Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Bloop


της Κατερίνας Δελήμπαση

Bloop είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα ισχυρό υποβρύχιο ήχο εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας που ανιχνεύτηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανικών και Ατμοσφαιρικών Διοικήσεων (NOAA) αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1997.

Η πηγή του ήχου παραμένει άγνωστη.

Ο ήχος, που εντοπίστηκε σε συντεταγμένες 50 ° νότια και 100 ° δυτικά (ένα απομακρυσμένο σημείο στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, δυτικά της ακτής της Νότιας Αμερικής), ανιχνεύθηκε επανειλημμένα από το δίκτυο υδροφώνων στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, σχεδιασμένο για την ανίχνευση σοβιετικών υποβρυχίων.

Σύμφωνα με την περιγραφή του NOAA, « ο ήχος αυξάνεται ταχύτατα σε συχνότητα, έχει διάρκεια περίπου ενός λεπτού και έχει αρκετή ένταση για να καταγραφεί από αισθητήρες, σε μια απόσταση πάνω από 5.000 χλμ." Το σύστημα της NOAA απέκλεισε την προέλευσή του από τους γνωστούς για
τον άνθρωπο ήχους, όπως ένα υποβρύχιο ή βόμβα ή γνωστούς γεωλογικούς ήχους όπως τα ηφαίστεια ή οι σεισμοί. Ενώ το ηχητικό προφίλ του bloop μοιάζει με αυτό ενός ζωντανού πλάσματος, το σύστημα το αναγνώρισε ως άγνωστο επειδή ήταν αρκετές φορές πιο δυνατό. Πέντε άλλοι σημαντικοί ανεξήγητοι ήχοι έχουν ονομαστεί από την NOAA: Julia, Train, Slowdown, Whistle και Upsweep.
  • Οι κρυπτοζωολόγοι έχουν υποθέσει ότι το Bloop θα μπορούσε να ήταν ο ήχος ενός γιγαντιαίου θαλάσσιου τέρατος, αρκετές φορές μεγαλύτερου από το μεγαλύτερο γνωστό ζώο, τη μπλε φάλαινα, που έκανε ένα τεράστιο θόρυβο πριν από μερικά χρόνια, αλλά έκτοτε εξαφανίστηκε.
  • Άλλοι υποθέτουν ότι θα μπορούσαν να είναι φυσαλίδες από κάποια μεγάλης έκτασης χημική αντίδραση στο βυθό της θάλασσας.
  • Άλλοι υποθέτουν ότι μπορεί να έχει σχέση με την αλληλεπίδραση ισχυρών ωκεάνιων ρευμάτων.
  • Σε ένα παιχνίδι reality που προωθούσε την ομώνυμη ταινία, ο Bloop συνδέθηκε με το τέρας από το Cloverfield.
  • Στο The Loch του Steve Alten το Bloop είναι η κλήση ενός μη άγνωστου είδους γιγαντιαίου χελιού.
  • Στο Fluke του Christopher Moore η πηγή του Bloop είναι μια ζωντανή αποικία γνωστή ως "Goo".
  • Στο μυθιστόρημα του Φρανκ Στέτζιγκ, Το Σμήνος, το Bloop είναι η ομιλία του ευφυούς είδους Yrr.
  • Αρκετοί έχουν επισημάνει ότι ο ήχος προέρχεται από το νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, την θρυλούμενη θέση R'lyeh, συνδέοντας έτσι τον ήχο με τον ύπνο του Great Old One Cthulhu στη μυθοπλασία του H.P. Lovecraft.
Ακούστε τον ήχο στο site της NOAA:  https://oceanservice.noaa.gov/facts/bloop.html


το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου