Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Eρωτικό σε ντιμινουέντο*
                                                          Αδράττοντας ένα αστέρι

Η αγαπημένη σου Δουλτσινέα
θα ήθελες να έχει 
λίγο από τη γοητευτική μελαγχολία της σελήνης
και λίγο από την πιο δυνατή λάμψη του ήλιου.
Να σε θαμπώνει χωρίς να σε καίει.
Να κλέψετε μαζί
λίγο απ'την ορμή του ανέμου
που με πάταγο ανοίγει παράθυρα
και σφραγισμένες πόρτες.
Να κάνετε μαγικό-σαν πρώτη φορά έρωτα 
σε κάποιο από τα δαχτυλίδια του Κρόνου
και να ζαλίζεστε από μαγικά ελιξίρια
στο καπηλειό για συντρόφους πειρατές
στην άκρη του γαλαξία.
Κι όταν σβήσετε, ακόμη και πρόωρα,
από υπερβολική δόση αγάπης
και συνάμα
από λιγωτική λαχτάρα για ελευθερία,
να σκορπίσουν τις στάχτες σας
πέρα από το νεφέλωμα του Ωρίωνα.
Στα όρια της πρώτης βολικής αστρογέννεσης.
Για να γίνετε αστερόσκονη
που γονιμοποιεί τις πιο θαυμαστές ενοράσεις
κι ανασταίνει τα πιο όμορφα σαλέματα.

Τόση ανάσα ελευθερίας που σε παρασύρει
αδράττοντας ένα αστέρι...An almost gothic story...Σταλίτσες ιδρώτα που τρέφουν κάτω 
το λαίμαργο γηρασμένο σανίδι.
Ένα βαρύ κοκτέηλ υγρών και οσμών
που αναδίδεται από τα ηλεκτρισμένα σώματα.
Κύματα πόθου που υγραίνουν τη θέρμη των ακούραστων πόρων.
Πνιχτές που σέρνονται στην υγρή ατμόσφαιρα
κι ανυπόμονες κραυγές λαχτάρας και σκληροπυρηνικής παρόρμησης.
Επώδυνες δοκιμασίες, πρόσκαιροι μα πανίσχυροι πόθοι,
άσβεστοι φάροι ηδονής και συμφωνημένης συνενοχής
στην πρωτόγονη νύχτα αυτή.

Αχανή, ατίθασα περιβόλια του μυαλού.
Καλλιέργεια και συγκομιδή αιχμηρών αισθήσεων.
Υπέρβαση δραπέτευσης αξημέρωτων ενστίκτων.

Αυστηρά πορτραίτα σε γκρι αποχρώσεις του μαύρου
δίπλα σε πίνακες διονυσιακής τελετής
στους πολύπειρους τοίχους του παλιού οικήματος.
Πίσω από παλιές σφραγισμένες πόρτες και ξινισμένα κατώγια
και αραχνοστολισμένες μυστικές κάμαρες.

 Μα τα πρόσωπα
αιωρούνται στην κορεσμένη ατμόσφαιρα άδεια, ωχρά.
Μία ανεξήγητα ομόφωνη μελαγχολία...
που διαδέχεται το ανομολόγητο άφημα στην απελευθέρωση.
Και μια ισχυρή υποψία απουσίας μέθεξης **
να πλανιέται στον αέρα σαν κυνικό απρόσκλητο αερικό
που των παρορμήσεων στοιχειώνει 
τη συμφωνημένη σύγκλιση.

ανιχνευτής*ντιμινουέντο = η βαθμιαία ελάττωση της έντασης του ήχου
 ** μέθεξη= ψυχική συνάντηση ή επαφή, μια ανώτερης ποιότητας επικοινωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου