Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Υπάρχουν καθρέφτες στο φεγγάρι!



*Αν ο Ήλιος είχε το μέγεθος μιας μπάλας του βόλεϊ, με διάμετρο 21 ιντσών, και βρισκόταν στην κορυφή του ουρανοξύστη Empire State Building στη Νέα Υόρκη, ο κοντινότερος σχηματισμός άστρων, το σύστημα του Κενταύρου, θα βρισκόταν κάπου στην έρημο της Αυστραλίας, περισσότερο από δέκα χιλιάδες μίλια μακριά. Το επόμενο κοντινότερο άστρο θα ήταν τόσο μακρινό που –σ’ αυτήν την κλίμακα– θα βρισκόταν έξω από την Γη.

*Υπάρχουν καθρέφτες στο φεγγάρι! Οι αστροναύτες τούς τοποθέτησαν και τούς άφησαν εκεί, έτσι ώστε να αντανακλώνται σε αυτούς ακτίνες λέιζερ που στέλνονται από την Γη και επιστρέφουν πίσω εδώ κάτω. Αυτές οι ακτίνες χρησιμοποιούνται για να υπολογίζεται η απόσταση της Σελήνης από την Γη, με απόκλιση λίγων μέτρων.

*Το τηλεσκόπιο του όρους Palomar στην Καλιφόρνια, μπορεί να κοιτάξει σε μια απόσταση 7.038.835.200.000.000.000.000 μιλίων.

*Ένα Γαλαξιακό Έτος ισοδυναμεί με 250 εκατομμύρια γήινα χρόνια. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται το ηλιακό μας σύστημα για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Γαλαξία μας (Milky Way).

*Όταν ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Ουρανός (Uranus) από τον Sir William Herschel το 1781, τού δόθηκε το όνομα «Georgium Sidium» προς τιμήν του Βασιλιά Γεωργίου Γ της Αγγλίας. Για πάρα πολλά χρόνια ο πλανήτης ήταν γνωστός ως Georgian (Γεωργιανός). Τελικά, το 1860, παρ’ όλες τις έντονες αντιρρήσεις να διατηρηθεί η εξαίρεση, του δόθηκε το όνομα «Ουρανός» ακολουθώντας την παράδοση να ονομάζονται οι πλανήτες από το Ελληνορωμαϊκό Πάνθεον.

*Ο Ειρηνικός Ωκεανός καταλαμβάνει χώρο στον πλανήτη μας μεγαλύτερο από τον χώρο που καταλαμβάνει η ξηρά όλης της Γης αν συγκεντρωθεί.

*Ο πλανήτης μας καλύπτεται κατά το 70% από νερό. Αλλά από αυτό μονάχα το 1% είναι πόσιμο!

*Ο αρουραίος μπορεί να ζήσει χωρίς νερό περισσότερο χρόνο από την καμήλα.

*Το γυαλί χρειάζεται ένα εκατομμύριο χρόνια για να αποσυντεθεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν φθείρεται ποτέ –και ότι μπορεί να ανακυκλωθεί κυριολεκτικά άπειρες φορές!

*Οι μεγάλοι πόνοι της αρθρίτιδας μιας γυναίκας, εξαφανίζονται αμέσως αν η γυναίκα μείνει έγκυος. Κανείς δεν ξέρει γιατί.

*Δεν μπορείς να κρυολογήσεις ή να συναχωθείς στον Βόρειο Πόλο τον χειμώνα, ούτε να κολλήσεις γρίπη!! Το ίδιο ισχύει και για όλες τις αρρώστιες που μεταδίδονται με ιούς και μικρόβια κλπ. Οι χειμωνιάτικες θερμοκρασίες εκεί είναι τόσο χαμηλές, που κανένας από τους συνηθισμένους νοσοφόρους μικροοργανισμούς δεν μπορεί να επιβιώσει σε τόσο κρύο…

*Ο Μωχάμετ ο 6ος (1861-1926) έγινε Σουλτάνος της Τουρκίας το 1918. Μέχρι την προηγούμενη ημέρα ήταν φυλακισμένος, και είχε περάσει εσώκλειστος 53 χρόνια(!). Ήταν κρατούμενος από την ηλικία των τεσσάρων! Αυτού του τύπου η ισόβια φυλάκιση ήταν συνηθισμένη στις βασιλικές οικογένειες ορισμένων χωρών, για να μην μπορούν οι διάδοχοι να συνωμοτήσουν ενάντια στον κάτοχο του θρόνου! Φανταστείτε τελικά την προβληματική προσωπικότητα ενός τέτοιου ανθρώπου, που από τον απόλυτο περιορισμό βρισκόταν ξαφνικά απόλυτος άρχοντας…

*Ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας, ο Νικόλαος ο 2ος, είχε τη φαεινή ιδέα να προσπαθήσει να περικυκλώσει με ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα ολόκληρη τη Ρωσία! Φυσικά αυτό το σχέδιο δεν έγινε πραγματικότητα, αν και αργότερα το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» των Ανατολικών χωρών έμοιαζε να το πλησιάζει. Ο ίδιος Τσάρος είχε κι άλλες φιλόδοξες ιδέες, όπως π.χ. να κατασκευάσει μια τεράστια γέφυρα που να ενώνει τον Βερίγγειο Πορθμό – ο οποίος χωρίζει την Αμερική (Αλάσκα) από την Ασία (Σιβηρία) και είναι μια λωρίδα θάλασσας μήκους περίπου 85 χιλιομέτρων. Φυσικά λόγο καιρικών συνθηκών κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.

*Ο μεγάλος σκηνοθέτης του Χόλυγουντ, D. W. Griffith, γύρισε 452 κινηματογραφικές ταινίες ανάμεσα στο 1908 και στο 1913.

*Η ασθένεια «Μαλάρια» (ελονοσία) προκαλεί κάθε χρόνο πάνω από 300 εκατομμύρια κρούσματα και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους! Σε αντιπαράθεση, όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνδυασμένες τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν προκαλέσει πάνω από 10.000 θανάτους, (αλλά οι περισσότεροι θεωρούν την ασθένεια αδιάφορη, μα την τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη απειλή). Η Μαλάρια προκαλείται από έναν μικρό αμοιβαδοειδή οργανισμό που ονομάζεται «πλασμόδιο», το οποίο μεταδίδεται από τα «ανωφελή» κουνούπια. Το πλασμόδιο είναι ένα ιδιαίτερα «έξυπνο» παράσιτο που εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα και αλλάζει μορφές ενώ εξελίσσεται, μολύνει το αίμα και το ήπαρ, και τέλος παίρνει μια τέτοια μορφή ώστε να μολύνει τα κουνούπια που τσιμπούν τον μολυσμένο άνθρωπο!

Το παράσιτο της Μαλάρια, καταφέρνει να καταπολεμήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου με τον εξής απίστευτο τρόπο: Γνωρίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημά μας εντοπίζει τους εχθρικούς μικροοργανισμούς αναγνωρίζοντας τις πρωτεΐνες που παράγουν, και για αυτό το ίδιο μεταλλάσσει συνεχώς τις πρωτεΐνες του. Με αυτόν τον τρόπο επιβιώνει στον ανθρώπινο οργανισμό επί χρόνια και δημιουργεί πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Περίπου το 40% της ανθρωπότητας ζει σε περιοχές που καταδυναστεύονται από την Μαλάρια. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες ώστε να μειωθεί ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων της, γιατί οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν βλέπουν πλούσιους πελάτες στις φτωχές χώρες όπου υπάρχει η Μαλάρια, οπότε δεν ξοδεύουν και χρήματα για να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν τα σχετικά φάρμακα.

*Η γλώσσα μας (αυτή μέσα στο στόμα μας) φιλοξενεί περισσότερα βακτήρια, από ό,τι ο πλανήτης μας φιλοξενεί ανθρώπους. Πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα, αλλά ο οργανισμός μας κατορθώνει να τα ελέγξει και να τα περιορίσει.

*Στην ιστορία της ανθρωπότητας, μέχρι σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί μόνο 193.000 τόνοι χρυσάφι.

*Το μαστίγιο παράγει έναν εκρηκτικό ήχο επειδή η άκρη του κινείται γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου (760 μίλια την ώρα).

*Στο διάστημα οι αστροναύτες δεν μπορούν να κλάψουν, διότι δεν υπάρχει βαρύτητα κι έτσι τα δάκρυα δεν κυλούν από τα μάτια τους.

*Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σπηλαιώδεις χώρες του κόσμου. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση της λίστας με τα πιο βαθιά σπήλαια στον κόσμο και κατέχει το ρεκόρ για τη σχέση συνολικού μεγέθους των σπηλαίων σε σχέση με το μέγεθος της χώρας. Από τα περίπου 10.500 επίσημα καταγεγραμμένα σπήλαια στην Ελλάδα (τα άγνωστα σπήλαια πρέπει να ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες), το πιο βαθύ θεωρείται ο Γουργούρακας στην Κρήτη, το οποίο φτάνει σε βάθος 1.208 μέτρων (υποτίθεται ότι είναι το 35ο πιο βαθύ στον κόσμο), ενώ ένα από τα μεγαλύτερα είναι το σπήλαιο του Δυρού, που εκτείνεται σε μήκος 1.244 μέτρων. Τα περισσότερα, βέβαια, από τα σπήλαια στην Ελλάδα παραμένουν ανεξερεύνητα, οπότε αυτή η λίστα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει και να τοποθετηθεί η χώρα μας πιο ψηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες. Τα βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας βρίσκονται όλα μαζεμένα στην Κρήτη.

Τα δέκα βαθύτερα (εξερευνημένα και επίσημα καταγεγραμμένα) σήμερα σπήλαια στον κόσμο είναι τα ακόλουθα: 1) Veronja στη Γεωργία (Καύκασος), με βάθος 1.823 μέτρα. 2) Gouffre Mirolda στη Γαλλία, με βάθος 1.733 μ. 3) Lamprechtsofen-Vogelschacht στην Αυστρία, με βάθος 1.632 μ. 4) Riseau Jean Bernard στη Γαλλία, με βάθος 1.602 μ. 5) Torca del Cerro στην Ισπανία, με βάθος 1.589 μ. 6) Sarma στη Γεωργία, με βάθος 1.543 μ. 7) Ceki 2 στη Σλοβενία, με βάθος 1.533 μ. 8) Pantyukhinskaya στη Γεωργία, με βάθος 1.508 μ. 9) Sistema Cheve, στο Μεξικό, με βάθος 1.484 μ. 10) Sistema Huaurtla, στο Μεξικό, με βάθος 1.475 μ.

Τα δέκα μεγαλύτερα και εκτενέστερα (εξερευνημένα και επίσημα καταγεγραμμένα) σήμερα σπήλαια στον κόσμο είναι τα ακόλουθα: 1) Mammoth Cave System στις Η.Π.Α. με μήκος 590.629 μέτρα(!!), 2) Jewel Cave στις Η.Π.Α. με μήκος 218.179 μ., 3) Optimisticeskaja στην Ουκρανία, με μήκος 215.000 μ., 4) Wind Cave στις Η.Π.Α., με μήκος 193.250 μ., 5) Hoelloch στην Ελβετία, με μήκος 191.909 μ., 6) Lechuguilla Cave στις Η.Π.Α. (New Mexico), με μήκος 187.295 μ., 7) Fisher Ridge Cave System στις Η.Π.Α., με μήκος 175.876 μ., 8) Siebenhengste-hohgant Hoehlensystem στην Ελβετία, με μήκος 149.000 μ., 9) Το υποβρύχιο σπήλαιο Sistema Ox Bel Ha στο Μεξικό, με μήκος 142.854 μ., 10) Gua Air Jernih στη Μαλαισία, με μήκος 129.471 μ.

@OLW

To δανειστήκαμε από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου