Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

"Πες μου, τι βλέπεις ;;;;;;;"Παραθέτουμε ένα ωραίο κατά την άποψή μας ανέκδοτο, που χλευάζει με τον δικό του τρόπο μια θλιβερή (κι αρκετά διαδεδομένη;) κατάσταση του κόσμου που ζούμε: Το ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, πολλές φορές ακόμα και οι πιο έξυπνοι υποτίθεται, λόγω διανοητικής σύγχυσης ή παθολογικής αυταπάτης, συχνότατα εθελοτυφλούν και καταλήγουν να ΜΗΝ αντιλαμβάνονται το προφανές έως και  ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΣ! Άλλοτε περιπλέκοντας ή άλλοτε υποβαθμίζοντας (ή περιπλέκουν υποβαθμίζοντας συνάμα) την ουσία των καταστάσεων, με δυσάρεστες συχνά συνέπειες για τους ίδιους και τους γύρω τους ... Παρά το ότι διαδραματίζονται συχνά "πράγματα και θαύματα" μπροστά στα μάτια τους, σε κοινή θέα, παρά το πόσο και διόλου σπάνια αυτά είναι απλά ή και ξεκάθαρα, βάσει και ορθής χρήσης της δαιμονοποιημένης στις αλλόκοτα ζοφερές μέρες μας ΛΟΓΙΚΗΣ... Αλλά εκείνοι, σαν τυφλοί κι ανήμποροι μπροστά σε σημαντικές κι αιχμηρές αλήθειες, στριφογυρίζουν γύρω από ανούσιες στείρες φιλοσοφίες, αυθαίρετες θεωρίεςάδειες σαν κελύφη που ξέβρασαν τα κύματα των γεγονότων στη γκρίζα ξηρά μίας τραγελαφικής "πραγματικότητας"... Κάτι που με τη σειρά του τους καθιστά απελπιστικά αδύναμους και στην αντίληψη και κατανόηση των "εικόνων (που κρύβονται επιμελώς) πίσω από εικόνες"... Οι οποίες προβάλλονται στην οθόνη της καθημερινότητάς μας σαν ταινία που συνιστά την επιφανειακή στρώση μιας πραγματικότητας γεμάτης..."λαγουδότρυπες"..!

 Ένα βράδυ, ο περίφημος και ... πολύστροφος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς (ήρωας του 19ου αιώνα, του συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόιλ) και ο βοηθός του δρ.Γουότσον, επέστρεφαν με την άμαξά τους στο Λονδίνο. Ξαφνικά σπάει ένας τροχός και αποφασίζουν, μια και ήταν πολύ αργά, να ξεπεζέψουν και να κατασκηνώσουν στο διπλανό δάσος και το επόμενο πρωί να πάρει ένα άλογο ένας απ' τους δυο και να πάει στο κοντινό χωριό για να να αγοράσει και να φέρει έναν καινούργιο τροχό...

Κάποια στιγμή ξυπνάει μες τη νύχτα ο Γουότσον και σκουντά τον Χολμς:

-Χολμς, ξύπνα απ΄το βαθύ σου ύπνο (οι ομοιότητες και συγκρίσεις με τον ύπνο των ημερών μας είναι συμπτωματικές) και κοίτα γύρω! Τι βλέπεις;
-Χμ! απαντάει ο ντετέκτιβ. Κατάλαβα.Θες να παίξουμε κάποιo από τ' αγαπημένα σου διανοητικά παιχνίδια. Ok! Θα παίξω λίγο αρκεί να μ' αφήσεις να ξανακοιμηθώ!
-Τι βλέπεις άνθρωπέ μου; επιμένει ο Γουότσον.
-Πάμε λοιπόν! λέει ο Χολμς. Aπό θρησκευτική άποψη, βλέποντας και τον έναστρο ουρανό, σκέφτομαι πόσο σοφός ήταν ο δημιουργός που έπλασε αυτόν τον κόσμο!
-Ναι ε; Τι άλλο βλέπεις;
-Από αστρονομική άποψη μπορώ να ξεχωρίσω τη Μικρή και Μεγάλη Άρκτο.
-Α! Δεν βλέπεις τίποτε άλλο;
-Από αστρολογική άποψη, σκέφτομαι ότι οι κινήσεις των πλανητών επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων απ'τη γέννησή τους.
-Βρε άστα αυτά και πες μου τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ βλέπεις! ωρύεται πια ο Γουότσον...
-Τι θα' πρεπε δηλαδή να βλέπω που βλέπεις εσύ; απορεί ο "πολύς" Σέρλοκ Χολμς.
- Χολμς... μας κλέψανε τη σκηνή και τα άλογα..! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου