολόγιο, περιβαλλοντικές τοξίνες κ.ά., οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, προκαλώντας δευτερογενείς μολύνσεις και χρόνια φλεγμονή, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία πολλών προβλημάτων υγείας.

Η ελαιοκάθαρση είναι μία απ’ τις πιο αξιόλογες μεθόδους αποτοξίνωσης και θεραπείας που διαπίστωσα κατά τη σταδιοδρομία μου ως φυσιοθεραπευτής. Προσωπικά με βοήθησε να ξεπεράσω ένα χρόνιο δερματικό πρόβλημα, το οποίο δεν είχα καταφέρει να αντιμετωπίσω με άλλες μορφές αποτοξίνωσης, συμπεριλαμβανόμενων και πολλών διαιτών με χυμούς, οι οποίες διαρκούσαν έως και 30 ημέρες.

Η ελαιοκάθαρση μπορεί να κάνει το θαύμα της σχεδόν ακαριαία. Τα μικροπροβλήματα συχνά φεύγουν μέσα σε λίγες μόλις μέρες. Τα πιο σοβαρά, χρόνια προβλήματα ενδέχεται να απαιτήσουν λίγες εβδομάδες ή και αρκετούς μήνες. Το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν εφαρμόσουν τη θεραπεία της ελαιοκάθαρσης είναι μια βελτίωση στη στοματική τους υγεία. Τα δόντια γίνονται πιο λευκά, η αναπνοή πιο δροσερή, ενώ η γλώσσα και τα ούλα αποκτούν ένα υγιές ροδαλό χρώμα. Ακόμη και προβλήματα, όπως ούλα που ματώνουν, τερηδόνα και ουλίτιδα, μειώνονται αισθητά.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του σχετικού καθαρισμού είναι η αυξημένη ροή βλέννας από τον φάρυγγα και τους ρινικούς πόρους. Η αποστράγγιση της βλέννας είναι μία από τις μεθόδους που διαθέτει το σώμα για να απομακρύνει τις τοξίνες. Όσο «παίζετε» το λάδι στο στόμα σας, ενδέχεται να δημιουργηθεί περίσσεια βλέννας στο πίσω μέρος του φάρυγγα. Ίσως ακόμη και να χρειαστεί να φτύσετε το λάδι και να καθαρίσετε τη βλέννα από τον φάρυγγα πριν ολοκληρωθεί το εικοσάλεπτο. Αυτό δεν επηρεάζει τον καθαρισμό. Απλώς παίρνετε μία ακόμη κουταλιά λάδι και συνεχίζετε, μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος των 15-20 λεπτών.

Επιπλέον, πιθανή είναι και η αίσθηση λίγης ναυτίας ή η επιθυμία για εμετό. Όλα αυτά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν, καθώς το σώμα καθαρίζει και το άτομο συνηθίζει την πρακτική της ελαιοκάθαρσης. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αποτοξίνωσης, οι οποίες έχουν μικρή διάρκεια, η ελαιοκάθαρση πρέπει να γίνει τακτικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας, όπως το πλύσιμο των δοντιών.

Συνιστώμενα Έλαια


Κατά παράδοση, η Αγιουρβέδα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα έλαια για την ελαιοκάθαρση. Ο δρ. Karach συνιστά το ηλιέλαιο, ενώ μία εναλλακτική συνιστώμενη λύση είναι το σησαμέλαιο. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το λάδι ινδικής καρύδας. Κάποιοι ανέφεραν ότι το λάδι της ινδικής καρύδας έχει ισχυρότερη αποτοξινωτική δράση, όμως αυτό δεν είναι πάντα καλό για ορισμένα άτομα, οπότε συνιστάται προσοχή.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα έλαια κατώτερης ποιότητας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το καλαμποκέλαιο, το λάδι ελαιοκράμβης, το βαμβακέλαιο και το σογιέλαιο, καθώς και εκείνα που ταγγίζουν πολύ γρήγορα, όπως το έλαιο λιναρόσπορου.

Ελαιοκάθαρση και Στοματική Υγιεινή

Πώς μπορεί το λάδι να επιφέρει μία τέτοια θαυματουργή θεραπεία; Ποια είναι η επιστημονική αιτία πίσω από τη θεραπεία αυτή; Κατά τη διαδικασία της ελαιοκάθαρσης το λάδι λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό για τη στοματική υγιεινή. Ο θεραπευτής εδώ είναι το ίδιο το σώμα. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο με την ικανότητα της θεραπείας κάθε μολυσματικής ή εκφυλιστικής νόσου.

Η ελαιοκάθαρση εξαλείφει τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες και τις τοξίνες του στόματος που επιδεινώνουν την υγεία. Δεν είναι κάποιο μυστικό – είναι απλή βιολογία. Οι περισσότεροι οργανισμοί που συνθέτουν την οικολογία του στόματος αποτελούνται από ένα μοναδικό κύτταρο, το οποίο περιβάλλεται από μία λιπιδική μεμβράνη ως εξωτερικό τοίχωμα του κυττάρου.

Όταν κανείς εφαρμόζει την ελαιοκάθαρση, οι λιπιδικές μεμβράνες των μικροοργανισμών έλκονται προς το έλαιο που κινείται μέσα στο στόμα του. Καθώς «παίζει» το λάδι γύρω από τα δόντια και τα ούλα, τα βακτήρια που κρύβονται κάτω από τις σχισμές των ούλων και μέσα στους πόρους και στους σωληνίσκους των δοντιών τραβιούνται έξω από τις κρυψώνες τους και γίνονται μέρος του πυκνού αφρού που σχηματίζεται μετά την ελαιοκάθαρση.


 Τι δείχνουν οι έρευνες

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Οδοντιατρικό Κολέγιο και Νοσοκομείο Meenakshi Ammal, στο Τσενάι της Ινδίας (A. Sharath, J. Jeevarathan, M. S. Muthu, V. Rathnaprabhu, E. Pamela, R. Raghuraman και G. S. Chamundeswari), τέθηκε ως στόχος να αξιολογηθεί η αποτελεσμα­τικότητα μιας λαϊκής ιν­δικής θεραπευτικής μεθόδου, της ελαιοκάθαρσης με τη χρή­ση σησαμέλαιου (εμπορικό σήμα: Idhayam oil), στην κατάσταση της στοματικής υγιεινής.

Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν τυχαίες, ελεγχόμενες, τριπλά τυφλές κλινικές δοκιμές, με σκοπό να διαπιστωθεί η επίδραση της ελαιοκάθαρσης ως θεραπείας στις ακόλουθες παθήσεις:

• Τερηδόνα (συνολικός αριθμός streptococcus mutans στην πλάκα και το σάλιο)

• Ουλίτιδα οφειλόμενη σε οδοντική πλάκα.

Η ομάδα ελέγχου και η μελετώμενη ομάδα περιλάμβαναν 10 υποκείμενα η καθεμία. Τα υποκείμενα που ανήκαν στη μελετώμενη ομάδα, έπρεπε να ρουφούν, να κινούν και να σπρώχνουν 10 mL σησαμέλαιου ανάμεσα στα δόντια τους επί 10 λεπτά κάθε πρωί, πριν βουρτσίσουν τα δόντια τους, επί 2 εβδομάδες. Τα υποκείμενα της ομάδας ελέγχου κινούσαν 10 mL στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνη περιεκτικότητας 0,2%, 30 λεπτά πριν βουρτσίσουν τα δόντια τους, επί 2 εβδομάδες.

Ο συνολικός αριθμός των streptococcus mutans υπολογίστηκε, με βάση το τεστ ανίχνευσης στρεπτόκοκκου Dentocult SM Strip. Ο υπολογισμός επαναλήφθηκε μετά από 24 ώρες, 48 ώρες, 1 εβδομάδα και 2 εβδομάδες. Η οφειλόμενη σε οδο­ντική πλάκα ουλίτιδα υπολογίστηκε με τη χρήση τόσο κλινικών (δείκτες πλάκας τροποποιημένοι ουλικοί δείκτες), όσο και μικροβιακών κριτηρίων (συνολικός αριθμός μικροοργανισμών των αποικιών). Αυτός ο υπολογισμός επαναλήφθηκε μετά από 10 ημέρες.

Ως προς το πρώτο θέμα μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν:

• Σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού S. mutans στην ομάδα που πραγματοποιούσε ελαιοκάθαρση, μετά από 1 και α­πό 2 εβδομάδες, και στην ομάδα που χρησιμοποιούσε το διάλυμα χλωρεξιδίνης σε όλες τις χρονικές περιόδους.

• Σημαντική διαφοροποίηση του συνολικού αριθμού S. mutans μεταξύ των δύο ομάδων μετά από 1 και από 2 εβδομάδες.

Ως προς το δεύτερο θέμα μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν:

• Σημαντική μείωση των βαθμολογιών των δεικτών πλάκας και των τροποποιημένων ουλικών δεικτών και στις δύο ομάδες.

• Μείωση του αριθμού μικροοργανισμών των αποικιών στα δείγματα οδοντικής πλάκας και στις δύο ομάδες.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι η θεραπεία της ελαιοκάθαρσης, 5 έως 6 φορές πιο αποδοτική σε σχέση με το κόστος από τη χλωρεξιδίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική οικιακή προληπτική θεραπεία για τη διατήρηση και τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία. [ IADR 86th General Session & Exhibition, Ιούλιος 2008, http://tiny­url.com/phyhlla]


Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

Βήμα 1

Πρωί-πρωί, με άδειο στομάχι και πριν πιείτε οποιοδήποτε υγρό (ακόμη και νερό), βάζετε ακριβώς μία κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο (ή όποιο άλλο λάδι της επιλογής σας) στο στόμα σας. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και από παιδιά με μικρότερη ποσότητα λαδιού, αρκεί να μην καταπιούν το λάδι.

Βήμα 2

Κινείτε το λάδι γύρω-γύρω στο στόμα, χωρίς να το καταπιείτε. Το κινείτε παντού μέσα στο στόμα και ανάμεσα στα δόντια, σαν να ήταν στοματικό διάλυμμα (μην κάνετε όμως γαργάρες). Θα διαπιστώσετε πως το λάδι θα αρχίσει να γίνεται πιο υδαρές, καθώς αναμειγνύεται με το σάλιο. Αν σας πονέσουν οι μύες των σιαγόνων σας στη διάρκεια αυτής της άσκησης, τότε μάλλον καταβάλλετε πολλή προσπάθεια. Αφήστε τους μύες να χαλαρώσουν και χρησιμοποιήστε τη γλώσσα για να βοηθήσετε να κινηθεί το υγρό στο εσωτερικό του στόματος.

Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος να κινείτε και να σπρώχνετε το λάδι. Κάντε το με πολύ φυσικές κινήσεις, όχι άγρια, για 20 λεπτά περίπου. Αν νιώσετε την ακατανίκητη ανάγκη να καταπιείτε ή σας δημιουργήσει δυσάρεστη αίσθηση, φτύστε και δοκιμάστε ξανά.

Όταν το λάδι κορεστεί από τις τοξίνες που έχει τραβήξει, ενδέχεται να αποκτήσει άσπρη χροιά και πιο αραιή, γαλακτώδη σύσταση, ανάλογα με το είδος λαδιού που χρησιμοποιείτε. Κάθε φορά που ρουφάτε και σπρώχνετε το λάδι, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα για να φτάσει στο σημείο αυτό, οπότε τα 20 λεπτά είναι ένας γενικός κανόνας με τον οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε. Αν φτύσετε πριν ολοκληρωθεί το εικοσάλεπτο, ξεκινήστε από την αρχή. Εφόσον το λάδι αποκτήσει μια λευκή πυκνή σύσταση, αυτό είναι ένδειξη ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Βήμα 3

Κατά το τέλος της διαδικασίας, φτύνετε το λάδι και ξεπλένετε το στόμα σας με ζεστό αλατόνερο. Το ξέπλυμα με αλατόνερο δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά βοηθά πολύ, καθώς έχει αντιβακτηριδιακή δράση και καταπραΰνει τις κάθε είδους φλεγμονές, ενώ είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για το ξέπλυμα των όποιων τοξινών έχουν ενδεχομένως απομείνει στο στόμα.

Η ελαιοκάθαρση μπορεί να εφαρμόζεται κάθε πρωί ή μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα. Ένα άμεσο όφελος είναι τα λευκότερα δόντια και το καθαρό στόμα. Αυτή η διαδικασία έχει καλύτερα αποτελέσματα αν γίνεται το πρωί.

Αν, για κάποιον λόγο, είναι απολύτως αδύνατο να την εφαρμόσετε το πρωί, μπορείτε να το κάνετε κάποια άλλη στιγμή της ημέρας, πάντα με άδειο στομάχι – λέγοντας «άδειο στομάχι», εννοούμε πως οι τροφές έχουν χωνευτεί εντελώς (ιδανικά, τρεις ή τέσσερις ώρες μετά τη λήψη τροφής). ΗΝ


Πάρθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Hellenic Nexus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου