Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Αξιοποιώντας ερεθίσματα..

 .............

Kι αλήθεια,  δεν το'χουμε νιώσει; Ένα κάτι μέσα μας να μάς κεντρίζει, λάθρα μέσα στην κανονικότητα και τις νόρμες αυτής της γήινης φυλακής, με την επίμονη αίσθηση ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι όπως μας τα λένε και μας τα πλασάρουν. Ότι δεν γεννιόμαστε για να' μαστε σκλάβοι, να τι είμαστε! Ποδηγετήσιμοι οσφυοκάμπτες, ανθρωπάκια αντί για Ανθρώπους, σκιές ονείρων αντί για όνειρα που πλημμυρίζουν την πραγματικότητα, θολωμένα βλέμματα αντί για λαμπερές ματιές, βογγητά και αναστεναγμοί αντί για χαρά και γέλιο.. Που μας στερούν την χαρά της ζωής μέσα σε μία κόλαση που θα μπορούσε να είναι παράδεισος. Για όλους.

Το να κλαιγόμαστε εκλιπαρώντας για εξασφαλισμένη, αδιατάραχτη ασφάλεια σε αυτόν τον κόσμο και τις δυνάμεις που αποτελούν φυσικό κομμάτι του "οργανισμού" του είναι σαν να θέλουμε να ελέγξουμε τη φυσική ροή του αέρα.

Άκου:

 Εσωτερικές ριπές αφύπνισης που απορυθμίζουν τα γρανάζια της μηχανής. Τις λειτουργίες της αυτοματοποίησης. Τα pixels στην οθόνη. Το πρόγραμμα που τρέχει τον διαρκή λήθαργο της αφήγησης του ΜΑΤΡΙΞ. 

Γδάρσιμο μεμβράνης. Ουρλιαχτό μέσα στη Μεγάλη Νύχτα! Είμαστε ακόμη ζωντανοί, όχι ζωντανοί νεκροί. Κι επικοινωνούμε μεταξύ μας με μυστικούς, με διαισθητικούς τρόπους. Τα κελιά τρίζουν, οι κλειδαριές σκουριάζουν. Θυμήσου, θυμήσου, θυμήσου, θυμήσου.. Ποιος είσαι, από πού ήρθες, ποιος θα μπορούσες  πραγματικά να γίνεις αλλά πού κόλλησες, πώς και γιατί τελμάτωσες.. Όμως θυμήσου!

Μέσα σε αυτό τον  αέναο πόλεμο έχεις κι εσύ ρόλο. Πρωταγωνιστή κι όχι απλού κομπάρσου..Η επιλογή που εκπορεύεται από τη μαγική χώρα της εσωτερικής ελευθερίας και η έμπνευση που αντλεί από όλη τη συλλογική δεξαμενή -ή Ψυχή- του είδους μας και το δέος μπροστά στα θάματα της κάθε μοναδικής στιγμής, αυτά καθορίζουν την εξέλιξη. Τόσο τη δικιά μας όσο και του περιβάλλοντος, του χώματος που πατούμε και του έναστρου ουρανού που τρέφει την περιέργεια της ανακάλυψης και ψιθυρίζει στα όνειρά μας. Κομμάτι αναπόσπαστο του είμαστε κι εμείς. 

Mα και η πορεία δεν είναι μονόδρομος, ποτέ δεν ήταν, ασχέτως σκηνοθετικής καθοδήγησης και πρωτοκόλλων σεναρίου με χρηματοδότηση της παραγωγής. 

 Καμία φυλακή δεν μπορεί να κρατήσει σε καταστολή ένα χαμογελαστό ηλιόλουστο πνεύμα που εμψυχώνει ένα ακέραιο σώμα. Η οικειότητα με τη νοσηρότητα είναι θάνατος, η απόδραση σημαίνει ζωή.

Στο έχω ξαναπεί. Σε όχι μακρινούς καιρούς, που έστρωναν το χαλί για την απόλυτη επιστροφή του Σκοταδισμού, σήμερα:
Η απόδραση είναι πάντα εδώ, όπως και η φυλακή! 

Και το ξαναλέω, δεν γίνεται αλλιώς, τώρα είναι που παίζονται όλα:

Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα μπροστά στην πορεία μας ως είδος; ή συμβιβαζόμαστε με το αμετάκλητο θάψιμό μας;

Ο Ένοικος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου