Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Οι επιστήμονες βλέπουν δύο εκδοχές της πραγματικότητας να υπάρχουν ταυτόχρονα

 

(ΣΥΝΔΕΣΗ: Ένας άλλος εαυτός σου σε ένα παράλληλο Σύμπαν )



Γνωρίζουμε πόσο στρεβλή είναι η αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Το πώς βλέπουμε τον κόσμο διαμορφώνεται από τις αισθήσεις μας, τις κοινωνίες μας και τις γνώσεις μας.

Και ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε την πεποίθησή σας ότι η επιστήμη θα σας παρέχει πάντα την αντικειμενική πραγματικότητα.

Οι φυσικοί μπορούν τώρα να επαληθεύσουν μια υπόθεση που ο βραβευμένος με Νόμπελ Eugen Wigner έθεσε αρχικά το 1961.

Η ρύθμιση του πειράματος, που ονομάστηκε «Ο φίλος του Wigner», δεν είναι πολύ δύσκολη. Ξεκινάτε με ένα κβαντικό σύστημα που βρίσκεται σε υπέρθεση, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο καταστάσεις του υπάρχουν ταυτόχρονα μέχρι το σημείο της μέτρησης. Σε αυτό το παράδειγμα, η πόλωση (ο άξονας στον οποίο περιστρέφεται ένα φωτόνιο) είναι τόσο οριζόντια όσο και κάθετη.

Όταν το μετρήσουν, το σύστημα θα καταρρεύσει και το φωτόνιο θα κολλήσει σε μία από αυτές τις δύο καταστάσεις. Ο φίλος του Wigner είναι στο εργαστήριο και κάνει το πείραμα. Ωστόσο, το κβαντικό σύστημα -το οποίο, κρίσιμα, περιλαμβάνει και το εργαστήριο- παραμένει σε υπέρθεση για τον Wigner, ο οποίος βρίσκεται εκτός εργαστηρίου και δεν είναι ενημερωμένος για το αποτέλεσμα του πειράματος.

Παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα, είναι και οι δύο ακριβείς. Έτσι, δύο αντικειμενικές πραγματικότητες, του Wigner και του φίλου του Wigner φαίνεται να συνυπάρχουν. (Αυτό είναι συγκρίσιμο με τη γάτα του Schrödinger, ένα πείραμα σκέψης που επίσης περιλαμβάνει υπέρθεση, υποθέτοντας ότι ο Schrödinger και η γάτα του σε ένα κουτί ήταν και οι δύο σε ένα κουτί). Και αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Ήταν αδύνατο να ελεγχθεί αυτή η θεωρία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Wigner δυσκολεύεται να υπολογίσει τον τύπο της κβαντομηχανικής αφού είδε τον φίλο του να κάνει ένα πείραμα. Ωστόσο, χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα πείραμα κβαντομηχανικής που θα το αναπαρήγαγε με ακρίβεια.

Ένα πρωτοποριακό πείραμα έξι φωτονίων και οι τέσσερις περιπλεγμένοι παρατηρητές του συστήματος απέδειξαν ότι ενώ το ένα συστατικό του συστήματος παρήγαγε μια μέτρηση, το άλλο αποκάλυπτε ότι η μέτρηση δεν είχε γίνει.

Αμέσως, μετρήθηκαν δύο πραγματικότητες. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό υποστηρίζει τον ισχυρισμό των κβαντικών θεωριών των οποίων το πλαίσιο λαμβάνει ήδη υπόψη την εξάρτηση από τον παρατηρητή.

«Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την αντικειμενική υπόσταση των γεγονότων που διαπιστώθηκαν από τους δύο παρατηρητές», γράφουν οι επιστήμονες στην εργασία τους, η οποία είναι διαθέσιμη για ανάγνωση στο ArXiv.

Μπορούν να συμβιβαστούν οι διαφορετικές καταγραφές τους ή είναι θεμελιωδώς ασύμβατες, καθιστώντας αδύνατο να θεωρηθούν ως αντικειμενικά, ανεξάρτητα από τον παρατηρητή, «γεγονότα του κόσμου»
;

Η επιρροή και τα όρια των παρατηρητών είναι καλά κατανοητά, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για την κατανόηση της πραγματικότητας. Οι παρατηρητές δεν μπορούν να δουν ταυτόχρονες εκδηλώσεις την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη σχετικότητα.

Από την κβαντική φυσική μαθαίνουμε ότι οι παρατηρητές έχουν αντίκτυπο στα πειράματά τους. Τώρα φαίνεται ότι δύο κόσμοι μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα, τουλάχιστον σε κβαντικό επίπεδο.

Αναφορές: MIT Technology Review

Δείτε περισσότερα εδώ: amazingastronomy

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

thespaceacademy.org

Το δανειστήκαμε από ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου