Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

" Περιμένοντας ανυπόμονα το τέλος της ανθρωπότητας "


 " Ελπίζω οι υπολογιστές να φανούνε καλοί μαζί μας"    ELON MUSK

Sigularity : η μοιραία για τους δημιουργούς στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη και θα αποφασίσει ότι η δεύτερη είναι τραγικά ατελής και ασταθής, τόσο για το είδος της και τη βιωσιμότητα του ίδιου του πλανήτη, όσο και για το νέο τεχνητό είδος-κατασκεύασμά της που προορίστηκε για υπηρετικό προσωπικό της...
Singularity: το επόμενο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης ξεκίνησε
Σχεδιάστηκε το πρώτο ρομπότ με αυτογνωσία
 Από την ανάρτηση Ως εδώ άνθρωπε..!στο antidras 
Xρήσιμοι, επίσης, σύνδεσμοι ως συμπληρωματικές παραπομπές για μελέτη, με την ευκαιρία του άρθρου που ακολουθεί: 
 Ένα κινηματογραφικό κομψοτέχνημα: ""Ex Machina - Από Μηχανής"
 Ρομποτοποίησης κινδύνων ανάγνωσμα...
 Όταν ακούς για "τεχνητή νοημοσύνη" έχεις κατανοήσει πλήρως τις διαστάσεις του θέματος; 


Περιμένοντας ανυπόμονα το τέλος της ανθρωπότητας

Του Adam Kirch , Wall Street Journal

Ο covid-19 έφερε στο προσκήνιο την υπόσχεση και τον κίνδυνο του «μετανθρωπισμού», την ιδέα δηλαδή της χρήσης της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των ασθενειών, της γήρανσης και του θανάτου.

Ακούγεται πικρά ειρωνικό τώρα, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, αλλά πριν από λίγο καιρό μερικοί από τους ανθρώπους που βλέπουν μπροστά, πίστευαν ότι η ανθρωπότητα πλησίαζε στο να καταργήσει τον θάνατο. «Αν με ρωτήσετε σήμερα, είναι δυνατόν να ζήσετε έως τα 500; Η απάντηση
είναι ναι », δήλωσε ο Bill Maris, ιδρυτής της Google Ventures, το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, ο βιοϊατρικός ερευνητής Aubrey de Gray εκτίμησε ότι « οι μεσήλικοι άνθρωποι έχουν τώρα μια σοβαρή πιθανότητα » να μην πεθάνουν ποτέ.

Η αιώνια ζωή μέσω της προηγμένης τεχνολογίας μοιάζει με όνειρο σε μια κοινωνία που, μέχρι πρόσφατα, είχε πρόβλημα να κατασκευάσει αρκετές μάσκες για να σώσει τη ζωή των γιατρών και των νοσηλευτών. Ωστόσο, ο Covid-19 μπορεί να αποδειχθεί απλώς το είδος της κρίσης που απαιτείται για την υπερ-προώθηση των προσπαθειών, ώστε να δημιουργηθεί αυτό που οι υποστηρικτές του αποκαλούν "μετανθρώπινο" μέλλον. Με τη βιολογική μας ευθραυστότητα να είναι
πιο εμφανής από ποτέ, πολλοί άνθρωποι θα είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν το μήνυμα της Μετανθρωπιστικής Διακήρυξης, ένα πρόγραμμα οκτώ σημείων που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1998: «Οραματιζόμαστε τη δυνατότητα διεύρυνσης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων ξεπερνώντας τη γήρανση, τις γνωστικές ελλείψεις, το ακούσιο μαρτύριο και τον περιορισμό μας στον πλανήτη Γη. "

Οι μετανθρωπιστές, με πολλούς εκ των οποίων να σχετίζονται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και δεξαμενές σκέψης όπως το Humanity Plus και το Ινστιτούτο Extropy, καθοδηγούνται εδώ και καιρό από τον φόβο ότι ολόκληρο το είδος μας θα μπορούσε να εξαλειφθεί από ένα πυρηνικό πόλεμο, μια σύγκρουση αστεροειδών, ένα τεχνολογικό ατύχημα - ή μια πανδημία. Τον Μάρτιο, καθώς ο κορονοϊός εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο, ο επιστημονικός συγγραφέας Tom Chivers παρατήρησε ότι καταδεικνύεται η ανάγκη τεχνολογικής προστασίας έναντι τέτοιων υπαρξιακών απειλών: «Οι άνθρωποι θα μπορούν να υπάρχουν για ένα δισεκατομμύριο χρόνια ή περισσότερο, εάν δεν τα κάνουμε μαντάρα. Ο κορονοϊός δεν θα μας σκοτώσει όλους, αλλά είναι μια πολύ καλή απεικόνιση του πως κάτι θα μπορούσε », έγραψε στο διαδικτυακό περιοδικό UnHerd.

Οι άνθρωποι φοβόταν πάντα το θάνατο και ονειρευόταν να του ξεφύγουν. Αλλά μέχρι τώρα, αυτή η ελπίδα διατυπωνόταν με θρησκευτικούς όρους. Ο μετανθρωπισμός υπόσχεται ότι ο θάνατος μπορεί να νικηθεί φυσικά, όχι μόνο πνευματικά. Και το κίνημα του μετανθρωπισμού έχει την υποστήριξη ανθρώπων που διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να το πραγματοποιήσουν, εάν αυτό είναι εφικτό. Οι Jeff Bezos, Peter Thiel και Elon Musk συγκαταλέγονται στους μεγιστάνες της Silicon Valley που έχουν επενδύσει σε έρευνες για παράταση της ζωής. Το 2013, η Google μπήκε στο πεδίο με την έναρξη της εταιρείας βιοτεχνολογίας Calico, όνομα που αποτελεί συντόμευση του California Life Company.

Οι μετανθρωπιστές οραματίζονται πολλές πιθανές οδούς για την αθανασία. Nanorobots θα μπορούσαν να ζουν μέσα στα κύτταρα μας και να επιδιορθώνουν συνεχώς τις ζημιές, σταματώντας τη γήρανση στην έναρξη της. Η γενετική μηχανική θα μπορούσε να εξαλείψει τους μηχανισμούς που μας κάνουν να γερνάμε. Τέτοιες τεχνολογίες εξακολουθούν να είναι απρόσιτες, αλλά οι μετανθρωπιστές πιστεύουν ότι θα μπορέσουμε να κυριαρχήσουμε πάνω τους νωρίτερα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, με τη βοήθεια της υπερδύναμης τεχνητής νοημοσύνης.

Τελικά, ωστόσο, η ελπίδα είναι ότι δεν θα χρησιμοποιούμε απλώς υπολογιστές - θα γίνουμε τέτοιοι. Σήμερα, οι γνωστικοί επιστήμονες συχνά συγκρίνουν τον εγκέφαλο με το hardware και το μυαλό με το λογισμικό που τρέχει σε αυτό. Αλλά ένα πρόγραμμα λογισμικού είναι απλώς πληροφορίες, και βασικά δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο οι πληροφορίες της συνείδησης πρέπει να κωδικοποιούνται σε νευρώνες.

Το Πρόγραμμα Human Connectome, που ξεκίνησε το 2009 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περιγράφεται ως «μια φιλόδοξη προσπάθεια χαρτογράφησης των νευρικών οδών που αποτελούν τη βάση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου». Εάν αυτά τα μονοπάτια θα μπορούσαν να χαρτογραφηθούν πλήρως και να μεταφραστούν σε ψηφιακά 0 και 1, τα δεδομένα θα μπορούσαν να φορτωθούν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος θα μπορούσε να επιβιώσει επ 'αόριστον. Ο φυσικός Michio Kaku θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει τις υλικοτεχνικές προκλήσεις ενός ταξιδιού στο βάθος του διαστήματος: “Θα βάλουμε το κονέκτουμ (connectome = πλήρες διάγραμμα συνδεσμολογίας των νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου) σε μια ακτίνα λέιζερ και θα το εκτοξεύσουμε στο φεγγάρι. Σε ένα δευτερόλεπτο, η συνείδησή μας θα είναι στο φεγγάρι. Σε 20 λεπτά θα είμαστε στον Άρη, σε οκτώ ώρες θα βρεθούμε στον Πλούτωνα, σε τέσσερα χρόνια η συνείδησή μας θα έχει φτάσει στο πλησιέστερο αστέρι. "

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά είναι επίσης το φυσικό συμπέρασμα των τεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων 20 ετών. Το διαδίκτυο έχει ήδη καταστήσει περιττή την επίσκεψη σε φυσικά μέρη όπως τράπεζες, ταχυδρομεία και κινηματογράφους και το lockdown έχει δώσει μεγάλη ώθηση σε αυτήν την τάση. Καθώς οι φυσικοί μας κόσμοι συρρικνώνονται σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε να κολλήσουμε Covid-19, οι εικονικοί μας κόσμοι επεκτείνονται για να το αντισταθμίσουν. Στο άμεσο μέλλον, πολλοί από εμάς θα παρακολουθούμε εικονικά σχολεία, θα λατρεύουμε σε εικονικές εκκλησίες και θα κοινωνικοποιούμαστε σε εικονικά πάρτι. Και η ιστορία του διαδικτύου υποδηλώνει ότι μόλις τα πράγματα μετακινηθούν στο διαδίκτυο, σπάνια επιστρέφουν εκεί που ήταν- απλά ρωτήστε τα πολυκαταστήματα και τους κατασκευαστές CD.

Η πανδημία αποκαλύπτει επίσης μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα προκύψουν μαζί με το μετανθρωπιστικό μέλλον: νέα είδη κοινωνικής ανισότητας που θα κάνουν τις υπάρχουσες να φαίνονται ελάχιστες. Κατά τη διάρκεια των μηνών του lockdown, προέκυψε μια έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων που εργάζονται με πληροφορίες ( εικόνες, λέξεις, αριθμούς) και των ατόμων που εργάζονται με αντικείμενα (σε ράφια παντοπωλείων, παράδοση δεμάτων, φροντίδα αρρώστων). Οι πρώτοι μπορούν να μείνουν σπίτι τους και να επικοινωνούν μέσω οθονών, αλλά οι δεύτεροι πρέπει να βγουν στον πραγματικό κόσμο, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο μόλυνσης.

Καθώς η τεχνολογία καθιστά δυνατή την αποφυγή των περισσότερων βαρών και κινδύνων της φυσικής ύπαρξης, αυτή η τάξη και το επαγγελματικό χάσμα θα μπορούσαν να βαθύνουν σε ένα υπαρξιακό χάσμα, με μια “εικονική” ελίτ να εξυπηρετείται από μια “φυσική” εργατική τάξη. Φυσικά, ο πλούτος και η δύναμη προσφέρουν πάντα κάποια ασφάλεια έναντι των κινδύνων της ζωής. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι Αμερικανοί πλήρωναν ένα αντάλλαγμα ώστε κάποιος άλλος να πάρει τη θέση τους στη λίστα στράτευσης. Σύντομα, ενδέχεται να είστε σε θέση να πληρώσετε κάποιον για να πάρει τη θέση σας στον πραγματικό κόσμο που είναι γεμάτος από κινδύνους και ασθένειες , ενώ θα παραμένετε πίσω από την ασφάλεια μιας οθόνης.

Ένα μετανθρωπιστικό μέλλον στο οποίο η θνητότητα είναι προαιρετική μπορεί να ακούγεται σαν παράδεισος, αλλά αν επιτευχθεί νωρίτερα για μερικούς από εμάς σε σχέση με τους άλλους, θα μπορούσε να αποδειχθεί δυστοπικό.


Το δανειστήκαμε από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου