«Πανδημία» (Pandemic) είναι και ο τίτλος μιας σειράς ντοκιμαντέρ που πρόβαλε το Netflix, με πρεμιέρα στις 22 Ιανουαρίου.
Α, ναι, το Νέο Κινεζικό Έτος είναι το Έτος του Αρουραίου (Year of the Rat). Και θυμάμαι ότι εκείνη η τρομερή πανδημία του Μαύρου Θανάτου τον 14ο αιώνα είχε ξεκινήσει από τους αρουραίους –και μάλλον κι αυτή από την Κίνα. Οι ψύλλοι τσιμπούσαν τους αρουραίους και μετά τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανόν ο ιός προήλθε από μολυσμένο φίδι ή νυχτερίδα. Και τι είναι η νυχτερίδα παρά ένα «ιπτάμενο ποντίκι» …
Ο «ασθενής μηδέν», δηλαδή το πρώτο κρούσμα της νόσου, τοποθετείται στο Βουχάν, μια πόλη με ιστορία 3.500 ετών, η οποία ήταν και προσωρινά η πρωτεύουσα της Κίνας το 1927 αλλά και η πολεμική πρωτεύουσα το 1937 επί δέκα μήνες. Το «κέντρο» της Κίνας δηλαδή, από μια άποψη.
Το πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία ανακοινώθηκε ανήμερα την κινέζικη πρωτοχρονιά, στις 25 Ιανουαρίου από την υπουργό Υγείας Τζέννυ Μικάκος –η πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής που εκλέχθηκε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο. Η Μικάκος είχε μάλιστα και γενέθλια την ίδια ακριβώς μέρα. Α, ναι, κι ήταν η παραμονή της Ημέρας της Αυστραλίας (26 Ιαν) κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τη δική μας 25η Μαρτίου.
Την ημέρα που έκανε πρεμιέρα το Pandemic, η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου εμφανίστηκε στην εκπομπή Late Night και μίλησε –μεταξύ άλλων- για τη νέα της δουλειά που προβληθεί, πού; Στο Netflix. Πότε; Στις 24 Ιανουαρίου.
Α, ναι, η Πάλτροου πρωταγωνιστούσε στην ταινία Contagion (2011), η οποία αφορά βεβαίως το ξέσπασμα μιας επιδημίας με επίκεντρο την Κίνα και τη διάδοσή της σε όλο τον κόσμο. Η Πάλτροου υποδυόταν τον «ασθενή μηδέν». Η νόσος μεταδόθηκε στον άνθρωπο από μια μολυσμένη νυχτερίδα. Δείτε και το τελευταίο λεπτό της ταινίας, όπου αποκαλύπτεται πώς ξεκίνησε η πανδημία, εδώ:
Σε πολλούς πολιτισμούς οι νυχτερίδες είναι συνδεδεμένες με το σκότος, το δαιμονικό, τη μαγεία, τα βαμπίρ και το θάνατο.
Στο μεταξύ Οι δείκτες του –σχεδόν αποκλειστικά συμβολικού- «ρολογιού της Αποκάλυψης», που υπάρχει από το 1947 για να «επισημαίνει» το επικείμενο της απόλυτης καταστροφής του πλανήτη, απέχουν πλέον από τα μεσάνυχτα 100 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που το χειρίζεται. Τον περασμένο χρόνο, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τις 12. Οι δείκτες προχώρησαν κατά 20 δευτερόλεπτα.
To Νέο Έτος προβλέπεται ενδιαφέρον…
(*) Ο τίτλος είναι από ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας του Γιώργου Μπαλάνου από τη συλλογή του «Όλα τα Χρώματα των Ήλιων»
Θανάσης Βέμπος
το δανειστήκαμε από το προσωπικό του ιστολόγιο
Κι από εμάς:
Περί του μυστηριώδους κοροναϊού....
Θανάσης Βέμπος
το δανειστήκαμε από το προσωπικό του ιστολόγιο
Κι από εμάς:
Περί του μυστηριώδους κοροναϊού....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου