Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Διεισδύοντας στις εμπειρίες του μέλλοντος..

 

Θυμάσαι τι σημαίνει "ευτυχισμένος άνθρωπος"; Μπορείς να τον περιγράψεις; 

Πόσο αβίαστα, πόσο εύκολα μπορούμε πια να εκθειάσουμε τη χαρά; Μα πότε ήταν η τελευταία φορά που μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε με σιγουριά την εσωτερική αυτή πλημμυρίδα που κάνει εύφορη την καρδιά και τις στιγμές ολάνθιστες ; -γιατί από στιγμές μετριέται και νοηματοδοτείται και όχι απαραίτητα συνεχείς-

Ο Γουίλλιαμ Τζαίημς έλεγε ότι τα υψηλότερα ιδανικά είναι διεισδυτικά κι επαναστατικά. Κυρίως ως πιθανές αιτίες μελλοντικών εμπειριών, ως παράγοντες στους οποίους πρέπει να υποτάσσεται το περιβάλλον και τα μαθήματα που έχουμε μέχρι τώρα διδαχτεί από αυτό. Αλλά το παρόν είναι εδώ και πριν το καλοσκεφτούμε έχει ήδη γίνει παρελθόν, με ό,τι διδαχτήκαμε από αυτό να αποτελεί -για όποιον έχει την ικανότητα να μαθαίνει- μάθηση. Και το μέλλον ήδη πατάει στο παρόν και διαμορφώνεται στιγμή τη στιγμή. 

 Και ποιο να είναι το μάθημα, ένα καλό έστω μάθημα, της Μεγάλης Ημέρας των τελευταίων 18 μηνών:

Μήπως να αγκιστρωθούμε πάνω στο διεισδυτικό όχημα των "υψηλότερων ιδανικών"; Στη -δύσκολη να περιγραφεί με λέξεις και φράσεις- φώτιση κι άρα Δύναμη αυτών τα πιθανών αιτίων μελλοντικών εμπειριών; Για να χαράξουμε τη διαδρομή που θα αφήσει πίσω τα ζοφερά τοπία, τα οποία στοίχειωσαν έναν ολόκληρο πλανήτη. Με όποιο κόστος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όσο ισχυρός κι αν είναι ο εθισμός στη νοσηρότητα, που μεταλλάχτηκε τόσο με πολύ άγριες όσο και με σουρεαλιστικές διαθέσεις σε εξωφρενικά πνευματικό και σωματικό καρκίνωμα. Να υιοθετήσουμε το σπινθηροβόλο βλέμμα του κατεργάρη που διασταυρώνεται με το απλανές βλέμμα της ανίας και κοινοτυπίας του φόβου. Να μην απογοητευθούμε, όσοι τελάληδες και δεσμοφύλακες και εθελόδουλοι μαζί μας φράξουν το δρόμο με τους τρόπους και τα τεχνάσματά τους..

Η Αλήθεια και η ζωή βρίσκονται έξω από την Συσκευασία αυτή, από την ταφόπλακα που σκεπάζει το μνήμα των .."κάποτε μπορεί και ν' αναπνέαμε ελεύθερα".

 Θέλουμε όμως να πάρουμε ανάσες, σαν αυτές του παγιδευμένου σε σήραγγα που είχε καταρρεύσει και βρήκε τη διέξοδο προς το Φως της επιφάνειας; Θέλουμε να  γίνουμε τα όνειρα που τρέφονται από διάπλατα ανοιχτούς ορίζοντες και χρωματίζουν τον καμβά της  πραγματικότητας; Τότε να χτίσουμε τις αιτίες και τα αποτελέσματα των νέων εμπειριών, όμως κατανοώντας με κάθε ικμάδα του είναι μας τη διαφορά του καθαρού αέρα από τον θάλαμο αερίων. Τα υψηλότερα ιδανικά είναι από τη φύση τους ασύμβατα με κάθε είδους περιορισμό και μάλιστα με πλεονάζουσας τοξικότητας ατμόσφαιρα..


Ο Ένοικος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου