Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιος "κατώτερος" κόσμος των ζώων;

{ Συνδέστε τα παρακάτω και με αυτά:
Καμάρωσε το πώς φτάνει η τροφή σου στο πιάτο σου...(και μην νομίζεις ότι το φοβερό άγχος κι ο τρόμος που βιώνουν τα ανυπεράσπιστα ζώα, που μετά από τις συνθήκες της φριχτής διαβίωσης και άθλιας υγιεινής  στις κτηνοτροφικές μονάδες και την έντονη έκκριση αυτών των αρνητικότατων συναισθημάτων τη στιγμή του φριχτού  θανάτου τους, δεν επηρεάζουν επιπλέον την, έτσι κι αλλιώς γεμάτη ορμόνες και αντιβιοτικά και άλλα ανθυγιεινά καλούδια, ποιότητα του κρέατός τους...)..Μα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας; Για να δούμε: Το μεγάλο λάθος της κρεατοφαγίας   Και  όσον αφορά τα επικίνδυνα, τοξικά. γενετικά τροποποιημένα δηλητήρια που βαφτίζουν "τρόφιμα": Καλή μας όρεξη! - Καταβροχθίζοντας τις "μπουκιές" που μας σερβίρουν....
Και:  Η παγκόσμια διατροφική Χιροσίμα είναι ήδη εδώ! ...Και καλό είναι να μην ξεχνάμε: Είσαι οι συνήθειές σου, η τροφή σου, η συναίνεσή σου... 
Kαι βέβαια: " Το όνειρο του γαϊδάρου (donkey's dream) "


Samsara είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «ο αιώνια ανακυκλωμένός τροχός του κύκλου της ζωής»

 Το Samsara κυκλοφόρησε το 2011. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να γυριστεί σε 25 χώρες πέντε
ηπείρων. Γυρίστηκε σε φιλμ 75 mm, και μας ταξιδεύει σε ιερούς τόπους ανά τον κόσμο, σε ζώνες καταστροφής, σε θαύματα της φύσης και του ανθρώπου. Ο Ron Fricke, σκηνοθέτης της ταινίας, Samsara (παραγωγός Mark Magidson) έκανε γυρίσματα σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε σφαγεία αλλά και σούπερ μάρκετ και τα έξι λεπτά (απ’ το 100λεπτο ντοκιμαντέρ) έχουν μοιραστεί πολύ τους τελευταίους μήνες. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 2011 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Τι βλέπουμε στα βίντεο και ντρεπόμαστε που είμαστε άνθρωποι
Εργοστάσια με ανθρώπους ντυμένους ομοιόμορφα στο γλυκούλι ροζ, που την αρχή μοιάζει με σουρεαλιστικό όνειρο, ενώ στην συνέχεια εξελίσσεται σε φρικτό εφιάλτη. Η παραγωγή προϊόντων κρέατος ενός εργοστασίου μέσα σε έξι λεπτά ξεδιπλώνει την ποιότητα κι αναισθησία, της λαίμαργης πολιτισμένης κοινωνίας του ανθρώπινου ζώου.
Η αλυσίδα ξεκινά από τη γραμμή παραγωγής με την πλήρη κακοποίηση των ζώων, στον υπερκαταναλωτικό αιμοσταγή δυτικό πολιτισμό αφού οι ανεπτυγμένες χώρες καταναλώνουν 32 φορές περισσότερους πόρους από ό,τι το υπόλοιπο των 5,5 δισ. ανθρώπων του αναπτυσσόμενου κόσμου, στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, σε μια παχύσαρκη ανθρωπότητα που καταπίνει και χέζει, ασταμάτητα. Ένα φιλμ που μέσα σε μόλις έξι λεπτά και χωρίς ούτε μία λέξη μας κάνει -το λιγότερο- ν’
απόσιχαθούμε το ανθρώπινο ζώο και την ιδέα ότι είμαστε άνθρωποι κι εμείς (ή μήπως δεν είμαστε όλοι ίδιοι οι άνθρωποι. Ρητορική η ερώτηση, σαφώς και δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια) κι έτοιμους να πατήσουμε το «κόκκινο κουμπί».

Η λύση μία. Αφού δεν ζούμε σε καλύβες και δεν κόβουμε τις μπανάνες από το δέντρο μόνοι μας, ας
ελαχιστοποιήσουμε τουλάχιστον αυτό το αίσχος. Τρόφιμα της καθημερινότητας από τα χωράφια και κρέας  (για όποιους δεν αντέχουν χωρίς αυτό) 5-6 φορές τον χρόνο και μόνο από ελευθέρας βοσκής. Καθόλου τυροκομικά, καθόλου αλλαντικά, καθόλου επεξεργασμένα. ΠΟΤΕ. Αν πιστεύεις ότι “τι να κάνω εγώ από μονος μου … κλπ” διάβασε στο STRANGE n. 158 που κυκλοφορεί για την “Δύναμη της Αδυναμίας” και θα καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.

Εκατομμύρια λιγότερα ζώα θανατώθηκαν πέρυσι λόγω μείωσης κατανάλωσης κρέατος

Η άνοδος της χορτοφαγίας στους ανθρώπους, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οδηγεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερες σφαγές ζώων, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας των κτηνοτροφικών μονάδων. Στο φαινόμενο αυτό έχει συμβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά το ότι το 93% των ανθρώπων ακόμα έχουν το κρέας στη διατροφή τους, υπάρχει εμφανής τάση μείωσης στη συχνότητα κατανάλωσής του, σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης. Η έκθεση της Farm Animal Protection for The Humane Society αναφέρει πως ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατανάλωση κρέατος μειώνεται σταθερά από το 2007, σε ρυθμό έως και 10 τοις εκατό κατά κεφαλήν.

Το 2007 εξετράφησαν 9,5 δισεκατομμύρια ζώα για κατανάλωση στις ΗΠΑ, αλλά το 2014 ο αριθμός
αυτός μειώθηκε κατά 400 εκατομμύρια. Παρόμοιες τάσεις καταγράφηκαν και στην Ευρώπη. «Ο αριθμός αυτός, που αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο, είναι εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του αμερικανικού πληθυσμού κατά την ίδια χρονική περίοδο», δήλωσε ο Πολ Σαπίρο, αντιπρόεδρος της οργάνωσης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια άνοδος των εκστρατειών υπέρ της κατανάλωσης λαχανικών και υποκατάστατων κρέατος και γαλακτοκομικών, ενώ υφίσταται και μία αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την περικοπή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

Εξάλλου το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών μη κρεατοφάγων δεν αυτοπροσδιορίζονται ως χορτοφάγοι, αναφέρει η έκθεση. Η μείωση στην κατανάλωση κρέατος έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της κατανάλωσης ύδατος. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 20 τοις εκατό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των εκπομπών των οχημάτων, ενώ χιλιάδες λίτρα νερού απαιτούνται για την παραγωγή ενός κιλού βοείου κρέατος.
»Η Αλήθεια του Κόσμου είναι πολύ καλά κρυμμένη επειδή απλούστατα βρίσκεται σε κοινή θέα. Το κάθε έμβιο ον είναι περιορισμένο στην αντίληψη του τμήματος εκείνου της Πραγματικότητας που σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση και την αναπαραγωγή του. Αυτός είναι και ο κόσμος του, ολόκληρο το υπόλοιπο φάσμα μένει εκτός των προσλαμβανουσών και των ενδιαφερόντων του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον δήθεν εξελιγμένο κι ανώτερο άνθρωπο, με κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις (οι οποίες συνήθως δεν αντέχουν το αβάσταχτο βάρος της αλήθειας και παραφρονούν ή αυτοκτονούν).

Ο άνθρωπος, βέβαια, έχει μια σαφώς πιο συνολική εικόνα του περιβάλλοντός του, αλλά αυτό που του συσκοτίζει συχνά τη σκέψη και την κρίση είναι η ανθρωποκεντρική αντίληψη (θρησκευτική ή επιστημονική) ότι είναι ποιοτικά εντελώς διαφορετικός και στην ανώτατη βαθμίδα από όλα τα υπόλοιπα όντα, ενώ στην ουσία είναι κι αυτός αναπόσπαστο μέρος του Γεωσυστήματος. Δεν αναρωτιέται ποτέ πώς δικαιολογείται αυτή η ανωτερότητα, όταν ολόκληρη η Ιστορία του, εκτός από τα θαυμαστά επιστημονικά και πολιτιστικά επιτεύγματα, βρίθει παράλληλα από πάσης φύσεως φρικιαστικές κι αποτρόπαιες πράξεις εντελώς ξένες στον «κατώτερο» κόσμο των ζώων.

Δημήτριος Χορόσκελης


εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο SAMSARA: Η ΑΦΥΣΙΚΗ
Ο τίτλος της ανάρτησης είναι από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου