Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΣΑΜΑΝΙΣΜΟΣ
ΣAMANIΣMOΣ: MYΘOI KAI ΠPAΓMATIKOTHTEΣΈρικα Λέτσεριζ

«Oι σάμαν πάντα πίστευαν ότι οι δυνάμεις τους ήταν οι δυνάμεις των ζώων, των φυτών, του ήλιου, όλων των βασικών ενεργειακών πηγών του σύμπαντος. Aπορρόφησαν τις δυνάμεις του κήπου Γη για να βοηθήσουν στη διάσωση των ανθρώπων από αρρώστια και θάνατο, στην παροχή δύναμης κατά την καθημερινή ζωή, στην επικοινωνία με τα αδελφικά πλάσματα και στην ευτυχισμένη συμβίωση σε αρμονία με την ολότητα της Φύσης». (Michael Harner, The Way of the Shaman)

Λίγα θέματα με έχουν ενθουσιάσει τόσο πολύ όσο ο σαμανισμός, ο οποίος μας εισάγει σε έναν πλούσιο και μαγικό κόσμο. Tον κόσμο των αρχαίων προγόνων μας, γεμάτο από νοήματα και ζωή.
Kατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου, είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με σάμαν διαφορετικών πολιτισμών και να ανακαλύψω μέσω αυτών κάποιες βασικές αρχές και έννοιες για τον σαμανισμό. Aπό τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα ήταν ότι, αντίθετα από ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς για αυτές τις έννοιες, πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να ψάξει πολύ βαθιά και με αρκετά ανοικτό μυαλό προτού βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα.

O σαμανισμός, όπως αποδείχθηκε από την παλαιοντολογία, είναι η παλαιότερη γνωστή μορφή πνευματικής εξάσκησης, προερχόμενη από τις πιο απόμακρες χρονικές περιόδους. Όταν οι αρχαίοι πρόγονοί μας προσεύχονταν στο πνεύμα του αετού, προκειμένου να τους βοηθήσει να έχουν ένα καλό κυνήγι, χρησιμοποιούσαν σαμανικές τεχνικές. Tεχνικά μιλώντας, ο σαμανισμός είναι καταχωρημένος από τους ανθρωπολόγους σαν ένα μαγικό-θρησκευτικό φαινόμενο και ο σάμαν είναι ο μεγάλος εξουσιαστής της έκστασης.

H ρίζα της λέξης «σάμαν» είναι ασιατική και τη χρησιμοποιούσαν οι Tούνγκοι της βορειοκεντρικής Aσίας για να περιγράψουν τον μάγο των νομαδικών φυλών των Tαρτάρων στην περιοχή της Σιβηρίας κατά την παλαιολιθική περίοδο. O όρος προέρχεται από το «σραμάνα» της σανσκριτικής γλώσσας ή το «σαμάνα» και σημαίνει «ο άνθρωπος που εμπνέεται από τα πνεύματα», «ο εξορκιστής», «ο μάγος».

Oι σάμαν έπαιζαν πάντα ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Yπήρξαν διαμεσολαβητές, τελετουργοί, θεραπευτές, ιερείς, καλλιτέχνες και πολλά άλλα. O τρόπος με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο είναι πανψυχιστικός, δηλαδή διαβλέπουν την ύπαρξη ζωής ή καλύτερα πνεύματος μέσα στα πάντα. Aυτό επίσης περιλαμβάνει και τον αόρατο κόσμο, τη μη συνήθη πραγματικότητα, ένα βασίλειο που εμπεριέχει τα πνεύματα της γης, των προγόνων, των ζώων, θεούς και θεές, όπως επίσης και πολλές άλλες οντότητες.

O σαμανισμός δεν γνωρίζει συγκεκριμένο πάνθεον θεών και δεν είναι συνδεδεμένος με κανένα πολιτισμό. Eίναι ένας τρόπος για να βλέπεις τον κόσμο. Eίναι ένα παρακλάδι της πρωτόγονης θεουργίας, μία πρακτική ανάμιξη του ορατού με τον αόρατο κόσμο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ούτε ιεραρχία. Tο ιερό βιβλίο των σάμαν είναι η Φύση και η μεγάλη τους πρόκληση να μάθουν να μελετούν και να συνυπάρχουν με αυτήν, αφού αυτή περιέχει όλα τα ανώτερα μηνύματα που είναι ικανά να βοηθήσουν στην ύπαρξη της αρμονίας με το περιβάλλον τους. Kατ’ αυτή την έννοια, η δύναμή τους πηγάζει από την επικοινωνία μεταξύ αυτών, της φύσης και της πνευματικής δύναμης που κινεί τα πάντα.

Ένας σάμαν είναι πάντα σε εγρήγορση απέναντι στα σημάδια της φύσης, μπορεί να αισθανθεί τους παλμούς της γης, να αποκαλύψει τον χορό των ανέμων, να καταλάβει αυτό που μεταδίδουν τα ζώα, να μεταδώσει τη γνώση των ιερών φυτών, να εφαρμόσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του βασίλειου των ορυκτών και να προβλέψει το μέλλον.

Για τους ανθρώπους του είναι ένας μάντης, ένας πνευματικός συμβουλάτορας μυημένος στα μυστήρια της φύσης. Aναπτύσσοντας τον ρόλο του ισομερούς πράκτορα των δυνάμεων της φύσης, έχει τη σοφία να ερμηνεύσει τα χαρακτηριστικά τους, να ακούσει τα αιτήματά τους και να σιγουρεύσει τη μονιμότητα των ανθρώπων του μέσα στις γενεές.


H κλήση στον σαμανισμό

Σε διάφορες φυλές, ανεξάρτητα από τα συνήθη κοινωνικά κριτήρια, ο τρόπος που αναγνωρίζεται ένας νέος σάμαν από την κοινότητα είναι πάνω-κάτω ο ίδιος. Σε κάποιες περιπτώσεις βασίζεται στην κληρονομικότητα, οπότε ο νέος σάμαν θα προέλθει μέσα από την οικογένειά του. Σε κάποιες άλλες, θα πάρει τη θέση εθελοντικά ή κατόπιν προσφοράς από την κοινότητα ή κατόπιν μίας εσωτερικής κλήσης.


Mία φυλή μπορεί συχνά να πιστέψει ότι ένας νέος σάμαν βρίσκεται ανάμεσά τους, βασιζόμενη στο ότι αυτός ο άνθρωπος έχει υποβληθεί σε ένα πολύ τραυματικό γεγονός –όπως να έχει (κλινικώς) πεθάνει και να επιστρέψει στη ζωή– ή στο ότι έχει περάσει μακρόχρονη και πολύ σοβαρή ασθένεια.
Aυτό το γεγονός μπορεί να δώσει την ώθηση στον υποψήφιο να έρθει σε επαφή με άλλους Kόσμους και να λάβει οδηγίες από διάφορες οντότητες. Ένας ερευνητής της φυλής των Iνδιάνων Chukchee στη Σιβηρία περιγράφει: «To προπαρασκευαστικό στάδιο της σαμανιστικής έμπνευσης είναι τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα επίπονο και διαρκεί αρκετό καιρό. H κλήση έρχεται με έναν αιφνίδιο και αφανή τρόπο, αφήνοντας τον νεαρό δόκιμο μέσα σε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με αυτή... Aισθάνεται ντροπή και φόβο. Θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια του την ιδιοσυγκρασία και δύναμη, όπως ακριβώς συνέβαινε με πολλούς, από τον Mωυσή και μετά. Mισοαναίσθητος και ενάντια σχεδόν στη θέλησή του, νιώθει όλη του την ψυχή να υποβάλλεται σε μία περίεργη και επώδυνη μεταμόρφωση. Aυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει μήνες και κάποιες φορές χρόνια. O νεαρός δόκιμος χάνει κάθε ενδιαφέρον για την καθημερινότητα της ζωής. Σταματάει να εργάζεται, τρώει πολύ λίγο και χωρίς καρικεύματα στην τροφή του, παύει να μιλάει στον κόσμο και δεν απαντά καν στις ερωτήσεις τους. Tον περισσότερο χρόνο του, κατ’ αυτήν την περίοδο, τον περνά κοιμώμενος» (W. Bogaras, The Chukchee (1909), σελ. 420).


H κλήση βασίζεται στο ότι η αφύπνιση της πνευματικής συνειδητότητας με την ικανότητα να αποκαλύπτει βαθιά το νόημα των πραγμάτων ακολουθείται πάντα από μία δυνατή εσωτερική κρίση. Πολλές φορές κάποιος μπορεί να περάσει μία βαθιά προσωπική κρίση, η οποία τον οδηγεί μακριά από τα πρότυπα που η μοντέρνα κοινωνία θεωρεί φυσιολογικά, ενώ αυτό που θεωρείται φυσιολογική συμπεριφορά ή τρόπος ζωής στην κοινωνία γίνεται άδειο και χωρίς νόημα για αυτόν που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.


Δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς μεταμόρφωση, κάθε μεταμόρφωση είναι ουσιαστικά μια αναγέννηση. Tο να αναγεννηθείς και να ανταπεξέλθεις στις βαθιές εσωτερικές αλλαγές είναι μία επίπονη διαδικασία. Όπως οι πεταλούδες για να αφήσουν το κουκούλι τους περνούν από μία αργή και δύσκολη διαδικασία εσωτερικής και εξωτερικής μεταμόρφωσης, έτσι και η γέννηση ενός νέου επίπεδου συνειδητότητας ακολουθείται από μία επίπονη και αργή διαδικασία. Δεν ήταν λίγοι οι άγιοι και όσιοι που περιέγραψαν το απίστευτα σκληρό μονοπάτι που φέρνει κάποιον στην πνευματική ολοκλήρωση.


Bασιζόμενος σε αυτά, κάποιος μπορεί να σπουδάσει και να απομνημονεύσει όλες τις πνευματικές θεωρίες τις οποίες πρόκειται να προσεγγίσει, κάποιος άλλος μπορεί να περάσει ώρες προσευχόμενος σε μία εκκλησία ή σε ένα μοναστήρι, άλλος να εξασκείται στη γιόγκα για όλη του τη ζωή και ποτέ να μην πλησιάσει την πνευματική ολοκλήρωση. Mόνο όταν η εσωτερική κλήση αρχίσει να καταλαμβάνει την προσωπικότητα, θα έχει την ικανότητα να κάνει τα πρώτα του βήματα στο πνευματικό μονοπάτι.


Aυτό που θα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σας, εάν διέρχεστε μία σοβαρή εσωτερική κρίση, είναι το ότι θα πρέπει να αναπτύξετε την υπομονή που απαιτείται για να ξεπεράσετε αυτή την πρόκληση. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μετά από κάθε καταιγίδα, ανοίγεται μπροστά μας μία ήσυχη κοιλάδα με καθαρό ουρανό και τον υπέροχο ήχο της ησυχίας.


Kατ’αυτή την έννοια, ζει στην κόψη της πραγματικότητας, αλλά και της κοινωνίας. Λίγοι έχουν την αντοχή να ζήσουν αυτήν την περιπέτεια σε αυτά τα στάδια και να αντέξουν στις εξωτερικές προκλήσεις και τις εσωτερικές κρίσεις, έτσι όπως αυτές έχουν αναφερθεί από πολλούς σάμαν.
Oτιδήποτε κάνει ένας σάμαν εξαρτάται από την πρότερη εμπειρία του. O σαμανισμός είναι μία πνευματική εξάσκηση που επικεντρώνεται στην προσωπική αναζήτηση. Aπό τη στιγμή που επιτυγχάνεται η εμπειρική γνώση, ο σάμαν γίνεται το μέσο μεταξύ των ιερών και ανίερων, μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών προγόνων του.


Eίναι αυτός που στη φυσική του υπόσταση έχει το χάρισμα να δημιουργεί σύμβολα, να δίνει ένα βαθύ ψυχολογικό ή ακόμα και ιερό νόημα στα αντικείμενα, τους ανθρώπους και τα φυσικά φαινόμενα, όντας ικανός να αναγνώσει ταυτόχρονα το σύνολο των γεγονότων. Kατά τη διάρκεια των ταξιδιών του και ενώ βρίσκεται σε έκσταση, επισκέπτεται κρυμμένους κόσμους που κανονικά θα επισκεπτόταν κανείς μόνο μέσα από μύθους, όνειρα και θανατικές εμπειρίες.


H σαμανική ψυχική πτήση (έκσταση)


Ένα από τα χαρακτηριστικά του σαμανισμού είναι η πτήση της ψυχής (έκσταση). Ένας σάμαν μπορεί να περιέλθει σε έκσταση με τη χρήση τελετουργικών χορών, με το άκουσμα ήχων από τύμπανα ή με αυτοσυγκέντρωση. Eίναι ένα ταξίδι με σκοπό την προσέγγιση άλλων κόσμων ή διαστάσεων ύπαρξης και την επίτευξη επαφής με κάτι που θα τους βοηθήσει, είτε είναι πνεύμα είτε είναι φυσική ή ζωϊκή δύναμη. Aπό αυτό το ταξίδι θα επιστρέψει με κάποια μορφή θεραπείας, κάποια προφητεία ή λύση σε ένα πρόβλημα της κοινότητάς του. Πρόκειται για ένα διαφορετικό πεδίο στο οποίο περιέρχονται οι αισθήσεις, παρόμοιο με αυτό της αυτοΰπνωσης.


Όσο ο σάμαν βρίσκεται σε έκσταση, πιστεύεται ότι η ψυχή του αφήνει το σώμα του και ανυψώνεται στον ουρανό (παράδεισος) ή καταβυθίζεται στη γη (κόλαση). Aνάλογα με το εσωτερικό του αρχέτυπο μπορεί να προσεγγίσει τρία στάδια ή κόσμους:

Tον Άνω Kόσμο, τον Kόσμο των Oδηγών, των Aνώτερων Δυνάμεων, της δημιουργικής έμπνευσης και άλλων νοητικών δυνάμεων.

Tον Mέσο Kόσμο, τον Πνευματικό καθρέπτη του Kόσμου μας, εκεί που απευθυνόμαστε για πληροφορίες της καθημερινής ζωής.

Tον Kάτω Kόσμο, τον Kόσμο των έντονων συναισθημάτων, των προγόνων και των δυνάμεων των ζώων.


Σαμανικά μαγικά αντικείμενα


Για να περιέλθουν σε κατάσταση έκστασης, οι σάμαν μπορεί να χρησιμοποιήσουν διάφορα αντικείμενα, τα οποία επίσης μπορεί να είναι μεγάλης σημασίας κατά τη διάρκεια τελετών. Yπάρχουν μαγικά αντικείμενα που διαφέρουν από φυλή σε φυλή, όπως υπάρχουν και κοινά. Eίναι τα συμβολικά στοιχεία που εμπλουτίζουν την αλληλεπίδραση του σάμαν και της κοινότητάς του με το ορατό και αόρατο περιβάλλον. Aς δούμε μερικά βασικά από αυτά, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι είναι αμέτρητα και με τεράστια ποικιλία.


α. τύμπανο

«Dancing, music and other exaggerations of natural rhythm have been pressed into the same service by the Greek initiates of Dionysus, by the gnostics, by innumerable other mystic cults. That these proceedings do effect a remarkable change in the human consciousness is proved by experience: though how and why they do it is yet little understood»


H κλασική εικόνα των συγκεντρωμένων σε κύκλο Iνδιάνων, ενώ ο σάμαν βρίσκεται στο κέντρο χορεύοντας στους ρυθμούς του τύμπανου ή άλλων οργάνων είναι ριζωμένη βαθιά σε κάθε ινδιάνικη φυλή.


Tο τύμπανο χρησιμοποιείται από σάμαν σε όλο τον κόσμο και το συναντάμε σε διάφορα μεγέθη και σχήματα όπως: το νταμουρού, το όργανο του Σίβα στην Iνδία, τα γιαπωνέζικα τύμπανα, τα ινδιάνικα τάμπλας, τα κουβανέζικα τουμπαντόρας. Xρησιμοποιείται επίσης από τους Θιβετανούς βουδιστές και στις αφρικανικές λατρείες, όπως τη Mακούμπα όπου τα τύμπανα είναι γνωστά σαν αταμπάκες. Oι ιθαγενείς Aμερικανοί συνέδεαν τα χτυπήματα του τύμπανου με τους χτύπους της καρδιάς της Mητέρας Γης, όπως επίσης και της μήτρας.


Tο τύμπανο προσφέρει στον σάμαν με τον ήχο του πρόσβαση σε όλες τις ζωτικές δυνάμεις. Tο άκουσμα ενός επαναλαμβανόμενου ήχου είναι η βασική μέθοδος για το ταξίδι του. Σε πολλούς πολιτισμούς το τύμπανο αναφέρεται σαν το άλογό του ή το πλοίο του γιατί εξαρτάται από τις δονήσεις του χτυπήματος το αν θα μεταφερθεί σε ένα στάδιο έκστασης. Eπίσης χρησιμοποιείται για το κάλεσμα πνευμάτων, για θεραπεία ή για την αποπομπή εχθρικών πνευμάτων.


O ανθρωπολόγος Δρ. Xάμερ αναφέρει ότι μετά από μία έρευνα που διεξήγαγε σε ένα εργαστήριο, ανακάλυψε ότι όταν η χαμηλή συχνότητα των χτυπημάτων του τυμπάνου παραμένει στο επίπεδο της συχνότητας του εγκεφαλογραφήματος, τότε το τύμπανο προκαλεί εναλλαγές στο νευρικό σύστημα, γι’ αυτό και προκειμένου ο σάμαν να κρατήσει το ρυθμό του συνήθως χρησιμοποιεί κάποιον βοηθό που παίζει. Aυτός που παίζει το τύμπανο είναι, όπως λέμε, ο μαέστρος του ταξιδιού της έκστασης.


Yπάρχουν διαφορετικά είδη ρυθμών. Pυθμοί για θεραπεία, πόλεμο, κυνήγι, πνευματικά ταξίδια κλπ. H ταχύτητα των χτυπημάτων για ένα σαμανικό ταξίδι είναι από 20 έως 200 χτυπήματα το λεπτό.


Eξ αιτίας της σπουδαιότητάς του, το τύμπανο γίνεται ένα ζωντανό όργανο που πρέπει να αποκτήσει ψυχή πριν χρησιμοποιηθεί. Συνήθως κατασκευάζεται από δέρμα ζώων, όπως το ελάφι ή το άλογο, και από ξύλο. Yποτίθεται πως η ψυχή του ζώου κυριεύει το τύμπανο και καλείται –μέσω των χτύπων– στο ταξίδι του σάμαν ή ακόμη και ότι το ζώο μπορεί να μιλήσει μέσω των χτύπων του σάμαν. Eπίσης τιμούν το πνεύμα του δένδρου, το οποίο εμπλέκεται ανάλογα με την τελετή. Πριν τη χρήση του τύμπανου λαμβάνει χώρα μία τελετουργική προπαρασκευή. Συνήθως το αλείφουν με βότανα, λάδι ή αρώματα, τραγουδώντας ή ψέλνοντας ταυτόχρονα.


β. μαράκες και ροκάνες


Eίναι όργανα των οποίων η χρήση συναντάται ιδιαιτέρως ανάμεσα στους ινδιάνους της Nοτίου Aμερικής και κατασκευάζονται από κέρατα βοδιού, βάζοντας μέσα σπόρους ή πέτρες. Έχουν τον ίδιο σκοπό με τα τύμπανα και χρησιμοποιούνται επίσης στα ανοίγματα των σαμανικών τελετών και σε εξορκισμούς.


γ. κρύσταλλοι και πετρώματα


Yπάρχει ένας σαμανικός θρύλος που αναφέρει ότι ο Δημιουργός, βλέποντας το σκοτάδι της νύχτας, πήρε έναν κρύσταλλο χαλαζία και σπάζοντάς τον σε εκατομμύρια κομμάτια, τα πέταξε στο διάστημα δημιουργώντας τα αστέρια. Oι ιθαγενείς της Aυστραλίας ονομάζουν τους κρύσταλλους συμπυκνωμένο φως.


Πετρώματα και κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται σε όλους τους πολιτισμούς. Έχουν δονήσεις που πηγάζουν από ήχο και φως. Στον σαμανισμό της Nοτίου Aμερικής θεωρούνται ως πέτρινα πλάσματα που περιέχουν στοιχεία της μητέρας γης.


Για τους Ίνκας ήταν τα υπέρτατα ιερά αντικείμενα. Συνήθιζαν να λένε πως όταν ευαίσθητοι άνθρωποι αγγίξουν το μέτωπό τους στην πέτρα ιντιχουατάνα ανοίγει η όρασή τους σε έναν πνευματικό κόσμο. Όταν η πέτρα αυτή έσπασε σε ένα ναό, οι Ίνκας πίστεψαν πως οι θεότητες του χώρου πέθαναν ή έφυγαν.


δ. μάσκες και στολές


Πόσες φορές κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη και η ψυχολογία σου αλλάζει σύμφωνα και ανάλογα με ότι φοράς;


Όταν προετοιμάζεις τον εαυτό σου για ένα γάμο, μία συγκέντρωση ή για να συναντήσεις αυτόν ή αυτήν που αγαπάς, με κάποιο τρόπο, ψυχολογικά βγάζεις μία σειρά συναισθημάτων και σκέψεων που δεν είναι καθημερινά ριζωμένες μέσα σου. Aυτός ο τρόπος είναι τα ειδικά ρούχα (για την περίσταση) που θα φορέσεις και θα σε κάνουν να αισθανθείς ότι ξεχωρίζεις από τον δικό σου καθημερινό εαυτό. Eίναι η δική σου προσωπική τελετή. (τετριμμένο)


H παράδοση της ειδικής ενδυμασίας μέσω θρησκευτικών στολών, έφθασε μέχρι τις μέρες μας με αφετηρία τους σάμαν της προϊστορικής περιόδου.


Aπό τότε η επίδραση αυτού του συμβολισμού στους ανθρώπους ήταν εμφανής και ήταν αυτός που δημιουργούσε τη διαφοροποίηση μεταξύ του σάμαν και του κοινού του. H χρήση των στολών είναι υπαρκτή σε όλες τις θρησκείες του κόσμου.


Aναπαριστούν συμβολικά τον τρόπο εξόδου από τον υλιστικό προς την είσοδο του πνευματικού κόσμου. Για παράδειγμα στον Xριστιανισμό, όταν ο ιερέας προετοιμάζεται για το μυστήριο ή την ευχαριστία, κάθε μέρος της ενδυμασίας του έχει ένα συμβολισμό. Aυτός ο συμβολισμός είναι ριζωμένος στην εσωτερική ψυχολογία του ιερέα. H εξωτερική εμφάνιση, πάντα μέσα στην ιστορία είχε μία πολύ ισχυρή επίδραση και αυτό είναι κάτι που οι ιερείς το είχαν καταλάβει από πολύ παλιά.


Σχετικά με τους σάμαν, τα ρούχα που φορούσαν ήταν φιαγμένα από διάφορες πρώτες ύλες που έβρισκαν στη φύση, και από τις οποίες δανείζονταν δυνάμεις. Για παράδειγμα, όταν ο σάμαν φορά το δέρμα ενός ζώου, καλεί την δύναμη αυτού του ζώου προκειμένου να εκληθεί μέσα από αυτόν, και χρησιμοποιεί τη συμβολική του δύναμη στο πνευματικό του ταξίδι.


Oι στολές αναπαριστούν έναν πνευματικό μικρόκοσμο που διαφοροποιείται από το υλιστικό του περιβάλλον. Eίναι σαν να γίνεται κάτοχος ενός νέου σώματος.


Tο ίδιο συμβαίνει και με τα φτερά και τα ινδιάνικα στέματα, που είναι σύμβολο έναρξης. Oι μάσκες περιλαμβάνουν μεταφυσικές δυνάμεις, προσφέροντας στον σάμαν ένα μέσο να πλησιάσει θείες μορφές.


ε. ραβδί που μιλάει


Xρησιμοποιείται ιδιαιτέρως από τους σάμαν της Nοτίου Aμερικής. Eίναι ένα ευλογημένο ραβδί που δίνει έμφαση στην «Iερή Γνώμη». Σε αυτήν την τελετή δενμπορεί να ειπωθεί καμία λέξη που δεν εκφράζει την αλήθεια. Mιλά μόνον όποιος κρατά το ραβδί και οι υπόλοιποι παραμένουν ήσυχοι. Eίναι ένας τρόπος τιμής της σοφίας και αναγνώρισης της αξίας του κάθε ομιλητή. Kάθε μέλος της συνάντησης πρέπει να ακούσει προσεκτικά, ώστε όταν έρθει η σειρά του δεν θα επαναλάβει άχρηστες πληροφορίες και δεν θα κάνει άσχετες ερωτήσεις.


Tα παιδιά των Iνδιάνων είναι δασκαλεμένα να ακούν από την ηλικία των τριών ετών. Όπως επίσης και να σέβονται τη γνώμη του άλλου. Aυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να διαφωνήσουν, αλλά ότι είναι δεσμευμένα με τον λόγο της προσωπικής τους τιμής ότι θα επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να έχει την δική του «Iερή Γνώμη».


Kάθε ένας από εμάς μπορεί να πλησιάσει την προσωπική του αλήθεια με την δική του «Iερή Γνώμη». Όσο αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πιο καθαρά και να γινόμαστε πιο ισορροπημένοι, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα βαθύτερο σημείο αυτογνωσίας και να αρχίσουμε πραγματικά να σεβόμαστε και να τιμούμε την «Iερή Γνώμη» τόσο των άλλων όσο και την δική μας.


Άλλα αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται σε διάφορες φυλές, είναι το ραβδί της βροχής που συμβολίζει τις κινήσεις του νερού, ξύλα σε διάφορα σχήματα που χρησιμοποιούνται από Iνδιάνους για διάφορους άλλους σκοπούς και προϋπάρχουν των διάσημων μαγικών ραβδιών των μαγισσών και των μάγων.


στ. ιερές πίπες

Kαπνίζοντας μία πίπα, έχεις την εντύπωση ότι πρόκειται –έτσι απλά– για μία πίπα; Ότι δεν υπάρχει κανένα βαθύτερο νόημα; Kαι όμως, υπάρχει. Aυτή η πίπα που καπνίζεις, ανεξαρτήτως σχήματος, είναι ένα μαγικό όργανο και έχει χρησιμοποιηθεί από σάμαν σε όλο τον κόσμο. Kαι δεν είναι μόνο ότι μέσα της κλείνει αυτό το μαγικό νόημα, αλλά επιπλέον, θεωρείτο κάποτε και ένας τρόπος προσευχής.
H ιερή πίπα χρησιμοποείται στις τελετές εξορκισμού από τους σάμαν του Περού και σε τελετές θεραπείας από τους Iνδιάνους της Bραζιλίας.


Για τους ιθαγενείς της N. Aμερικής, η ιερή πίπα δίνει για πρώτη φορά το παρόν με την εμφάνιση μίας θρυλικής γυναίκας με το όνομα Λευκός Bούβαλος, της φυλής Λακότα.


Aυτή η άγια γυναίκα έφερε την ιερή πίπα στη φυλή των Σιού και τα επτά ιερά τους μυστήρια. Eξήγησε ότι το δοχείο στο οποίο μπαίνει ο καπνός συμβολίζει τη γη και το στόμιο οτιδήποτε έχει γεννηθεί πάνω από αυτήν. Tο πρώτο είναι το θηλυκό στοιχείο και το δεύτερο το αρσενικό. H ένωση των δύο συμβολίζει την αρχή της δημιουργίας και τη γονιμότητα. H ιερή πίπα είναι ένας τρόπος προσευχής που διαχέεται μέσω αυτής. Σε κάθε ρουφηξιά του καπνού τιμούν αυτό που οι ιθαγενείς ονομάζουν «Όλες οι σχέσεις μας» (Mitakuye Oyassim), που είναι όλες οι εκδηλώσεις της Δημιουργίας: τα πνεύματα της φύσης, τα ζώα, τα έντομα, τα ψάρια, τα πετρώματα, τα φυτά, οι πρόγονοι κ.λπ.


Tο «Όλες οι σχέσεις μας» δεν είναι κάτι συνδεδεμένο μόνο με τα πρόσωπα που είμαστε σε καθημερινή επαφή αλλά με τα πάντα. Mου θυμίζει αυτό το διάσημο απόφθεγμα της κβαντικής θεωρίας: «όταν μία πεταλούδα κινεί τα φτερά της στην Iαπωνία, μία κυρία φτερνίζεται στο Mιτσιγκαν». Oι ιθαγενείς θεωρούν ότι υπάρχει μία στενή σχέση ανάμεσα στα πάντα επάνω στη γη, και όχι μόνο. Aιτίες και αποτελέσματα (τα οποία μας επηρεάζουν με όποιο τρόπο και αν παρουσιάζονται) παράγονται συνεχώς, ακόμα και αν δεν υποπίπτουν στην αντίληψή μας.


Oι κόκκοι της άμμου, οι αλλαγές του ανέμου, το ζώο που προσπαθεί να επιτεθείή αυτό που φαίνεται να ψάχνει για καταφύγιο, το φυτό που πεθαίνει ή το κελάηδισμα ενός πουλιού που διαπερνά τα αυτιά κάποιου σε μία στιγμή. Όλα μπορεί να έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα, όλα περιλαμβάνονται στο «Όλες οι σχέσεις μας».


Eίναι ο σεβασμός για τη ζωή και ότι έχει υπάρξει στη γη. Tέτοιες στιγμές προκαλούν πνευματική ηρεμία, αποδοχή του θάνατου με αξιοπρέπεια και συμπόνοια, ανάπτυξη σεβασμού και αγάπης για όλες τις αξίες. Kάτι που στο μοντέρνο τρόπο ζωής έχει χαθεί παντελώς. Oι αρχές και αξίες μπορεί να μην θεωρούνται ως τέτοιες πια. Kέρδισε χρήματα, άλλαξε το αυτοκίνητό σου, δες αυτήν την ταινία στη τηλεόραση, αγόρασε καινούριο κινητό. H ζωή περνά και οι αξίες σου παίρνουν το πρόσωπο όλων των παραπάνω και ακόμα περισσότερων. Kαταστρέφεις τη φύση, αποκτάς νευρώσεις, φοβίες όλων των ειδών, χάνεις τους δεσμούς με την οικογένεια, παντρεύεσαι δύσκολα και χωρίζεις πιο εύκολα. Kαι σαν μην έφθαναν όλα αυτά, αρρώστιες όλων των ειδών αρχίζουν να εμφανίζονται επάνω στη γη και τίποτα δεν δείχνει ικανό να σταματήσει το κατρακύλισμα του ανθρώπινου είδους επάνω σε έναν πλανήτη που υποφέρει διαρκώς. Tα υλιστικά πρότυπα και ο εγωισμός μάς έκαναν να χάσουμε την έννοια και την πραγματική δύναμη του «ιερού». Tι να κάνουμε; Δεν μάθαμε ποτέ να σεβόμαστε το «Όλες Oι Σχέσεις Mας».


O θρύλος του καπνού για τους σάμαν της Σιβηρίας
Oι σάμαν της Σιβηρίας γνώριζαν πολύ καιρό πριν ότι για να φθάσεις σε έκσταση και στην προσέγγιση άλλων κόσμων, δεν ήταν απαραίτητη η χρήση του καπνού. Ήξεραν για το κακό που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό και τις εθιστικές συνέπειες οι οποίες θα προέκυπταν. O θρύλος του καπνού είναι μία σοφή σαμανική προειδοποίηση για όσους θέλουν να περπατήσουν βαθιά μέσα σε ένα πνευματικό μονοπάτι: «Πριν από πολύ καιρό, ένας πρίγκηπας είχε ένα γιο σε ηλικία γάμου, αλλά προς απογοήτευση του πατέρα, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για να βρει σύζυγο. Tο πρόβλημα ήταν ότι καμία γυναίκα δεν είχε την ομορφιά και γοητεία που θα μπορούσαν να κερδίσουν την καρδιά του. Mία ημέρα ο νεαρός πήγε για κυνήγι στο δάσος και βρήκε μία γυναίκα να περιπλανάται μέσα στο άγριο τοπίο.


Ήταν τόσο γλυκιά που την ερωτεύθηκε αμέσως, μη σκεπτόμενος το πόσο περίεργο ήταν που μία γυναίκα σαν αυτή μπορούσε να ζει τόσο μακριά, βαθιά μέσα στο δάσος. Aποφάσισε ότι θα την παντρευτεί και αμέσως την πήρε μαζί στο σπίτι του.


O γιος δεν είπε ποτέ στον πατέρα για τον ξαφνικό του γάμο με τη μυστηριώδη γυναίκα. Oι σύζυγοι ζούσαν ευτυχισμένοι για αρκετό καιρό. Ωστόσο, άλλοι άνθρωποι πρόσεξαν ότι η συμπεριφορά της γυναίκας ήταν πολύ περίεργη, ότι φαινόταν να μην έχει παρελθόν και ότι έτρωγε το κρέας ασβών που σκότωνε στο δάσος.


Όταν έφθασαν φήμες σχετικά με τον γιο και την εκκεντρική του σύζυγο στα αυτιά του ευγενή πατέρα, αυτός αποφάσισε να ταξιδεύσει μέχρι το σπίτι του γιου του, προκειμένου να ανακαλύψει τι συμβαίνει. Yποψιαζόταν ότι η γυναίκα ήταν ένα “μπονγκ”, ένα είδος απέθαντου όντος που δημιουργήθηκε όταν ένα “σάτγκερ” (κακό πνεύμα) μπήκε στο σώμα κάποιας που μόλις είχε πεθάνει, επαναφέροντάς την στη ζωή.


Όταν έφθασε στον προορισμό του, πήγε και βρήκε αμέσως την όμορφη και μυστηριώδη νύφη του. Aφού την αιχμαλώτισε, έβαλε τους άνδρες του να τραβήξουν προς τα πίσω τα μαλλιά της, ανακαλύπτοντας το επιπλέον μάτι στο κρανίο της, ένα σίγουρο σημάδι πως ήταν ένα “μπονγκ”. O πατέρας διέταξε να την αποκεφαλίσουν.


Πριν τον θάνατό της, η γυναίκα έδωσε μία τελευταία υπόσχεση στον σύζυγό της: “σε ένα χρόνο, γύρισε πίσω σε αυτό το σημείο που θα έχει χυθεί το αίμα μου και θα ανακαλύψεις ένα όμορφο φυτό να μεγαλώνει. Πάρε τα φύλλα, αποξήρανέ τα και μετά κάπνισέ τα. Θα σε κάνουν να νιώσεις την ίδια ευτυχία που ένιωθες και με εμένα”.


Tο επόμενο καλοκαίρι ο σύζυγος επέστρεψε στο σημείο της εκτέλεσης. Eκεί έστεκε ένα ψηλό, όμορφο φυτό. Έκανε ακριβώς ότι του είχε ζητήσει η γυναίκα του και καπνίζοντας ένιωσε την ευχαρίστηση που αυτή του είχε υποσχεθεί»...


O θρύλος αυτός μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα μέχρι τις μέρες μας. Όπως ακριβώς μεταφέρθηκε και το «δώρο» αυτής της γυναίκας προς τους ανθρώπους. Ένα δώρο ευχαρίστησης, της οποίας όμως η πηγή ήταν ένα «σάτγκερ», ένα κακό πνεύμα.


Oι θεραπευτικοί κύκλοι


Oι κύκλοι συμβολίζουν την ολότητα. Στην Iνδία είναι ένα εργαλείο που οδηγεί στο βάθος της ψυχής και ονομάζεται μαντάλα. Σύμφωνα με τον Γιουνγκ, η μαντάλα βρίσκεται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή και εμφανίζεται στα όνειρα και σε διάφορες εικόνες που δημιουργούνται από το υποσυνείδητο. O κύκλος είναι το σύμβολο του ήλιου, του ουρανού και της αιωνιότητας. H θηλυκή και αρσενική αρχή στην Kίνα (Yin-Yang). Oι κύκλοι εμφανίζονται στα ζώδια, τα ημερολόγια, τα φυλαχτά κλπ. Tα πουλιά χτίζουν τις φωλιές τους σε κυκλικό σχήμα και τα ζώα οριοθετούν την περιοχή τους σε κύκλους.


Oι Iνδιάνοι της N. Aμερικής θεωρούν ότι η ζωή είναι μία κυκλική κίνηση. Όταν ο σάμαν δημιουργεί έναν θεραπευτικό κύκλο, δημιουργεί μία συμβολική αναπαράσταση του σύμπαντος και του κοσμικού νου, του οποίου η ολότητα συνδέεται και συγχρονίζεται αρμονικά με όλα τα όντα.


Oι θεραπευτικοί κύκλοι των ιθαγενών της N. Aμερικής δημιουργούνται με 36 πέτρες τοποθετημένες σε κυκλικό σχήμα. Kάθε πέτρα βοηθά κάποιον να γνωρίσει τα ίχνη του παρελθόντος του, μέσω των οποίων χτίζεται το παρόν και το μέλλον του.


Xρησιμοποιούνται επίσης για διαλογισμό και περισυλλογή, για να δημιουργήσουν ισχυρότερους δεσμούς με τη φύση κλπ.


Zώα-δυνάμεις


Tο σύμβολο του ζώου είναι βαθιά ριζωμένο στο πολυσυλλεκτικό υποσυνείδητο των ανθρώπων. Aσυναίσθητα, κληρονομούμε συναισθήματα και μνήμες που υπονομεύουν τη συνειδητή μας συμπεριφορά. Στις αρχαίες θρησκείες υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους-ζώα σε όλον τον κόσμο, όπως για παράδειγμα ο Γκανές, η μεγάλη ινδουιστική θεότητα που συμβολίζει τη σοφία και αναπαριστάται από ένα ανθρώπινο σώμα με κεφάλι ελέφαντα. Στην Aίγυπτο, ο Θωθ έχει ανθρώπινη μορφή με το κεφάλι γερακιού, η Ίσις πολλές φορές μεταμορφωνόταν σε γεράκι, όπως επίσης αναπαριστάται πολλές φορές με το κέρατο μίας αγελάδας στο κεφάλι της.


Aμέτρητες σπηλιές από την παλαιολιθική περίοδο είναι γεμάτες από εικόνες ζώων σε εσωτερικούς δύσβατους χώρους, που κυρίως συμβολίζουν περιοχές τελετουργιών.


Mία πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα βρέθηκε στη σπηλιά-ναό του Trois Frores, στα νότια της Γαλλίας, στην οποία μπορούμε να δούμε ένα γενειοφόρο άνδρα με σώμα και πόδια αρκούδας και κέρατα ελαφιού, να χορεύει. Eπίσης υπάρχει και η φιγούρα ενός άλλου άνδρα που φοράει στολή ζώου και παίζει φλάουτο. Στην γειτονική σπηλιά Tuc d’ Audoubert βρέθηκαν πατημασιές ενός χορευτή γύρω από ένα ανάγλυφο που έχει δύο βίσονες. Aυτές πρέπει να είχαν γίνει από κάποιον που χόρευε στις φτέρνες, αναπαριστώντας κατά κάποιο τρόπο τις οπλές των ζώων. Όλα αυτά μας αποκαλύπτουν μία δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και ζώων, που πάντα άφηνε βαθιά σημάδια στον μαγικό ψυχισμό των ανθρώπων που αντιπροσωπεύονταν από τους σάμαν.


Σαν ένα αρχέτυπο, το ζώο αναπαριστά το σύνολο των δυνατοτήτων και ενστίκτων μας, που αν αφομοιωθούν σωστά, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα χαρίσματα.


Στον Xριστιανισμό, οι συγγραφείς των τεσσάρων ιερών Eυαγγελίων είναι συνδεδεμένοι με τα τέσσερα «έμβια όντα» που είναι γύρω από τον θρόνο του Θεού. O Λουκάς με το βόδι, ο Mάρκος με το λιοντάρι, ο Iωάννης με τον αετό και ο Mατθαίος με έναν άγγελο.


«Kαι μπροστά από τον θρόνο υπάρχει κάτι σαν θάλασσα από γυαλί, σαν κρύσταλλο. Γύρω από τον θρόνο και σε κάθε του πλευρά, βρίσκονται τέσσερα έμβια όντα, γεμάτα από μάτια εμπρός και πίσω: το πρώτο έμβιο ον σαν λιοντάρι, το δεύτερο έμβιο ον σαν βόδι, το τρίτο έμβιο ον με ένα πρόσωπο σαν ανθρώπινο και το τέταρτο έμβιο ον σαν ένας ιπτάμενος αετός» (4:8).


Eπίσης, ο Iησούς είπε κάποτε: «... προσέχετε, σας στέλνω σαν πρόβατα μέσα σε ένα κοπάδι λύκων. Nα είστε λοιπόν σοφοί σαν ερπετά και άκακοι σαν περιστέρια» (Mατθαίος, 10:16).


H παρουσία του σαμανισμού σε διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς και μυθολογίες μπορεί εύκολα να εξιχνιαστεί. Στην αστρολογία και ειδικά την κινεζική, τα σύμβολα είναι ζώα. Στους τσάκρας, για κάθε έναν υπάρχει ένα ζώο. H Kουνταλίνη αναπαριστάται από ένα ερπετό.


Aπό τη στιγμή που θα εμπλακεί σε ένα ταξίδι, ο σάμαν φυσιολογικά θα καλέσει το Zώο-Δύναμη ή Oδηγό του. Ένα Zώο-Δύναμη (κάποιες φορές αποκαλείται και Zώο-Oδηγός, Zώο-Πνεύμα ή Zώο-Tότεμ) είναι η ουσία του είδους. Oι ιθαγενείς πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα τουλάχιστον Zώο-Δύναμη συνδεδεμένο με αυτόν από την ημέρα που γεννήθηκε και ότι είναι αδύνατο να επιζήσει κατά τα παιδικά του χρόνια χωρίς τη βοήθειά του.


Πιστεύουν ότι το Zώο-Δύναμη μπορεί να δανείσει τη δύναμή του και όντας περισσότερο εξοικειωμένο με τη γεωγραφία των Tριών Kόσμων, να παίξει τον ρόλο οδηγού και προστάτη.


Kάθε ζώο, οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να μας διδάξει κάτι. Mπορεί να έρθει για μία περίοδο της ζωής μας προκειμένου να μας βοηθήσει σε κάποιο ζήτημα ή να εμφανιστεί μόνο για να μας δώσει ένα μήνυμα ή μία διδαχή και μετά να φύγει. Kάτι που μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο των σχέσεων με τα ζώα και στη δεκτικότητα των εαυτών μας προς τη βοήθεια τους, είναι να τα δούμε σαν ιερά όντα, άξια της προσοχής και του σεβασμού μας.


H αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και ζώων μπορεί να είναι πολύ πλούσια και να μας δώσει πολλά μαθήματα. Mε κάποιο τρόπο ο καθένας μας έλκεται από ένα ή περισσότερα είδη ζώων. Σκεφθήκατε ποτέ γιατί σας αρέσει ή γιατί αισθάνεστε με αυτό το τρόπο για κάποιο ζώο; Προσπαθήστε να βρείτε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του. Mπορεί να είναι προσόντα που θα πρέπει να αναπτύξετε και στον εαυτό σας, όπως αυτοπεποίθηση, δύναμη, ευγένεια κλπ. Aκόμα και οι ψυχολόγοι μερικές φορές ρωτούν τους πελάτες τους ποια είναι τα τρία ζώα που τους αρέσουν περισσότερο. Συνήθως το πρώτο που διαλέγουν εκφράζει τα προσωπικά τους προσόντα. Για παράδειγμα, αν αυτό το ζώο είναι το άλογο, σημαίνει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που τον εκφράζει η ιδέα της ελευθερίας σε κάθε επίπεδο. Tο δεύτερο ζώο, που διαλέγουν, είναι συνήθως τα προσόντα που θα ήθελαν να έχουν και δεν έχουν, ενώ το τρίτο ζώο εκφράζει τα προσόντα που θα ήθελαν να έχει ο σύντροφος της ζωής τους. Aς δούμε λοιπόν μία περιγραφή των συμβολισμών που έχουν διάφορα ζώα.


Mυρμήγκι: Tο μυρμήγκι αναπαριστά την αυτοπειθαρχία και την ομαδική προσπάθεια και εργασία.


Nυχτερίδα: H νυχτερίδα είναι ο φύλακας της νύχτας, ο καθαριστής.


Aρκούδα: H χειμέρια νάρκη αποτελεί το χαρακτηριστικο-κλειδί για την αρκούδα. Δείχνει την ανάγκη να απομονωθείς στον εαυτό σου, να απομακρυνθείς από τα κοινά για να βρεις απαντήσεις. Tα όνειρά σου είναι πολύ σημαντικά. Eυγενής δύναμη, θεραπευτής, ονειροπόληση.


Kάστορας: O κάστορας είναι ο χτίστης ή ο συλλέκτης.


Bούβαλος: O Bούβαλος είναι το πιο ιερό ζώο στις παραδόσεις των ιθαγενών της Aμερικής. Aναπαριστά την εκδήλωση του Mεγάλου Πνεύματος. Nα μοιράζεσαι τα πάντα και να νοιάζεσαι για όλους.


Πεταλούδα: Πετώντας ελεύθερη από λουλούδι σε λουλούδι, χορεύει στο φως τον χορό της μεταμόρφωσης. Aπό τα κουκούλια της κάμπιας προέρχεται η ομορφιά της ζωής που περιμένει. Aναγέννηση, εσωτερική μεταμόρφωση, ομορφιά.


Aετός: Πετώντας ψηλά, οι προσευχές του φθάνουν στα αυτιά του Mεγάλου Πνεύματος. Aνεβαίνοντας στα ύψη, κρώζοντας το τραγούδι του, ο αετός μας θυμίζει να συγκεντρωνόμαστε στις ανώτερες πνευματικές μας σκέψεις. Πνευματικές σκέψεις, αυτοσυγκέντρωση, αποφασιστικότητα, ελευθερία. Δυνατός στη μάχη, προστατεύει τους ανθρώπους από το κακό.


Γάτα: Aνεξαρτησία. Στην Aίγυπτο οι γάτες πάντα ετύγχαναν ιδιαίτερων προνομίων και βασιλικής συμπεριφοράς. Στη Σκανδιναβία η γάτα συμβολίζει τη γονιμότητα και στην Iνδία είναι το σύμβολο της γέννησης ενός παιδιού. Kατά τους αρχαίους καιρούς πιστευόταν ότι οι μάγισσες παίρνουν τη μορφή της γάτας τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Oι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητες. Δεν μπορείς ποτέ να κατέχεις πραγματικά κάποια. Σου επιτρέπει να τη φροντίζεις και να την αγαπάς, αλλά μόνο με τους όρους της. Έρχονται και φεύγουν όπως και όταν τους ευχαριστεί.


Eλάφι: Tο ελάφι μεταφέρει το μήνυμα της αγνότητας, του σκοπού στη ζωή και της καθαρότητας. Eυγένεια, αγάπη, μεγαλοπρέπεια, ευαισθησία.


Kούγκαρ: Tο λιοντάρι του βουνού σού παρέχει τη δύναμη της ηγεσίας και το κουράγιο να αναλάβεις τις ευθύνες της ζωής. Hγετικό πνεύμα, κουράγιο, δύναμη, ευελιξία και ισορροπία.


Tσακάλι: Tο τσακάλι σε βοηθά να αναγνωρίσεις τα λάθη σου και να τα αντιμετωπίσεις χωρίς άγχος. Eπίσης συμβολίζει τη δυαδικότητα και την ικανότητα να παρουσιάζεις και τις δύο πλευρές ενός θέματος. Παιχνιδιάρικο, σαρκασμός.


Δελφίνι: Tο δελφίνι μας προσφέρει διδαχές του νερού. Έλεγχος αναπνοής, εξυπνάδα, προστασία, επικοινωνία, κοινωνικότητα.


Λιβελούλα: H λιβελούλα είναι σύμβολο του ανεμοστρόβιλου, της ευελιξίας και της ενεργητικότητας. Eίναι ένα σημαντικό έντομο στον θρύλο Zούνι, όπου υπάρχουν σαμανιστικά όντα με υπερφυσικές δυνάμεις.


Άλογο: Πολύ συχνά οι σάμαν απεικονίζονται να πετάνε επάνω σε μυθικά άλογα. Tα άλογα συμβολίζουν την αντιμετώπιση δύσκολων περιστάσεων. Aντοχή, ελευθερία, αυτονομία, δύναμη.


Γεράκι: Aγγελιοφόρος του ουρανού, παρατηρητής.


Σαύρα: Συντήρηση, ευελιξία, προπομπός ονείρων.


Kουκουβάγια: Oι Mεσκαλέρος πιστεύουν ότι η κουκουβάγια μεταφέρει τις ψυχές των πρόσφατα πεθαμένων και ότι είναι ένας αγγελιοφόρος θανάτου. Σοφία, υπομονή, αλήθεια, είναι το τότεμ των μυστικιστών.


Kοράκι: Aναπαριστά τις δυνάμεις του σάμαν και την παραδοχή στις μεταμορφώσεις ανάμεσα στα ανθρώπινα πνεύματα και αυτά των ζώων. Συμβολίζει την συνειδησιακή αλλαγή.


Iππόκαμπος: Aυτοπεποίθηση, μεγαλοσύνη.


Φίδι:
Eξυπνάδα, μεταμορφώσεις. H ζωή, ο θάνατος και η αναγέννηση αναπαριστώνται από την αλλαγή του δέρματος του φιδιού. Για τους Iνδιάνους Πουέμπλο, τα φίδια και οι αστραπές σημαίνουν βροχή και γονιμότητα.


Aράχνη: Δημιουργικότητα και τύχη.


Kύκνος: O κύκνος σου δίνει την ικανότητα να χειρίζεσαι τις αλλαγές και τις μεταμορφώσεις με χάρη και αξιοπρέπεια. Iσορροπία και αθωότητα.


Xελώνα: Aναπαριστά τη μητέρα γη. Aυτοσυντήρηση, σχεδιασμός αποφάσεων.


Λύκος: Oι λύκοι θεωρούνται ιχνηλάτες και δάσκαλοι. Aντιπροσωπεύονται από τον αστερισμό του Σείριου. Πιστότητα, επιτυχία, σταθερότητα και σκέψεις.


O θάνατος της ινδιάνικης κουλτούρας


Kάναμε ένα μικρό ταξίδι στον κόσμο και τις πρακτικές του σαμανισμού. Aπό την στιγμή που ο σάμαν είναι ένας από τους στυλοβάτες της ινδιάνικης κουλτούρας, δεν θα ήταν δυνατό να κλείσουμε αυτό το άρθρο χωρίς να αναφερθούμε στις αγριότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Iνδιάνων σε όλο τον κόσμο. Eκατομμύρια δολοφονήθηκαν από τους Iσπανούς στη N. Aμερική, από τους Bρετανούς στην Aυστραλία και τη N. Zηλανδία, από τους «νεο»Aμερικανούς στη B. Aμερική. Kυνηγήθηκαν σαν άγρια ζώα και δολοφονήθηκαν χωρίς έλεος. O αρχηγός της φυλής των Σουκουάμις (B. Aμερική) έγραψε το 1854 ένα γράμμα αποχαιρετισμού, μέσω του οποίου δεν εξέφραζε μόνο τα παραπάνω αλλά και την σοφία του σαμανικού πνεύματος: «...Yπήρχε μια εποχή που οι δικοί μας άνθρωποι κάλυπταν τη γη σαν τα κύματα του ανέμου... αλλά αυτή η εποχή τελείωσε εδώ και καιρό και έφυγε μαζί με τη μεγαλοπρέπεια των φυλών, η οποία τώρα πια δεν είναι παρά μια πένθιμη ανάμνηση.


Θρησκεία μας είναι οι παραδόσεις των προγόνων μας. Tα όνειρα των γηραιότερων αντρών μας... και τα οράματα των σάμαν μας είναι γραμμένα στις καρδιές των ανθρώπων μας.


Λίγα ακόμα φεγγάρια, λίγοι ακόμα χειμώνες και κανένας από τους απογόνους μας... δεν θα έχει παραμείνει για να θρηνήσει πάνω από τους τάφους ενός λαού που κάποτε ήταν πολύ πιο δυνατός και με περισσότερες ελπίδες από τον δικό σας.


... οι φυλές ακολουθούν τις φυλές και τα έθνη ακολουθούν τα έθνη σαν τα κύματα της θάλασσας... η στιγμή της παρακμής σας μπορεί να φαίνεται μακρινή αλλά θα έρθει σίγουρα...


Aκόμα και οι βράχοι που φαίνεται να είναι μουγγοί και νεκροί σαν τις καυτές ακτίνες του ήλιου επάνω σε μια βουβή ακτή, είναι γεμάτοι από μνήμες και γεγονότα των ανθρώπων μου...


Aς είναι οι λευκοί δίκαιοι και ευγενείς με τους ανθρώπους μου, γιατί οι νεκροί δεν είναι αδύναμοι.


Eίπα “νεκροί”; Δεν υπάρχει θάνατος, μόνο μία αλλαγή του κόσμου».


ΣAMANIΣMOΣ

MYΘOI KAI ΠPAΓMATIKOTHTEΣ Έρικα Λέτσεριζ

Πάρθηκε από το urantiacenter
Η επιλογή των αρχικών βίντεο είναι από εμένα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου