Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

It's a Homo TechnoFreak's world !

Welcome to "Tomorrow" : Νοσηρό, σκοτεινό, ελεγχόμενο σε κάθε πτυχή κι έκφανσή του,  ενάντιο στην ίδια τη φύση και την ανθρώπινη φύση που θα' πρεπε να είναι σε αρμονία μαζί της...

ΣΥΝΔΕΣΗ:

Από την περιγραφή του βίντεο:

Γράφοντας στην ετήσια επιστολή ιδρυτών της εταιρείας, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (σ.σ. 5/11/2021), ο Μπριν αναφέρει: «Η νέα άνοιξη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στον τομέα της πληροφορικής στη ζωή μας. Κάθε μήνα, υπάρχουν εκπληκτικές νέες εφαρμογές και νέες τεχνικές. Αλλά τέτοια ισχυρά εργαλεία φέρνουν μαζί νέα ερωτήματα και ευθύνες». Ο Μπριν ξεκινά την επιστολή του παραθέτοντας τις αρχικές γραμμές του μυθιστορήματος «H Ιστορία δύο πόλεων» του Τσαρλς Ντίκενς: «Ήταν τα καλύτερα χρόνια, ήταν τα χειρότερα χρόνια, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ηλιθιότητας, ήταν ο καιρός της πίστης, ήταν ο καιρός της δυσπιστίας, ήταν η περίοδος του φωτός, ήταν η περίοδος του σκοταδιού...» Σημειώνει πως η δύναμη της πληροφορικής εξερράγη από την ίδρυση της Google το 1998 και πώς, εκείνη την εποχή, η τεχνική που αποτελεί σήμερα τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης AI (Τεχνητής Νοημοσύνης), τα νευρωνικά δίκτυα, ήταν απλά μια «ξεχασμένη υποσημείωση στην επιστήμη των υπολογιστών». Η επανάσταση στη μηχανική μάθηση κατά την τελευταία δεκαετία το έχει αλλάξει αυτό και ο Μπριν παραθέτει μερικούς από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η ΑI για την παροχή υπηρεσιών. Αναλύει τις εικόνες στο Google Photos, μεταφράζει πάνω από 100 γλώσσες στο Google, λειτουργεί τα συστήματα πλοήγησης στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και βοηθά στη διάγνωση ασθενειών και στην ανακάλυψη νέων πλανητικών συστημάτων. «Με αυτή την έννοια, είμαστε πραγματικά σε μια τεχνολογική αναγέννηση, μια συναρπαστική στιγμή όπου μπορούμε να δούμε εφαρμογές σε σχεδόν κάθε τμήμα της σύγχρονης κοινωνίας», γράφει ο Μπριν, αλλά δεν κρύβει την ανησυχία του. Αλλά αυτό θέτει και πολλά προβλήματα όπως λέει ο ίδιος και σχολιάζει ακόμη κα τα σενάρια επιστημονικής φαντασία ή και την επικύρωση των επιδόσεων των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. «Μας απασχολούν ορισμένα από αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει την απασχόληση, οι προκλήσεις της δημιουργίας αμερόληπτων και διαφανών αλγορίθμων και οι φόβοι ότι αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγεί τους ανθρώπους», λέει. Η επιστολή του Μπριν έρχεται σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο έλεγχο από ποτέ, με τις κυβερνήσεις και το κοινό να συμφωνούν πως υπάρχει πρόβλημα με το τεράστιο μέγεθος και τον πλούτο τους. Ο φόβος πως η τεχνολογία ΑΙ θα πλήξει τις θέσεις εργασίας και θα χειραγωγεί την πολιτική θα είναι πιθανότατα μέρος οποιωνδήποτε μελλοντικών συζητήσεων σχετικά με την ανάγκη περιορισμού της δύναμης και της επιρροής των τεχνολογικών κολοσσών. 

Ο Μπριν κλείνει την επιστολή λέγοντας: «Ενώ είμαι αισιόδοξος για τη δυνατότητα της τεχνολογίας να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο, βρισκόμαστε σε ένα μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε με μεγάλη ευθύνη, φροντίδα και ταπεινοφροσύνη», λέει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου