Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Εναλλακτικό σύμπαν (ή "Παράλληλοι Κόσμοι")

 

... Που ίσως να μην έχει ο δικός μας κόσμος να ζηλέψει και πολλά από αυτό το "παράλληλο σύμπαν"! Διαλογίσου κι εστίασε στις δονήσεις αιτίων και αιτιατών των κοινωνικοπολιτικών κατευθύνσεων του σύγχρονου κόσμου, που σχετίζονται άμεσα και με την προωθούμενη χρήση της τεχνογνωσίας αιχμής, για τον έλεγχο των λαών...

Μία άλλη λοιπόν πραγματικότητα, εναλλακτική και ζοφερή, με τους δικούς της τρόπους και κανόνες, αλλά και τις δικές της ομοιότητες με την "εδώ πραγματικότητα". Εκεί όπου η ναζιστική Γερμανία (οι Δυνάμεις του Άξονα γενικότερα) με την εξελιγμένη για την εποχή της τεχνολογία, πρόλαβε τους αντιπάλους της στην κούρσα της διάσπασης του ατόμου και...κέρδισε τον πόλεμο! 

Πόσο ρευστή, τελικά, είναι η λεγόμενη "πραγματικότητα; Υπάρχει μόνο μία, παγιωμένη πραγματικότητα; Στην οποία ζούμε, γεννιόμαστε, αναπτυσσόμαστε, παλινδρομούμε, καθηλωνόμαστε, κάνουμε υπερβάσεις εκπλήττοντας και τους εαυτούς μας, εκπέμπουμε φως χωρίς σχεδόν κανένας συχνά να το καταλαβαίνει, σβήνουμε και πεθαίνουμε άγνωστοι ανάμεσα σε αγνώστους και κανείς δεν νοιάζεται και συχνά φεύγοντας απογοητευμένοι για τη ζωή που δεν ζήσαμε ή ανομολόγητα ανακουφισμένοι που δραπετεύουμε από μία δυστοπική και αποκαρδιωτική φυλακή του σώματος και του πνεύματος...

Μήπως τα όρια ανάμεσα στις "κατευθύνσεις" ή "διαστάσεις" είναι και αυτά ρευστά, λεπτά; Κάποιες φορές με ιδιάζουσες συνθήκες ή σε παράξενους τόπους που θυμίζουν "ρήγματα στο χωροχρόνο" και ανοίγουν ή κλείνουν και με την έκλυση απαραίτητης ποσότητας Ενέργειας; 

Και πόσο δίκιο είχε ο "τριπαρισμένος" στοχαστής, πολυδιαστατικός οραματιστής και τεράστιας αξίας συγγραφέας Φίλιπ Ντικ όταν έγραφε: "αν νομίζετε ότι αυτό το σύμπαν είναι το χειρότερο, πού να δείτε κάποια άλλα..."

ανιχνευτής

" Based on Philip K. Dick's award-winning novel, and executive produced by Ridley Scott (Blade Runner), The Man in the High Castle explores what it would be like if the Allied Powers had lost WWII, and Japan and Germany ruled the United States."

The Man in the High Castle - Philip K Dick [Audiobook] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου