Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

"Future Generations (If There Are Future Generations)" - Οι μελλοντικές γενιές (αν υπάρξουν...)...

 

Ας επιχειρήσουμε να μεταφράσουμε αυτό το μνημειώδες κείμενο της Caitlin Johnstone. Σε παρενθέσεις κάποιες δικές μας σκέψεις και σχόλια, με αφορμή τα πλούσια ερεθίσματα που μας προσφέρονται μεστά και απλόχερα συνάμα!


Οι μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν μελλοντικές γενιές, πολύ δύσκολα θα πιστέψουν ότι το είδος μας κάποτε συσσώρευσε σκόπιμα όπλα που δύνανται να προκαλέσουν αρμαγεδδώνα,.

Ότι κάποτε χτίστηκε ολόκληρος ο πολιτισμός μας γύρω από οικονομικά μοντέλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μόνο στην καταστροφή της βιόσφαιρας μας.

Ότι κάποτε επέτρεπε σε εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο να ασκούν επιτυχή πίεση σε πολιτικούς για να ξεκινήσουν περισσότερους πολέμους.

Ότι κάποτε αποθήκευαν ζωντανά όντα σε εργοστασιακές φάρμες όπου βασανίστηκαν βάναυσα.

Ότι κάποτε πέθαιναν παιδιά από την πείνα λόγω "κυρώσεων" επειδή οι ηγεσίες των χωρών τους δεν υπάκουσαν τους κυβερνήτες μας.

Ότι κάποτε ασκούνταν πολιτικές που κρατούσαν τους ανθρώπους φτωχούς, ώστε να εξαναγκαστούν έτσι οικονομικά (θέλοντας και όχι...) να διευκολύνουν τις στρατιωτικές μαζικές δολοφονίες.

Ότι κάποτε αφήνονταν άνθρωποι να λιμοκτονήσουν και να μείνουν άστεγοι, αν δεν διέθεταν ψηφία (που δεν καλύπτονταν από αντίστοιχα πραγματικά παραγόμενα αγαθά και υπηρεσίες) που αντιστοιχούσαν σε νούμερα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. (Δηλαδή το χρήμα ως "αέρας κοπανιστός" και παράγοντας δημιουργίας και σώρευσης διαρκούς χρέους όλων προς όλους...)

(Παραπέμπουμε και σε κάποιες δικές μας ανησυχίες αλλά κι ελπίδες όσον αφορά τον ερχομό της νέας ζωής σε αυτόν τον πανέμορφο αλλά υπό κατάληψη μέχρι σήμερα κόσμο: Λόγια σαν ψίθυροι προς τη νέα ζωή!)


Ότι το είδος μας κάποτε απογύμνωσε αυτόν τον πλανήτη από τη βιοποικιλότητα και τα δάση που τον κάλυπταν από παλιά, για να γυρίσει τα γρανάζια μιας φαντασιακής οικονομίας, αντί να συνεργαστεί αρμονικά με το οικοσύστημά μας.

Οι μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν μελλοντικές γενιές, θα κοιτάξουν πίσω με αμηχανία την παντοκτόνο τρέλα μας, την τυφλή υποταγή μας στους χειρότερους ανάμεσά μας...

Την αξιοσημείωτη εφευρετικότητά μας να βρίσκουμε πάντα πρωτοποριακούς νέους τρόπους για να μισούμε ο ένας τον άλλον...

Τη φανατική αφοσίωσή μας στον ανταγωνισμό και τον έλεγχο, όταν ξέραμε ότι το μόνο που θέλαμε πραγματικά ήταν να μας αγαπούν...

Τον τρόπο που περιθωριοποιούσαμε και εξοστρακίζαμε όσους σκέφτονταν διαφορετικά από εμάς, παρόλο που γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ο τρόπος σκέψης μας δεν λειτουργούσε...

Τον τρόπο που περνούσαμε τη ζωή μας τροφοδοτώντας αχόρταγα και πεινασμένα φαντάσματα, για να καταλήξουμε το βράδυ στα κρεβάτια μας να αναρωτιόμαστε γιατί νιώθουμε ανικανοποίητοι...

Την ποσότητα ενέργειας που σπαταλούσαμε στο να μην βιώσουμε την ομορφιά που μας περιβάλλει κάθε στιγμή και να απορρίψουμε τα δώρα με τα οποία μας πλημμύριζαν από κάθε κατεύθυνση...

Την ηράκλεια προσπάθεια που καταβάλλαμε για να κρατήσουμε τη φώτιση από την κατάρρευση...

Τις αδιάκοπες απελπισμένες προσπάθειές μας να είμαστε οπουδήποτε εκτός από εδώ και τώρα...

(Όλα τα μετρητά στο χέρι είναι το ΤΩΡΑ! Το χθες είναι μια άκυρη πια υποταγή και το αύριο ένα απλό υποσχετικό σημείωμα, ενώ η ζωή είναι φτιαγμένη από...ΑΕΝΑΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!)

Τον όγκο της δουλειάς που καταβάλαμε για να αποφύγουμε να ζούμε πιο απλά κι εύκολα.

( Απλότητα δεν είναι άλλο από την ικανότητα να επιλέγουμε ετούτο ή εκείνο, αναλόγως αν τα κριτήρια μιλούν στην καρδιά μας! Κι όχι να διοχετεύουμε την προσοχή μας και την ενέργειά μας σε πράγματα ανάξια λόγου, ασήμαντα, όπως συνήθως συμβαίνει...)

Οι μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν μελλοντικές γενιές...

Χαίρομαι τόσο πολύ που καταφέρατε να ξεπεράσετε όλα τα πολλά εμπόδια που βάλαμε μεταξύ της σημερινής μας ηλικίας και της γέννησής σας.

Είστε άξιοι επαίνων εσείς και οι γονείς σας 

που καθαρίσατε το χάλι μας,

που ρυθμίσατε σωστά τα πράγματα,

που αποκτήσατε συνείδηση,

και την ικανότητα εκτίμησης ενός υγιούς κόσμου,

για να φτάσετε την ανθρωπότητα εκεί που βρίσκεστε τώρα ώστε να ξεκινήσει η πραγματική περιπέτεια του είδους μας.

Εσάς μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν μελλοντικές γενιές, σας ευχαριστούμε για την καλοσύνη και τη συμπόνια σας καθώς μας κοιτάτε πίσω μέσα από τα αρχεία που σας έχουμε αφήσει. Μπορεί να μην είναι αμέσως προφανές, αλλά μερικοί από εμάς εδώ είδαμε αυτό που βλέπετε από εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου