(ΣΥΝΔΕΣΗ: Ένας άλλος εαυτός σου σε ένα παράλληλο Σύμπαν )
Γνωρίζουμε πόσο στρεβλή είναι η αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Το πώς βλέπουμε τον κόσμο διαμορφώνεται από τις αισθήσεις μας, τις κοινωνίες μας και τις γνώσεις μας.
Και ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε την πεποίθησή σας ότι η επιστήμη θα σας παρέχει πάντα την αντικειμενική πραγματικότητα.
Οι φυσικοί μπορούν τώρα να επαληθεύσουν μια υπόθεση που ο βραβευμένος με Νόμπελ Eugen Wigner έθεσε αρχικά το 1961.
Η ρύθμιση του πειράματος, που ονομάστηκε «Ο φίλος του Wigner», δεν είναι πολύ δύσκολη. Ξεκινάτε με ένα κβαντικό σύστημα που βρίσκεται σε υπέρθεση, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο καταστάσεις του υπάρχουν ταυτόχρονα μέχρι το σημείο της μέτρησης. Σε αυτό το παράδειγμα, η πόλωση (ο άξονας στον οποίο περιστρέφεται ένα φωτόνιο) είναι τόσο οριζόντια όσο και κάθετη.
Όταν το μετρήσουν, το σύστημα θα καταρρεύσει και το φωτόνιο θα κολλήσει σε μία από αυτές τις δύο καταστάσεις. Ο φίλος του Wigner είναι στο εργαστήριο και κάνει το πείραμα. Ωστόσο, το κβαντικό σύστημα -το οποίο, κρίσιμα, περιλαμβάνει και το εργαστήριο- παραμένει σε υπέρθεση για τον Wigner, ο οποίος βρίσκεται εκτός εργαστηρίου και δεν είναι ενημερωμένος για το αποτέλεσμα του πειράματος.
Παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα, είναι και οι δύο ακριβείς. Έτσι, δύο αντικειμενικές πραγματικότητες, του Wigner και του φίλου του Wigner φαίνεται να συνυπάρχουν. (Αυτό είναι συγκρίσιμο με τη γάτα του Schrödinger, ένα πείραμα σκέψης που επίσης περιλαμβάνει υπέρθεση, υποθέτοντας ότι ο Schrödinger και η γάτα του σε ένα κουτί ήταν και οι δύο σε ένα κουτί). Και αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Ήταν αδύνατο να ελεγχθεί αυτή η θεωρία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Wigner δυσκολεύεται να υπολογίσει τον τύπο της κβαντομηχανικής αφού είδε τον φίλο του να κάνει ένα πείραμα. Ωστόσο, χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα πείραμα κβαντομηχανικής που θα το αναπαρήγαγε με ακρίβεια.
Ένα πρωτοποριακό πείραμα έξι φωτονίων και οι τέσσερις περιπλεγμένοι παρατηρητές του συστήματος απέδειξαν ότι ενώ το ένα συστατικό του συστήματος παρήγαγε μια μέτρηση, το άλλο αποκάλυπτε ότι η μέτρηση δεν είχε γίνει.
Αμέσως, μετρήθηκαν δύο πραγματικότητες. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό υποστηρίζει τον ισχυρισμό των κβαντικών θεωριών των οποίων το πλαίσιο λαμβάνει ήδη υπόψη την εξάρτηση από τον παρατηρητή.
«Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την αντικειμενική υπόσταση των γεγονότων που διαπιστώθηκαν από τους δύο παρατηρητές», γράφουν οι επιστήμονες στην εργασία τους, η οποία είναι διαθέσιμη για ανάγνωση στο ArXiv.
Μπορούν να συμβιβαστούν οι διαφορετικές καταγραφές τους ή είναι θεμελιωδώς ασύμβατες, καθιστώντας αδύνατο να θεωρηθούν ως αντικειμενικά, ανεξάρτητα από τον παρατηρητή, «γεγονότα του κόσμου»;
Η επιρροή και τα όρια των παρατηρητών είναι καλά κατανοητά, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για την κατανόηση της πραγματικότητας. Οι παρατηρητές δεν μπορούν να δουν ταυτόχρονες εκδηλώσεις την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη σχετικότητα.
Από την κβαντική φυσική μαθαίνουμε ότι οι παρατηρητές έχουν αντίκτυπο στα πειράματά τους. Τώρα φαίνεται ότι δύο κόσμοι μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα, τουλάχιστον σε κβαντικό επίπεδο.
Αναφορές: MIT Technology Review
Δείτε περισσότερα εδώ: amazingastronomy
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
thespaceacademy.org
Το δανειστήκαμε από ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου